Skocz do zawartości

Co ze słowami o małej liczbie wyszukiwania ?

boras86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem na etapie doboru słów do stronki zaprzyjaźnionej firmy.

Dwa dni konsultowaliśmy te słowa pod kontem rentowności konwersji, dokładności oddania ich działalności, poziomu wiedzy poszukujących itd itd. typowa analiza.

Wyspecyfikowaliśmy 11 fraz. Dziś zabrałem się za ich weryfikacje.

Wyniki poniżej:

A-- 118-- >30-- x

B-- 276-- 10-- x

C-- 359-- 24-- x

D-- 594-- 1-- x

E-- 615-- >30-- 1600

F-- 714-- >30-- x

G-- 1000-- >30-- 320

H-- 1600-- >30-- x

I-- 2080-- >30-- x

J-- 2800-- >30-- 1600

K-- 3900-- >30-- 1900

Kolumny od lewej:

fraza, ilość wyników wyszukiwania, aktualna pozycja witryny, miesięczne wyszukiwania.

(konkurencyjność tylko w K jest średnia w reszcie bliska zeru)

... i co teraz ? wymienić słowa? zmodyfikować słowa? :D

nigdy nie spotkałem sie w swojej amatorskiej karierze pozycjonera z tak niszową (jak rozumiem) działalnością ...

Z góry dziękuję za pomoc ...

Te ilości to przy dopasowaniu zbliżonym czy ścisłym? Jeśli przy ścisłym to przynajmniej kilka fraz jest wartych uwagi. Tutaj wszystko zależy od klienta. Podaj mu te statystyki, ceny a on sam zdecyduje czy mu sie to opłaca czy nie. W końcu lepiej zna branżę niz jego pozycjoner.

Bardzo dziękuję za odzew.

"to zależy czego oczekuje "klient". " - klient w tej chwili mimo PR3 i strony od 2004 roku nie istnieje praktycznie poza katalogami. Chce widzieć siebie w internecie i otrzymywać możliwie dużo zapytań ofertowych od dużych zleceniodawców.

Od razu dodatkowe pytanie czy nie uważacie że wielkie firmy potrzebujące usług z niszowej branży nie szukają częściej po katalogach zamiast wpisywać jakieś frazy bezpośrednio w google?

"Te ilości to przy dopasowaniu zbliżonym czy ścisłym?" o jakie ilości pytasz i co rozumiesz przez zbliżone czy ścisłe ? chodzi od dopasowanie co do litery tak jak bym w " "wpisywał ? Jeżeli tak to bez " " wpisywałem w wyszukiwarke.

Kolejne pytanie czy jakim narzędziem oprócz google adwords ... można sprawdzić czestość szukania danej frazy bo jak widać odnośnie wielu brak jest danych. (moeże być inna wyszukiwarka - sobie to troszke przeskaluje)

"Tylko, że żeby były z tego jakieś efekty to wypadałoby tą ilość fraz co masz pomnożyć" - wydaje mi się że może być problem ponieważ witryna posiada kilka skąpych w treść podstron a firma zajmuje sie bardzo konkretnymi rzeczami więc oprócz odmieniania tych fraz które istnieją nie ma raczej możliwości na 5x więcej - lać wode oczywiście można ale przeciez z tego nie bedzie konwersji...

Dodatkowe pytanie odnośnie adwords i braku danych. widziałem wiele razy w wynikach nawet ok 10 wyszukań a tu jest zbyt mało danych . Czy mam rozumieć że frazy mające bd są szukane rzadziej niż 10x w miesiącu ?,

Z góry serdecznie dziękuję

"to zależy czego oczekuje "klient". " - klient w tej chwili mimo PR3 i strony od 2004 roku nie istnieje praktycznie poza katalogami. Chce widzieć siebie w internecie i otrzymywać możliwie dużo zapytań ofertowych od dużych zleceniodawców.

Chodziło mi bardziej o to czy klientowi zależy na jednym a potężnym kontrakcie czy np jeden kontrakt dla niego to kilkaset zł czyli więcej zapłaci za Twoje usługi.

Co do wielkich firm to myślę, że one ofert także szukają w google i warto tam być. Najczęściej jednak to małe firmy (podwykonawcy itp.) wysyłają oferty tym większym. Choć taka rozmowa nie znając nawet branży to trochę wróżenie z fusów ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności