Skocz do zawartości

Webd

suleq

Rekomendowane odpowiedzi

Baza danych napewno nie zniknela. Jakis czas temu bazy zostaly jedynie przeniesione na dedykowany serwer w celu zapewnienia wiekszej szybkosci i stabilnosci uslug. Prosze napisac na czym polega problem z baza danych? Niemniej jednak codziennie wykonujemy kopie zapasowe baz danych. Prosze napisac o jaka baze danych chodzi (nazwa) i ew. z ktorego dnia mialoby to byc baza.

-------------------------------

napisal: mkowalkowski, 2005-12-27 12:03:54

problem polega na tym ze mialem dwie bazy, _katalog i _word - na tej drugiej nic nie bylo wiec nie jest wazna, a aktualnie nia mam zadnej ;),

prosilbym o wgranie ostatniej kopii bazy _katalog jak poanstwo maja w swoich zasobach.

pozdrowienia

jezeli chodzi o szybkosc reakcji adminow nie mam zadnych zastrzen- kopie mieli i dostalem ale az sie ciesze ze nie mialem tam nic konretnego bo bym sie niezle wqrwil. Waznych rzeczy robie backupy codziennie ale to zadna przyjemnosc mordowac sie z przwracaniem 20 M bazy

Sens stawiania precli jest taki że jak Google da nam bana na domenę do której linkujemy to będą musieli nam oddać samolot.

• Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Tylko moje bazy ostatnio znikają z częstotliwością ok. raz dziennie. Strona potrafi być martwa przez kilkanaście minut w godzinach największej odwiedzalności u mnie.

Obiecują mi już od 14 grudnia że będzie cacy. W bola lecą i tyle.

Bo to co kocham to szanty. Lubisz także? A jak przychodzi zima i brakuje mi żagli wchodzę na forum żeglarskie.

Jeśli chcesz dodać swoją stronę do kolejnego qlweba to zobacz katalog stron.

• 4 miesiące temu...

Tylko moje bazy ostatnio znikają z częstotliwością ok. raz dziennie. Strona potrafi być martwa przez kilkanaście minut w godzinach największej odwiedzalności u mnie.

Obiecują mi już od 14 grudnia że będzie cacy. W bola lecą i tyle.

Już starszy temat, ale dodam swoje trzy grosze.

Nasz projekt również jest na webd.pl. Co się okazuje, mają kilka serwerów (jak chyba każda większa firma świadcząca usługi hostingowe). Co chwila e-kobiety się restartowały, po prostu mieliśmy konto na jakimś słabym serwerze, który był poświęcony na małe konta. Konta tzw. ekperymentalne, gdzie użytkownicy mogą tworzyć dużo subdomen, a każda taka operacja kończy się restartem serwera DNS. A co za tym idzie, strona jest niewidoczna z sieci przez min 15 sekund...

Nie obejżeliśmy się, a tu zaczeły się problemy z limitem transferu, strona zaczeła zwiększać popularność, a co za tym idzie, koszty hostingu poszły do góry.

Mieliśmy dwie opcje - uciekać z webd lub dopłacić kasę za większe konto. Zaryzykowaliśmy i dokupiliśmy do konta Extra.

Po opłacie okazało się, że nasze konto zostało przeniesione na inny serwer, a tu już problemów nie ma. Wszystko chodzi jak należy, żadnych awarii, niespodziwanych przerw itp. Po prostu działa. Nie wiele, a cieszy...

Nie ukrywam, że jest nam przykro z powodu, że webd.pl nie portafi ocenić potencjału kienta tylko szufladkuje ich za pomocą wartości finansowych...

redaktor z e-kobiety.pl

sharpq

• 2 miesiące temu...

Co chwila e-kobiety się restartowały, po prostu mieliśmy konto na jakimś słabym serwerze, który był poświęcony na małe konta. Konta tzw. ekperymentalne, gdzie użytkownicy mogą tworzyć dużo subdomen, a każda taka operacja kończy się restartem serwera DNS. A co za tym idzie, strona jest niewidoczna z sieci przez min 15 sekund...

Nie obejżeliśmy się, a tu zaczeły się problemy z limitem transferu, strona zaczeła zwiększać popularność, a co za tym idzie, koszty hostingu poszły do góry.

Mieliśmy dwie opcje - uciekać z webd lub dopłacić kasę za większe konto. Zaryzykowaliśmy i dokupiliśmy do konta Extra.

Po opłacie okazało się, że nasze konto zostało przeniesione na inny serwer, a tu już problemów nie ma. Wszystko chodzi jak należy, żadnych awarii, niespodziwanych przerw itp. Po prostu działa. Nie wiele, a cieszy...

Nie ukrywam, że jest nam przykro z powodu, że webd.pl nie portafi ocenić potencjału kienta tylko szufladkuje ich za pomocą wartości finansowych...

WEBD nie szufladkuje klientow wedlug zasobnosci portfela. Nie prawda jest rowniez, ze konta klientow sa trzymane na lepszych czy gorszych serwerach (nie ma czegos takiego jak serwery testowe) - wszystkie maszyny jakie posiada i uzywa WEBD to bardzo wysokiej klasy serwery DELL z procesorami XEON. Kazdy klient jest traktowany jednakowo i nie ma znaczenia czy ma konto WEBD Mini z abonamentem na miesiac czy WEBD Extra na rok. Prawdopodobnie problem, o ktorym Pan pisze wymagal przeniesiania czesc kont na nowy serwer lecz z pewnoscia nie mialo na to wplyw wykupienie nowego lepszego abonamentu. W trosce o jeszcze wyzsza jakosc WEBD ciagle poszukuje lepszych rozwiazan - chodzy wprowadzenie oddzielnych serwerow MySQLowych.

Mam nadzieje że oddzielne serwery Mysql zostaną wprowadzone szybko, gdyż stanowczo nie mam ochoty pisać po raz setny do webd że ich serwer baz danych jest do bani i często się wiesza na określony czas.

A tłumaczenia typu: "Ma pan nie poprawnie skonfigurowane bazy danych..." lub " Część baz nie nie jest poprawnie utworzona".... To mi ręce opadają. Nagle w 1-dzień dotyczy to 30-tu baz danych.

Jestem z nimi od paru lat i muszę przyznać że kontakt jest dość szybki i skuteczny.

Szkoda tylko że ostatnimi czasy są zbyt częste pady serwera, które odbiły się stanowczo na mojej kieszeni.

Ale jak widać nadal jestem z nimi :)

Obecnie jest spokojnie - tylko na jak długo ?

Największą głupotą jest uczenie się tego, co potem trzeba zapomnieć [...]
- Miarą mówcy nie jest ten kto mówi, lecz ten co słucha [...] / Platon (ok. 437 - 347 p.n.e.)

Drogi wszechświecie, przestań no lecieć w kulki!

To skoro juz ktos odkopal to wam cos poradzę ;): Jesli potraficie liczyc, to liczcie na siebie. Wiem, ze jak placicie, to wymagacie, ale i tak najlepiej liczyc na siebie :D Nie mozna slepo wierzyc kazdej firmie, ze w razie awarii przywrocą nam dane i nic nie stracimy. Ja np mam na dysku kopie plikow i codziennie 2x robie backup bazy i w ten sposob nie jest w stanie pokonac mnie zaden hack, tudziez awaria. A baza jest dosc duza (ponad 200mb).

Mam nadzieje że oddzielne serwery Mysql zostaną wprowadzone szybko, gdyż stanowczo nie mam ochoty pisać po raz setny do webd że ich serwer baz danych jest do bani i często się wiesza na określony czas.

Obecnie jest spokojnie - tylko na jak długo ?

Oddzielne serwery MySQL zostaly wprowadzone w... lutym 2006 i od tamtego czasu MySQL chodzi bardzo stabilnie na wszystich kontach WEBD.

To skoro juz ktos odkopal to wam cos poradzę :angry:: Jesli potraficie liczyc, to liczcie na siebie. Wiem, ze jak placicie, to wymagacie, ale i tak najlepiej liczyc na siebie ;) Nie mozna slepo wierzyc kazdej firmie, ze w razie awarii przywrocą nam dane i nic nie stracimy. Ja np mam na dysku kopie plikow i codziennie 2x robie backup bazy i w ten sposob nie jest w stanie pokonac mnie zaden hack, tudziez awaria. A baza jest dosc duza (ponad 200mb).

Warto jest robic wlasne zapasowe kopie ale WEBD robi je rowniez codziennie na oddzielnych specjalnie pod ta usluge przygotowanych serwerach.

Oddzielne serwery MySQL zostaly wprowadzone w... lutym 2006 i od tamtego czasu MySQL chodzi bardzo stabilnie na wszystich kontach WEBD.

jak na zlosc nie moge znalezc zrzutu z ekranu, jaki zrobilem podczas "stabilnej" pracy. Albo mam pecha, albo nie wiem co. Podczas publikowania newsow na serwisie (postawiony na szkielecie mambo) pojawia sie blad oznaczajacy brak lacznosci z baza sql, a konkretnie o utraceniu lacznosci.

Chyba, ze nie jest to uzaleznione od serwera, tylko od wielkosci bazy danych...

redaktor z e-kobiety.pl

sharpq

Chyba mówimy o innej firmie niż webd. ?

Moja korespondecja z nimi przypomina "wielkością" forum.

Ilość moich [ostatnich] postów to problem związany z mysql i stabilnością serwera.

Jak pisałem jest spokojnie - od 2-tygodni [stabilnie] choć zdażają sie kilkusekundowe pady.

Firma zrekompensowała moje straty. [Abonament gratis 1m/c]

Dlaczego jestem z nimi nadal?

Dlatego: "serwery spełniają wszystkie moje wymagania" - a mam ich sporo.

Największą głupotą jest uczenie się tego, co potem trzeba zapomnieć [...]
- Miarą mówcy nie jest ten kto mówi, lecz ten co słucha [...] / Platon (ok. 437 - 347 p.n.e.)

Drogi wszechświecie, przestań no lecieć w kulki!

Jezeli pojawiaja sie jakiekolwiek problemy prosze pisac do nas za pomoca panelu kontaktowego

Wszelkie watpliwosci staramy sie rozwiazywac tak szybko jak to mozliwe - czyli zazwyczaj w przeciagu kilku - kilkudziesieciu minut

Co do serwerow to w tej chwili dobijamy do liczby 20

Serwery to Dell Poweredge 2850

2 x 2,8 lub 3,0 Ghz

4 GB ram DIMM2

6 x dyski scsi - raid 5 lub 10

Kazda z maszyn jest o wartosci okolo 25.000 PLN

Ma Pan racje, co do szybkości odpowiedzi, nikt z pewnościa nie moze narzekac.

Wg mnie sugeruje zamknac temat, poniewaz pracownik firmy nie jest w stanie odpowiedziec na wszystkie "ataki" na webd. Niedlugo zacznie to przypominac "zlinczowanie" uslugodawcy, u ktorego i tak duzo osob ma konta...

redaktor z e-kobiety.pl

sharpq

Prawdopodobnie uzywa pan polaczenia parmanentnego i to jest przyczyna problemu

Za kazdym razem przed wyslaniem zapytania powinno nastapic polaczenie.

Po prostu nie dopuszczamy do zbyt dlugiego bezowocnego trzymania polaczenia - czyli w trybie sleep

Serwer sql o ktorym mowimy w ciagu ostatnich 72 godzin nie dzialal przez okres okolo 5 sekund w dni dzisiejszym okolo godziny 2.30

Ma Pan racje, co do szybkości odpowiedzi, nikt z pewnościa nie moze narzekac.

Wg mnie sugeruje zamknac temat, poniewaz pracownik firmy nie jest w stanie odpowiedziec na wszystkie "ataki" na webd. Niedlugo zacznie to przypominac "zlinczowanie" uslugodawcy, u ktorego i tak duzo osob ma konta...

Wszelkie problemy nalezy zglaszac w panelu WEBD lub droga telefoniczna, bo proba podwazania bezawaryjnosci serwerow WEBD na forum przypomina szukanie taniej sensacji... tym bardziej, ze nie widze Pana zgloszenia odnosnie tego problemu w panelu WEBD.

Prawdopodobnie uzywa pan polaczenia parmanentnego i to jest przyczyna problemu

Za kazdym razem przed wyslaniem zapytania powinno nastapic polaczenie.

Po prostu nie dopuszczamy do zbyt dlugiego bezowocnego trzymania polaczenia - czyli w trybie sleep

Przecież to można wyłączyć całkowicie w httpd.conf, a także wyłączyć lub zmienić tryb sleep z 60 s na dużo mniejszy.

Przy dobrej konfiguracji żaden klient nie będzie mógł niczego zepsuć świadomie lub nieświadomie.

Polecam linki stałe w Seomatik.pl oraz dopalacz stron Gotlink.pl.

obrazek.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności