Skocz do zawartości

[startup] Textmarket.pl

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Sindirus - po prostu po otrzymaniu takiego maila:

W związku z obowiązkiem wystawienia PITów za działania w TextMarkecie proszę o informację czy jest Pani osobą fizyczną/prowadzi działalność.
Jeśli rozlicza się Pani jako osoba fizyczna proszę o wypełnienie załączonego oświadczenia i podesłanie w odpowiedzi na tego maila.
PITy zostaną przygotowane i wysłane do końca tygodnia, dlatego proszę o szybki kontakt.

zrozumiałam, że otrzymam PIT. Stąd też zaczęłam się zastanawiać, jak to jest. Oldi ty nie masz działalności gospodarczej?

Teraz dostałam maila o tym, że nie dostanę pitu, bo wypłacili mi całe wynagrodzenie, nie pobrali podatku i sama mam się zająć kwestią podatku dochodowego. W przyszłym roku chcą zmienić zasady wystawić PIT.

No nic mogę się sama rozliczyć bez problemu ;)po prostu czuję wprowadzona w błąd - z pierwszego maila jasno wynikało, że dostanę Pit

Reszta pieniędzy to VAT, który zostaje w serwisie.

PS. Też dostałem maila, mimo że od ponad roku nic dla nich nie napisałem, a stan konta wynosi 0.00 :-)

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

No dobrze - ale jak to się ma do otrzymywanych przelewów za wypłaty ?

Praktycznie za 500 PLN otrzymujemy 406 ( z groszami ) PLN, to gdzie się podziała reszta pieniędzy ?

Ta różnica odpowiada 18% z liczby 500 z jakimś małym haczykiem. Wychodzi na to, że pisząc dla TextMarketu można dalej sprzedawać teksty bo nie uznają tego za przeniesienie praw autorskich. :) Jeśli to byłby VAT to by było dużo mniej, około 385 zł. Dla poprawnego odjęcia 50% kosztów przychodu do ręki z tej kwoty wpadłoby ponad 450 zł. Także śmiało możecie sprzedawać dalej teksty, które już raz sprzedaliście w TM, tylko z zaznaczeniem, że nie są unikalne. Jednak jakby je wystawić za 30gr z 1000 zzs to pewnie by się ktoś chętny znalazł na taki recykling.

Ta różnica odpowiada 18% z liczby 500 z jakimś małym haczykiem.

406zł x 23% = 93,38zł

406zł + 93,38 = 499,38zł

406zł x 18% = 73,08

406zł + 73,08 = 479,08zł

Dla mnie to VAT, a nie jakiś 18% z małym haczykiem.

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

Dobrze Sindrus pisze nie wiem skąd wy bierzecie jakieś podatki 20% od przeniesienia praw autorskich? (no chyba, że w ciągu roku przekroczysz na pisaniu tekstów coś koło 86 tyśiecy złotych, to prawo obowiązuje od 2013 roku )

Skoro piszecie na UoD co za tym idzie, nie jest to WASZ jedyny pracodawca

https://www.anzasoft.pl/attachments/File/Honorarium.pdf

https://informator.zumi.pl/jak-obliczyc-podatek-od-umowy-o-dzielo/7v2ld

Najlepszy Warsztat samochodowy Goleniów

Najlepsze i sprawdzone typy bukmacherskie

Poznaj najlepszy serwis samochodowy Kraków

Ta różnica odpowiada 18% z liczby 500 z jakimś małym haczykiem.

406zł x 23% = 93,38zł

406zł + 93,38 = 499,38zł

406zł x 18% = 73,08

406zł + 73,08 = 479,08zł

Dla mnie to VAT, a nie jakiś 18% z małym haczykiem.

Fakt, w ten sposób rzeczywiście ma to sens. Tylko wychodzi na to, że TextMarket nie odprowadza zaliczek na podatek dochodowy mimo, że ma obowiązek, co potwierdziła już KIP jak i Urzędy Skarbowe.

@Herkules - nie wiem skąd Ci się wzięło 20%... Jeśli chodzi Ci o temat w TextBookers to jest to ryczałtowany podatek od przychodu w przypadku działalności wykonywanej osobiście nie będącej działalnością gospodarczą ani umową o dzieło/zlecenie, w której nie występuje przeniesienie praw autorskich. A bierzemy to z Ustawy o Podatku Dochodowym od Osób Fizycznych, konkretniej jest to bodaj art. 29. Koszty uzyskania przychodu opisywane w art. 18. wyżej wymienionej ustawy wynoszą 50% od przychodu, co w efekcie daje tak naprawdę 9% podatek dochodowy od przychodu. Rzeczywiście koszty uzyskania przychodu nie mogą przekroczyć 42 764 zł w roku podatkowym 2013, czyli 1/2 progu podatkowego.

I niestety mylisz się co do tego, że na pewno nie jest to jedyny pracodawca. Można pracować jedynie na UoD. Wiele osób tak robi, głównie programistów. Mają wystarczająco kasy, żeby sobie samemu odprowadzić obowiązkowe składki zdrowotne, które jeszcze mogą praktycznie w całości odliczyć sobie od podatku.

https://textbookers.com/jak-rozliczyc-podatek

Według Textbookers występuje u nich przeniesienie prawautorskich. W Textmarket taka sytuacja nie ma miejsca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności