Skocz do zawartości

[startup] Textmarket.pl

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Czy przelew zwykły to w tym wypadku po prostu nie jest przelew pocztowy/bankowy, z którym trzeba się pofatygować do banku?

możesz, ale równie dobrze możesz wykonać przelew online na podany numer konta, tytuł i kwotę z dowolnego konta bankowego.

Dokonując przelewu przez dotpay i wybierając swój bank z dostępnej listy przelew dochodzi w kilka minut, dlatego że jest to przelew wewnętrzny w obrębie Twojego banku. Wybierając przelew zwykły, lub nawet inny bank z podanej listy przelew wciąż możesz zrobić online tyle że nie dojdzie on w kilka minut a np. o 7.00 , 10.00 .... 15.00 czyli w godzinie aktualizacji danych przez wybrany bank.

a ja z nieco innej beczki: testuję sobie textmarket od jakiegoś czasu no i w końcu udało mi się dobrnąć do progu wypłaty - 100 PLN. Myślę sobie: warto i to przetestować. Co się okazało? W marcu zmieniono zasady wypłaty i osoby fizyczne powinny wystawić prolinkowi rachunek pomniejszony o domniemany Vat, bo prolink zdecydował się ujednolicić kwoty wypłaty. Ten domniemany VAT staje się zarobkiem prolinka, a ja jestem o 20 pln do tyłu.

Reasumując:

- zawierałam umowę na 2,70 PLN netto

- nikt nie poinformował mnie o zmianie wytycznych

- zarobiłam 100 PLN netto, ale dostanę jedynie 81,30 PLN, reszta jest domniemnym VATem lądującym

w kieszeni prolink.

Uważam że to niezgodne z prawem, netto to netto (cena towaru usługi bez VAT) i bez różnicy czy dotyczy firmy czy osoby fizycznej. Nawet jeśli wprowadzano takie zmiany należało o nich wcześniej poinformować.

EDIT: Około 1,78 zł. Według moich obliczeń jest to kwota netto,

którą można zarobić na sprzedaży artykułu 1000 zzs po odjęciu prowizji Prolinka, VAT-u oraz podatku dochodowego.

Czyli: Kupujący płaci 3,30, Copywriter zarabia 1,78, Prolink 0,40, a 1,12 zabiera Urząd Skarbowy.

Ile czekacie na sprawdzenie, u mnie trwa już od 19tego i sprawdzane są nadal... TROCHĘ ZA DŁUGO :D

Czasem kilka dni (gdy mają jakieś opóźnienia albo gdy napiszę kilka podobnych do siebie tekstów, w jednej tematyce), jednak zazwyczaj do 48 godzin, a niekiedy dosłownie kilkanaście minut (jak dzisiaj) :)

Jeszcze raz ;)

3,30 brutto

Po odjęciu VAT-u 23% zostaje 81,30% z 3,30, czyli 2,6829

Od tego odliczamy podatek dochodowy (przyjąłem stawkę 19%, choć może to 18%). Zostaje 81% z 2,6829, czyli 2,173149

I od tego odliczmy prowizję Prolink

0,60 brutto, czyli 0,395118 netto po odjęciu VAT 23% i p. dochodowego 19%

Do kieszeni Copywritera trafia (tzn. niejako zostaje po rozliczeniu PIT-u) 2,173149 - 0,395118 = 1,778031

Dla mnie samo 1,78 zł to nie problem ;) Problemem jest to, że (poza działem "Zamówienia") sprzedaje mi się jedynie co drugi tekst :D

Nawiasem mówiąc, dla Kupujących to wcale nie jest "drogo", jeśli mogą sobie wrzucić w koszty to 3,30 za unikalny, sprawdzony przez TextMarket tekst :)

EDIT: Żeby nie było: LeadBullet wypłaca 2,1951 :)

Ale pozostaje jeszcze kwestia podatku dochodowego.

2,1951 * 81% = 1,778031

"nikt normalny nie będzie bawił sie w porządną faubłę w tekście ani w ogóle podejmował się pisania czegos, za co zleceniodawca chce zapłacić groszaki."

Właśnie dodałam jedno zlecenie, ale to nie ja ustalałam cenę tylko automat. Z tego co widzę to cena jest automatycznie ustalana w zależności od długości artykułu. Poniżej 2000 jest 3,30 zł, nieco powyżej już 6,60 zł itd.

odwieczny problem - niemal od startu textmarketu prosimy o jakiś większy podział stawek za długość tekstu, bo np na równi tekst 1001 i 1999 znaków sprzedaje się za 2,7, a już tekst 2001 znaków na 5,4.

Wariacja

:)

Skorzystalem z serwisu i wszystko przebieglo szybko i sprawnie:)

Przy okazji chciałem sie upewnić co do jednej rzeczy. Poprzez zlecenia można zamówić tekst na konkretny i bardziej sprecyzowany temat ? Podając do tego interesujące nas słowa kluczowe ? :)

Pozdrawiam

Ciekawy przewodnik po Polsce - 1001miejsc.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności