Skocz do zawartości

[startup] Textmarket.pl

Rekomendowane odpowiedzi

W sumie właśnie przejrzałem regulamin Textmarketu i tam nie ma słowa o przeniesieniu praw autorskich. Jest jedynie jakaś krótka wzmianka, że 9. Zamawiający ma prawo upoważnić osoby trzecie do korzystania z Artykułu w zakresie uzyskanej licencji. Ale nigdzie nie ma informacji o tym, jaka to licencja i na jakich warunkach.

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

• Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Dokładnie, w Textmarket według regulaminu nie dochodzi do przeniesienia autorskich praw majątkowych...

Traktowałbym zarobki z Textmarket (gdybym takowe osiągał) w takim razie podobnie jak teksty sprzedawane na Allegro i wpisywał do rubryki "inne dochody" przy rozliczeniu.

Może niech się w takim razie wypowie ktoś z Administracji, bo mnie teraz świerzbi ręka, żeby powystawiać tu i tam te teksty, które opchnąłem na TM za jakąś połowę ceny, bo nie są unikalne. W końcu mam do tego prawo jeśli nie ma przeniesienia a może ktoś się skusi na nieunikalny tekst za połowę wartości. Może nawet trochę mniej.

W sumie też racja. :D Ale najpierw i tak muszę je pogrupować i zastanowić się nad nimi co jak gdzie kiedy i za ile. :P W sumie dobrze wiedzieć, sądziłem, że wszystkie tego typu portale się zabezpieczają przed wielokrotną sprzedażą tekstów. Jakby nie patrzył dla kupujących wcale takie tanie one nie są na TM. Pewnie chcieliby unikalne, a tu zonk.

Tutaj administracja TM nie zagląda, możesz próbować wysłać im maila albo zadzwonić. Jeśli będziesz miał szczęście, to może nawet odpowiedzą :)

Miałam niedawno ciekawą sytuację. Dostałam do napisania zlecenie ADV, do którego zgłaszałam się sporo wcześniej. No cóż, jakoś to przełknęłam, siadam i piszę. W opisie zlecenia było parę uwag dotyczących treści, z których wynikało, że tekst ma być dość reklamujący jedną firmę. Napisałam tekst zgodnie z życzeniami i jaką odpowiedź dostałam? Tekst zbyt reklamowy - do poprawy. Zdenerwowałam się i odpisałam, że albo zaakceptują taki albo niech przekażą innej osobie zlecenie, bo ja nie będę nic zmieniać. Nie miałam na to ani czasu, ani ochoty. Po paru dniach zlecenie zostało oddane komuś innemu. Zgadnijcie do kogo znowu trafiło? W mojej poczcie pojawił się znany nam dobrze mail: MASZ ZLECENIE :D Nie wiedziałam czy się śmiać, czy płakać. Napisałam do textmarketu maila, że zrezygnowałam z poprawy tego zlecenia, a znowu je dostałam. Odpowiedź na maila dostałam 3 dni temu, czyli po 10 dniach. Dowiedziałam się, że zostałam ponownie przydzielona do zlecenia... przez przypadek! Zlecenie napisałam już drugi raz, bo zbyt długo nie odpowiadali na moje pytanie, ale nie zostało ono sprawdzone, tylko ponownie trafiło do napisania przez kogoś innego. Poprosiłam więc o zwrot zaliczki naliczonej za ponowne przydzielenie zlecenia. Zabrano mi ją dwa razy, a skoro drugi raz był PRZEZ PRZYPADEK, to chyba powinnam dostać ją na konto z powrotem. Zwrócono mi ją, ale z lekkimi pretensjami, że skoro sama zrezygnowałam z poprawy zlecenia, to kwestia zwrotu zaliczki jest dyskusyjna. Nie wiem o czym dyskutować, skoro sami przyznali, że ten drugi raz nie powinnam tego zlecenia otrzymać do pisania.

Wiem jedno, zlecenia ADV to samo zło ;)

• 3 tygodnie później...

Z tego co zauważyłem, brakuje tekstów o bulgulatorach ;)

Nadal czekam :)

Musiałem się przypomnieć, 25 marca zatwierdzono :) Czyli: w styczniu zamówienie, w lutym realizacja, w marcu zatwierdzenie.

Siemka. Zajmuję się pisaniem artykułów

Tak jak w statystykach, najbardizej schodzą finanse i bankowość. Dużo mniej jest prac w kat premium, ale nie wiem czy ona schodzi najlepiej...

Załapałem się wczoraj na zlecenie AVD, znaczy dałem swoją ofertę. Kazą mi napisac je na 270 słów, ale w edytorze TM mam tylko licznik znaków, a Open Office nie liczy tak samo słów jak TM.

Dałem też czas realizacji 1 dzien, bo takie były wymogi.

Ciekawe co teraz, bo nie wiem kiedy zleceniodawca ogłosi wybrańca, a jak to będę ja i prześpię ten moment to stracę połowę wartości zlecenia;/

Pisałeś o zamówieniach (ADV), więc zrozumiałem że chodzi o licznik w zamówieniach. Tam wyświetla się na dole liczba napisanych słów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności