Skocz do zawartości

Drastyczny spadek strony w Google na wszystkie frazy.

naser

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Prowadze sklep internetowy ktory jest pozycjonowany przez profesjonalna firme ze swietnym portfolio. Pozycjonowanie swietnie przelozylo sie na sprzedaz i odwiedzalnosc sklepu.

Asortyment fantastycznie sie pozycjonowal, po wpisaniu nazwy prawie kazdego produktu mozna go bylo znajezc na pierwszej stronie w czolowce. Ponadto sklep pozycjonowano na ok 10 slow kluczowych z czego 70% juz bylo w czolowce.

Z dnia na dzien sytuacja zmienila sie o 180 stopni.

Wszystkie frazy kluczowe, produkty i jaka kolwiek tresc znajdujaca sie na stronie tak jakby wypadly z google. Czesc spadla o paredziesiat stron, a czesc calkowicie zniknela. Jedynie po wpisaniu adresu sklepu - pojawia sie on na pierwszym miejscu co chyba jest jedyna dobra wiadomoscia.

Nie uzyskalem konkretnych odpowiedzi odnosnie przyczyny oraz tego co teraz mam w danej sytuacji robic.

Postanowilem poradzic sie na tym forum gdyz wg. pozycjonerow sytuacja jest wyjatkowa i niepowtarzalna gdyz spadlo wszystko co mozliwe a nie 1-3 frazy jak zazwyczaj.

Ban i filtr zostal przez nich rowniez wykluczony ale tego nie wiem na 100%.

Ważne:

1.W miedzy czasie otrzymalem od klienta wiadomosc ze jego AV powiadomil o mozliwosci wystepowania zlosliwego oprogramowania na stronie oraz zauwazylem w statystykach że mam duzo wejsc z jednego IP 127.255.255.255 lecz strony odsylajace to zarowno wszystkie porownywarki cen jak i wiele wyszukiwarek - byc moze byl to jakis atak... tego nie wiem.

2. Czy jest możliwość że zaistniała sytuacja ma związek z nieuczciwą konkurencją?

W zwiazku z powyzszym prosze bardzo o pomoc i chwile czasu gdyby to bylo mozliwe - potrzebuje konkretnej rady odnosnie dzialan jakie mam teraz podjac.

Sytuacja jest dla mnie bardzo powazna.

Z gory dziekuje.

bez adresu niewiele pomożemy

edit: dodaj stronę do narzedzi Google i wtedy powinieneś zobaczyć czy masz złośliwe oprogramowanie czy po prostu SEO jest schrzanione

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

bez adresu niewiele pomożemy

edit: dodaj stronę do narzedzi Google i wtedy powinieneś zobaczyć czy masz złośliwe oprogramowanie czy po prostu SEO jest schrzanione

Rozumiem to doskonale. Wolałbym jednak nie podawać adresu sklepu do wglądu wszystkich gdyż uważam że może to zaszkodzić moim interesom.

Czy mogę Ci podesłać adres prywatnie tak żebyś mógł zerknąć na to?

Czy seo jest chrzanione hm nie wiem . Mogę tylko powiedzieć ze od lutego marca takie „dziwne rzeczy” dzieją się cały czas. Na przełomie lutego marca kilka z moich serwisów w ciągu jednego dnia znikło z powierzchni googla ostał się ino adres domeny. Wszystkie podstrony poleciały o 50-60 pozycji w dól.

Wyglądało jak filtr ale na pytania do „boga” odpowiedz była że nie. Naturalne zmiany. Jak kolwiek na ty by nie patrzec to naturalnie nie wyglądalo.

301 pomogło na dwa tygodnie i powtórka z rozrywki. Zostawiłem więc to i od czasy do czasu trochę podlinkowałem mocnymi linkami. Sytuacja na większości serwisów powoli się zaczeła stabilizować. Zobaczymy na jak długo :wacko:

jeśłi zniknął długi ogon to znaczy że wcale nie był linkowany lub za słabo oraz podejrzewam kiepską optymalizację serwisu (zwłaszcza stron produktowych). Porządna optymalizacja daje np efekt w postaci ok 600 fraz w top10 do blisko 2700 (taki ja miałem wzrost na jednym sklepie w przeciągu 3 miesięcy) - uwaga nie jest to równoznaczne z wejsciami - tyle fraz nagle pojawiło się w GA i wejśc na nie - pojedynczych ale jednak są :wacko:

edit: jeśli był wirus na stronie to do sprawdzenia są

- okolice znacnzika BODY

- stopka

- plik htaccess

- wszystkie pliki index.* (htm,html,php)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Czy seo jest chrzanione hm nie wiem . Mogę tylko powiedzieć ze od lutego marca takie „dziwne rzeczy” dzieją się cały czas. Na przełomie lutego marca kilka z moich serwisów w ciągu jednego dnia znikło z powierzchni googla ostał się ino adres domeny. Wszystkie podstrony poleciały o 50-60 pozycji w dól.

Wyglądało jak filtr ale na pytania do „boga” odpowiedz była że nie. Naturalne zmiany. Jak kolwiek na ty by nie patrzec to naturalnie nie wyglądalo.

301 pomogło na dwa tygodnie i powtórka z rozrywki. Zostawiłem więc to i od czasy do czasu trochę podlinkowałem mocnymi linkami. Sytuacja na większości serwisów powoli się zaczeła stabilizować. Zobaczymy na jak długo :wacko:

Naturalnie to nie wygląda - przez rok z miesiąca na miesiąc było tylko lepiej; miałem wrażenie że złapałem Pana Boga 'za nogi' jak to się mówi.

Działania pozycjonera nie zmieniły się na przełomie kilku ostatnich miesięcy. Istotną rzeczą może w tej kwestii być fakt iż zleciłem dodanie kilku kluczowych fraz przez co wprowadzali tam jakieś modyfikacje.

Wszystko co było w Top 3 spadło na 30-40 miejsce z dnia na dzień natomiast pozostałe rzeczy nad którymi pracowaliśmy parenaście dobrych miesięcy - niestety poszło w tzw. 'kibel'.

W tym momencie z 300 uu dziennie mam ok. 20 uu i to tylko z Google.com

W google.pl mój sklep umarł.

Ps. Jeśli mam się spodziewać jakiejś poprawy to mniej więcej kiedy?

Dzięki!

Istnieje duże prawdopodobieństwo że problem spowodowany jest jakimiś działaniami mojej konkurencji gdyż od pewnego czasu trwa dość drastyczny bój o miejsca w wyszukiwarce oraz ceny produktów z tejże pierwszej strony G.

Kończąc myśl: Czy gdyby konkurencja celowo 'zepchnęła' mnie na daleką pozycję to w jaki sposób mogło się to stać oraz jak mógłbym powrócić do sytuacji przed spadkiem sklepu?

Czy jest coś co mógłbym zrobić poza czekaniem? Mam wrażenie że czekanie to strata czasu.

ma wirusa - już mu go znalazłem :shout:

ma wirusa - już mu go znalazłem :shout:

To naprawdę fantastyczna wiadomość.

Teraz tylko będę musiał go jakoś usunąć. Jak po usunięciu coś się zmieni na lepsze to poinformuje w tym poście.

Ps. Prawdopodobnie i tak będe pytał tu o coś związanego z tym problemem :P

tak. takie cuś powoduje nawet wyindeksowanie storny - zdarza się też ban.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności