Skocz do zawartości

Promocja poprzez grupon

Liso

Rekomendowane odpowiedzi

Banany w Gruponie :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

• Odpowiedzi 135
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Erbit nie musisz być złośliwy. Nic ci to nie da. A co do oferty zdobyli klientów i jeśli ich utrzymają to co w tym złego? Ja się nie zdecydowałem bo po przeliczeniu plusow i minusow stwierdziem iż więcej na tym stracę już zyskam. Poza tym ogarnięcie tak dużej liczby klientów w tak krótkim czasie to na prawdę problem i po prostu bym nie wyrobil. Jeśli jednak oni się zdecydowali to zakładam iż mają zarowno środki i ludzi. Jeśli nie to faktycznie głupota i sporo na tym straca plus zszargaja sobie opinie. Ale o tym przekonany się za jakiś czas wiec mysle iz nie ma co na razie sie ekscytowac. Może faktycznie mnie poniosło z wypowiedzią jakie to och ach, ale uważam ze jeśli to nie banda dzieciaków i dobrze to rozegraja to mogą to wykorzystać na plus, choc nie bedzie latwo.

faktem tez jest ze przegieli wg mnie z kwota, ale co tam, moze zatrudniaja dzieci w chinach po 5 centow na godzine :)

dlaczego nie wszyscy to robia? bo jest to niesamowicie droga i wiazaca reklama, wiec tak jak pisalem, ja stwierdzilem iz mi nie warto

Nauka angielskiego online - https://www.e-angielski.com

....póki Groupon przeżywa szczyty popularności - "za chwilę" niewiele z nich zostanie no ale swoje zarobią.

mysle ze jeszcze dllugo beda dawac rade. chociazby dlatego iz ludzie sa pazerni na wszelakie znizki i kupuja byle badziew byle by bylo to taniej

W ogóle fascynuje mnie fenomen tej usługi. Jeśli chcę podpisać z nimi umowę muszę dać promocję na poziomie 50% a następnie kolejne 50% dać im to czy chcecie mi wmówić, że usługa/sprzedaż podparte są 75% zysku ? Ciekawe.. ciekawe... bardzo ciekawe. Toż to kura znosząca złote jajka - po co mi w takim razie Groupon? No ale cóż - tu zadziałało zwykłe prawo rynku tylko tyle, że nie ma to nic wspólnego z ekonomiką i w związku z tym szybko się skończy. Niemniej gratuluję pomysłodawcy Groupona !

z zalozeniu grupon mial promowac firmy, a co za tym idzie tez dalsze sprzedaze, ale z tego co widac to wytworzyla sie grupa klientow ktorzy korzystaja tylko z cen znizkowych wiec strata dla firmy

przy okazji, ciekawe to jest to ze jest % od kwoty ale nie mniej niz xxx i jesli sprzedaje sie produkt/usluge ponizej tej kwoty to sie po prostu doplaca. minalnie jest 10 dolarow. oferty tez nie mozna limitowac, czyli trzeba oferowac tyle ile chetnych jest, wiec mozna bardzo wtopic jak sie nie ma odpowiednich srodkow. nie wiem jak jest w polskim gruponie, ale podejrzewam iz podobnie. choc ja sprawdzalem wiele miesiecy temu, wiec warunki mogly sie zmienic.

hm, tak czytam sobie na spokojnie ich oferte

Dostaniesz gwarancję wysokiego pozycjonowania 5 fraz (w tym 3 w pierwszej "10" wyników w czasie maks. pół roku od momentu rozpoczęcia pozycjonowania).

200 zl - 100 prowizja, czyli 100 na 3 frazy czyli 33zl, gwarancja 6 miesiecy w topie, czyli 5.5 za fraze za miesiac..... tiaaaa....

Oj tam, dadzą radę pod warunkiem że mają ludzi i się znają na tym. Cena tu można dyskutować, jedno wiem, podanie w ofercie, że oszczędzają 5000 zł, było dużym chwytem i tyle. Cena za robocizne, no cóż, może trochę mała, ale zależy jakie faktycznie będą też frazy przyjmować.

I wbrew wszystkim zazdrosnikim

Nie chodzi o żadną zazdrość tylko zdrowy rozsądek. Nawet pobieżnie licząc... zakładając, że od początku polecą w spam, że zaczną pozycjonować tylko te 3 łatwiejsze frazy (bo jeśli w ogóle coś ruszą to myślę, że tak właśnie będzie) to poświęcając 6 godz. spamowania xr (jedna licencja) na stronę wychodzi 150 dni spamowania 24 godz/dobę. Pytanie ile fraz wejdzie w top po takim czymś? Teraz trzeba policzyć koszty serwera, transferu...

+ czas na konfigurację softu

+ dodatkowy serwer na sam system monitorowania fraz... 3000 fraz to jednak trochę jest, proxy też by się przydało...

+ czas na obsługę tego wszystkiego... zakładając (skromnie), że jeden klient wyśle przez ten okres 5 maili to trzeba będzie napisać 2 400 maili z odpowiedziami (minuta na jeden da bite 40 godzin pisania).

+ wydrukowanie umów, rachunków, znaczki/koperty łącznie ~ 8 zł od klienta - 5 tys. zł

+ księgowa, podatki

+ optymalizacja stron (w którą wątpię), choćby edycja title + kilka drobnych zmian w kodzie -> wpisanie adresu, pass, login do ftp, połączanie, przeklikanie przez katalogi, zassanie pliku, uruchomienie w edytorze, edycja, wysłanie.... 15 minut na klienta -> 150 godz.

+ koszty utrzymania pracowników

... i teraz pytanie ilu klientów po takim doraźnym spamie wejdzie na 3 frazy w top? ile z tych 60k które dostaną od grupona zostanie po odliczeniu kosztów, podatków itp.

Niech mnie ktoś przekona, że takie coś może być ekonomicznie uzasadnione. Mówicie, że to reklama dla nich ale czy na pewno? 600 klientów! Jestem przekonany, że min. kilka % z nich wkurzy się, że nie zostało obsłużonych w pierwszym tyg, że wolno odpisują na maile, że nie ma kontaktu, że umowa nie przyszła... i to na początek... później będzie lament po forach, że zero efektów, że strona po bezpośrednim spamie z xr wyleciała jeszcze dalej niż była przed wykonaniem usługi... zaczną się tematy na forach itp.

Dlatego nie zmieniłem zdania i dla mnie to śmierdzi na kilometr. Grupon nabija sobie kieszeń i ich biorą co leci i jeszcze są nie fair w stosunku do zgłaszających się do nich firm (tak jak w sprawie z fryzjerem). Gość będzie teraz pół roku robił ze free od rana do wieczora, a klienci obsmarowali jego gdzie się da - no cóż - ważne że grupon dziabnął 50%...

Pamiętam jak rozśmieszył mnie ich mail, w któyrm przeczytałem... "min. obniżka 50%, zyskami dzielimy się po partnersku 50%-50%" ;)

Z pozdrowieniami,

zazdrośnik ;)

SEO BulletProof VPS.

Załóż konto na dropbox.

Masz dwie dowolne frazy... ciężko będzie znaleźć?

Powiem szczerze, że oferta brzmi nieźle...ale ta cena: 96% taniej - trochę niepokoi. Czy nie mają klientów i poszukują aż tak potężnych obniżek (wątpliwe) czy raczej chcą prosto zarobić 200 zł bez większych efektów...

Na chwilę obecną mają już 37 klientów x 199 zł = 7400 (prawie)..

Niekoniecznie, regionalne frazy się fajnie pozycjonuje więc to tylko magia liczb z tym rabatem.

Druga sprawa, że może być np. jakiś UpSelling - z reguły firmy chcą więcej niż 1/2 hasła (regionalne)

Jakub Jaworowicz

Zobacz mój Blog o WordPress i Marketingu

W spółce jawnej odpowiedzialność za zobowiązania spółki ponoszą wszyscy wspólnicy solidarnie z pozostałymi wspólnikami oraz ze spółką, bez ograniczeń, całym swoim majątkiem, zarówno obecnym, jak i przyszłym.

...chociaż pewnie za 200 zł nikt do sądu nie pójdzie.

SEO BulletProof VPS.

Załóż konto na dropbox.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności