Skocz do zawartości

Kseroboje!

ajax

Rekomendowane odpowiedzi

mjr wiec jezeli:

zakladamy ze np 80% internautow konczy swoje zapytanie na 1 stronie wynikow to niby jaki ma miec wplyw zmiana ilosci wynikow ? i wplyw na CTR boksow ?

Jezeli przyjmuje sie jakas statystyke wzgledem uzytkownika to jego zachowanie z tego powodu ni epowinno nagle sie zmienic.

Jezeli uzytkownik wejdzie na drugo podstrone dokonujac kolejnej odsłony wynikow tym samym BOKSOW nie klikajac w nie zmniejszy jego CTR bowiem wzrosnie ilosc odslon a klikalnosc pozostanie na takim samym poziomie.

Pytanie nie powinno brzmiec czy CTR spadnie lecz pytanie powinno brzmiec czy przez fakt iz onet zrobil 10 wynikow zamiast 25 zwiekszy sie stosunek odslon drugiej strony wynikow tym samym zmniejszy poziom klikalnosci w wyniki na podstronie 1.

Jezeli tak - czyli przez ten fakt uzytkownik bedzie czesciej przechodzil na 2 strone wynikow to napewno zmniejszy sie CTR danego boksy bo nastapi jego kolejna odslona - jak dla mnie.

Pytanie tylko dlaczego sadzic ze nagle gdy w wiekszosci wyszukiwarek jest 10 wynikow jak do tej pory wiekszosc internautow konczyla swoje poszukiwania na 1 stronie wynikow zakladac ze w onecie bedzie inaczej.

Uwazam ze nic znacznie sie nie zmieni z pkt CTR boksow bo musialby sie zmienic trend wsrod userow wzgledem odwiedzin kolejnych podstron z wynikami.

A na to napewno nie bedzie mialo duzego wplywu ile wynikow pojawia sie na danej podstronie.

Moim zdaniem to zalozenie onet przyjol ucinajac swiat SEO w swojej wyszukiwarce do poziomu 10 w ten sposob zmuszajac seomastera do wiekszej walki a zarazem wywalajac czesc stron seomasterow ktorzy uwazali sie za spelnionych bo ich klient byl na 1 stronie wynikow.

teraz jest duzy problem - klient z 11 pozycji jest na 2 stronie i figa z makiem, klienta nie mozna odswiezyc, dodajc i figa z makiem kasy niet.

A klienta to fakoli jakie seomaster ma problemy z onetem, jezeli ma czekac w goraczce swiatecznej to woli kupic boksa, a onet znowu nie bedzie plakal z powodu iz seomaster sie zdenerwuje, bo po styczniu odzyskaja 3razy tyle co stracili w zwiazku z seomasterami a zyskaja duzo wiecej na sprzedazy reklam, boksow szczegolnie w okresie swiatecznym./

W styczniu Pan XXX ktory jest na 11 pozycji powie do SEOmastera a ja mam Ciebie w d.... wole boksa bo w goracym swiatecznym okresie mojej strony nie bylo na pierwszej stronie a moja konkurnecja ktora kupila boksa prowadzila sprzedaz.

Tak czy tak uwazam ze to bardzo rozsadne zagranie ze strony Onetu i swiadczy o tym iz wiedza co robia

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Szook, uprzejmie Cię proszę. Załóż sobie boksa na jakieś bardzo mało popularne hasło. Wpisz to hasło, przejdź do 1000 strony wyników, kliknij w swojego boksa i sprawdź CTR. A potem proszę Cię przestań zasypywać mnie swoimi teoriami. Wolę praktykę.

no cóż drogi Szooku, jeżeli nie rozumiesz dlaczego zwiekszy się ilość prześć na drugą stronę wyników w Onecie z powodu zmiany ilości wyników z 25 na 10, jeżeli nie rozumiesz dlaczego zmienie się CTR boksów - to ja nie mam pytań

a co do SEO: jakbyś sobie troszkę potestował to byś wiedział, ze lepiej jest być na 11-12 miejscu w 10 wynikowym SERP niż na 11-12 w 25 SERP-ie, ale to tak na marginesie

A potem proszę Cię przestań zasypywać mnie swoimi teoriami. Wolę praktykę.

:)

wyprzedaż domen. domeny od 300 pln

idziesz na zakupy i po kody rabatowe czy wybierasz gotowanie w domu i potrzebujesz dobry przepis ? ;)

lord :-) byc moze uwazasz ze lepiej byc na 11 pozycji czyli na 2 stronie

niz na 11 z 25 na pierwszej stronie ale mysle zuplenie inaczej.

MJR nie testowalem nigdy boksa na kolejne podstrony w onecie bo nie bylo takiej koniecznosci.

Z mojej opini wynik iz wiekszosc uzytkownikow zakonczy swoje poszukiwania na 1 stronie wynikow czy bedzie to 10 czy 25 tym samym Lord twoja 11 pozycja zostanie byc moze zauwaznona z 20% szansa.

Tak wiec uwazam dalej ze to dobre posuniecie i w zyciu nie uwazam ze 11 pozycja na 2 stronie jest lepsza od 11 pozycji na 1 stronie wynikow.

Bo po pierwsze wiem jak userzy ogladaja 2 strone wynikow wg mojej wylacznie opinii jest to maly procent uzytkownikow.

Tym samym spokojnie moge powiedziec ze okolo 80% users konczy swoje poszukiwania na 1 stronie.

Tym samym ok wy uwazajcie ze lepsza to super.

Moze warto sprawdzic ilu ludzi odwiedza druga strone wynikow i wtedy mowic ze 11 pozycja ale na 2 stronie jest lepsza

byc moze uwazasz ze lepiej byc na 11 pozycji czyli na 2 stronie

niz na 11 z 25 na pierwszej stronie ale mysle zuplenie inaczej.

błąd - nie czytasz uważnie: ja wiem, ze tak jest po analizie ruchu z poszczególnych pozycji dla swoich stron i dla stron niektóych klientów - a Ty tylko myślisz, ze jest inaczej

Zwróć też uwagę, ze nie roztrząsam kwestii ilości odsłon pierwszej i drugiej strony z wynikami, bo to jest oczywiste, rozmawiamy o tym ile osób kliknie w link na pierwszym miejscu drugiej odsłony a ile w nasty link na pierwszej odsłonie. Więc z łaski Swojej, bądź tak uprzejmy i staraj sie rozumieć o czym jest mowa, bo naprawdę męczące jest tłumaczenie Ci podstawowych różnic

I co na Boga znaczy:

Z mojej opini wynika
:) :)

idziesz na zakupy i po kody rabatowe czy wybierasz gotowanie w domu i potrzebujesz dobry przepis ? ;)

Lord gratuluje ze testowales

A ja prowadze swoja statystyke od ponad 6 msc.

Od ponad 3 analizuje w ktore pozycje i na jakie haslo klikaja userzy na podstawie wynikow wyszukiwania.

Wiec moje twierdzenie jak sadze jest poparte zliczaniem i analizowaniem ruchu u mnie na stronie jezeli twoja probka jest bardziej wiarygodna to OK gratuluje.

Moja probka to 1 mln zapytan miesiecznie do bazy wyszukiwania

Analiza kazdego kliekniecia poprzez zapis do bazy jaka strona zajmowala pozycje i na jakie haslo.

Posiadam statystyke godzinowa, minutowa, dzienna, miesieczna, 3 msc ale ok ty wiesz lepiej

https://www.szook.pl/pozycjonowanie.html

Najedz sobie na linka z wynikow wyszukiwania na linku ktory wkleilem zauwazysz ze link jest zliczajacy tym samym zliczam - JAKIE HASŁO, KTORA POZYCJA i zapisuje to do bazy danych.

Ale ok ty jak twierdzisz wiesz inaczej, ja wiem inaczej na podstawie swoich statystyk i analizy ruchu na wynikach na mojej stronie.

Tym samym zakanczam dyspute na temat w ktore pozycje userzy klikaja bo najwidoczniej statystyka 20 tys klikniec w link dziennie to mala probka jak dla Ciebie a dla mnie nie i pokazujaca mi jasno w ktore pozycje ludzie klikaja i jasno widze ze pozycje 11 w zwyz to marny procent.

Oczywiscie nie podam ci w ktore kliekaja wg moich statystyk bo to wiedza dla mnie na bazie moich statystyk ale ciesze sie ze masz wlasne i takie zdanie.

EDYTA - Lord super bo ja widze roznice KLIK 11 pozycja wynikow na stronie 20

KLIK 11 pozycja wynikow na stronie 10

Takie analizy tez posiadam przy 20 wynikach i nadal twierdze ze jest to moja opinia na podstawie mojej probki ze 11 pozycja z 10 jest mniej klikana niz 11 z 20

Najedz sobie na linka z wynikow wyszukiwania na linku ktory wkleilem zauwazysz ze link jest zliczajacy tym samym zliczam - JAKIE HASŁO, KTORA POZYCJA i zapisuje to do bazy danych.

no hasłowidzę, a który parametr, albo cośkolwiek pokazuje na której pozycji był link, w momencie klikniecia w niego ??

Posiadam statystyke godzinowa, minutowa, dzienna, miesieczna, 3 msc ale ok ty wiesz lepiej

sekundową również :)

ale również gratuluję Ci testów i wyników

Oczywiscie nie podam ci w ktore kliekaja wg moich statystyk bo to wiedza dla mnie

jakoś nie będę płakał :)

zauważ, że ponownie zboczyłeś z tematu, w któym jak okazało się nie masz za dużo do powiedzenia, więc ciągniecie tego wątku jest bezsensowne

bo nie doczekamy się chyba wyznania, że CTR boksów spadnie w Onecie, a odsłona drugiej strony wyników na onecie, to nie drugie zapytanie. Prawda ??

Lord widzisz jak malo wiesz.

Kto powiedzial ze musze ? przekazywac w linku pozycje ?

wystarczy ze przekazuje domene i haslo by system wiedzial jaka jest pozycja ale dla Ciebie moze jest to nie pojetne.

Ja wykazalem jasno ze CTR nie powinnien mocna spasc bowiem odwiedzalnosc drugiej strony wynikow jest tak niska a roznice pomiedzy 10 a 20 wynikami nie powoduja jakis wiekszych zmian w tych statystykach.

Nadal tez twierdze ze odwiedziny 2 strony wynikow to dodatkowe zapytanie!

2 strona wynikow to zapytanie na to samo haslo z dodatkowym paramterem.

Rozumiem że dla Ciebie nie i OK i nie mow ze ja czegos nie rozumiem.

Bo dla mnie to twoja probka jest tak malo miarodajna do mojej ze nie powinienem nawet z Tobą o tym rozmawiać - bo ty to mozesz domniemac w ktore pozycje naprawde ludzie klikaja i czym sie sugeruja a ja to akurat zliczam i wiem.

Ale ok wylaczam sie z dyskusji napisalem wczesniej to moja opinia na podstawie moich analiz i wcale nie musisz sie z tym zgadzac. Nie ja na tym ucierpie ze masz inne zdanie tylko twoji kliencji z 11 pozycji na 2 stronie wynikow ktorym powiesz ze tak jest lepiej bo przeciez jak byli na 11 z 25 to mieli gorsze rezultaty wzgledem klikalnosci. Dla mnie to stek bzdur niezgadzajacych sie z tym co ja uzyskuje analizujac klikalnosc uzytkownikow.

Dlatego tez uwazam ze ilosc odslon boksow wzrosnie nie znacznie a jego CTR jezeli spadnie to bardzo minimalnie bowiem wiekszosc userow i tak zakonczy swoja wizyte na szukaj.onet.pl na 1 stronie z wynikami bez roznicy czy miala 10 czy 25 wynikow tym samym nie wiem nad czym sie rozstrzasac i myslec czy spadnie czy nie.

Bo niby jak wg Ciebie ma spasc ? skoro wiekszosc userow nadal bedzie ogladac tylko 1 stronę ?

Ja wykazalem jasno

Poprawka - nic nie wykazałeś !! naucz się znaczenie niektórych wyrazów i nie nadużywaj ich.

Nadal tez twierdze ze odwiedziny 2 strony wynikow to dodatkowe zapytanie!

2 strona wynikow to zapytanie na to samo haslo z dodatkowym paramterem.

Rozumiem że dla Ciebie nie i OK i nie mow ze ja czegos nie rozumiem.

ale jeśli nie rozumiesz tej subtelnej różnicy, to dalczego mam mówić, ze rozumiesz ??

Nie ja na tym ucierpie ze masz inne zdanie tylko twoji kliencji z 11 pozycji na 2 stronie wynikow ktorym powiesz ze tak jest lepiej bo przeciez jak byli na 11 z 25 to mieli gorsze rezultaty wzgledem klikalnosci. Dla mnie to stek bzdur niezgadzajacych sie z tym co ja uzyskuje analizujac klikalnosc uzytkownikow.

nie wiem czemu chcesz rozmawiać o moich klientach i wiesz co im powiem ??,a le to już Twój problem

Dlatego tez uwazam ze ilosc odslon boksow wzrosnie nie znacznie a jego CTR jezeli spadnie to bardzo minimalnie bowiem wiekszosc userow i tak zakonczy swoja wizyte na szukaj.onet.pl na 1 stronie z wynikami bez roznicy czy miala 10 czy 25 wynikow tym samym nie wiem nad czym sie rozstrzasac i myslec czy spadnie czy nie.

Bo niby jak wg Ciebie ma spasc ? skoro wiekszosc userow nadal bedzie ogladac tylko 1 stronę ?

To twoja wypowiedź, przeczytaj ją uważnie 3 razy i zastanów sie czy sam sobie nie przeczysz ??

EOT z mojej strony.

niczemu nie zaprzeczam.

Jak spadnie to minimalnie.

A rozumiem ze dyskusja warta uwagi gdyby taki spadek mialbyc jakis wiekszy.

tak wiec jezeli napisalem iz jak spadnie to mininalnie to te minimum jest tak duze ze praktycznie nie zauwazalne.

tym samym w moim uznaniu nie majace wiekszego wplywu na CTR boksa.

Oczywiscie ze nie przedstawie w jakie pozycje kto i dlaczego klika bo i po co wiec niech dla Ciebie bedzie to moja teoria. Dla mnie jest to analiza poparta statystyka ktora generuje.

Powiem wiecej moja nastepna analiza bedzie ktora pozycje strona zajmowala, jak dlugi posiadala tytul i ile razy powtorzylo sie slowo kluczowe w tytule w domenie na ktora nastapilo klikniecie.

Z tym ze ja to robie nie dla wywodow a dla siebie i naprawde daleko mi do spierania się, bowiem twoja probka jest nie znaczaca jak i moja jest malo znaczaca.

Oboje moglibysmy powiedziec ze cos wiemy gdyby takich klikniec analizowac dziennie 50-100 tys a nie 20 tys.

Tak wiec ani ja nie twierdze ze moja probka jest w 100% wiarygodna ani tez nie widze by twierdzic iz twoja taka jest.

Kazdy z nas ma inne probki.

Oki koncze bo niemam czasy\u, dopisujac ze CTR nie ulegnie wiekszemu skokowi wzgledem wzrostu czy spadku.

To ja jeszcze 3 grosze. To, że nikt nie chce wchodzić na drugą stronę Twojej wyszukiwarki może wynikać z czegoś zupełnie innego... i wcale nie znaczy, że tak jest w G czy Onecie - trochę pokory :) Dla mniej więcej niż analizy z Twojej wyszukiwarki, warte są analizy kogoś kto sporo pozycjonuje w różnych wyszukiwarkach.

mjr takimi analizami to ja juz wcale bym sie nie popieral.

Co to znaczy dla Ciebie sporo ? i jakim jest to wyznacznikiem.

Jak mam ci pomnozyc ilosc pozycjonowanych stron przez 2 firmy czyli Szook i Sitepromotor to zapewniam Ciebie ze taka probka jest takze duzo wieksza.

A bardzo duzo analiz z Przemkiem z sitepromotor przeprowadzilismy na podstawie pozycjonowanych stron.

Wiec jezeli to dla Ciebie jest miernikiem ilosc umieszczonych stron wysoko w wp,onet,google to ok uwazam ze takze moje wyniki poparte sa analizami ruchu z wyszukiwarek jak onet,wp,google

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności