Skocz do zawartości

pf i pkt

hektor26

Rekomendowane odpowiedzi

zastanawiam sie nad umieszczeniem oferty firmy w wyszukiwarkach pf.pl oraz pkt.pl

czy moze sie ktos podzielic wiedza czy jest to dobry kanal promocji, czy cieszy sie to zainteresowaniem przy szukaniu produktu/uslugi ?

w pkt.pl umieszczenie wizytowki z danymi teleadresowymi + wybranie 5 slow/ fraz do wyszukiwarki to 650 pln netto/rok

wie ktos jak to wyglada w pf.pl ?

"Tylko prawdziwy mistrz nie obnosi się ze swoim urzeczywistnieniem"

Eleganckie i seksowne buty Pleaser. Ponad tysiąc modeli obuwia na wysokim obcasie i platformie.

Hm, powiem tak, z mojego doświadczenia wygląda to tak, że przede wszystkim trudno się potem od nich uwolnić :D Dzwonią, dzwonią, udają że nie wiedzieli że zadzwonili i dzwonią jeszcze raz.... agresywny marketing, sprzedaj albo zgiń ;)

A czy dobry kanał to trudno mi powiedzieć bo nie mam porównania ale na druk/poligrafia/www/multimedia łącznie przychodzi średnio kilka (między 5 a 10) zapytań w miesiącu. Z czego zdaje się przeszło kilka ofert na druk, na www na pewno żadna ;)

do mnie dzwonią też...

ja korzystam (jako użytkownik) zawsze z pkt, wydaje mi się lepsze

jakoś tam zawsze znajduje to czego szukam

Sprzedam IPHONE 13PRO MAX stan używany sprzedam iphone

praca za granicą, ogłoszenia sprawdzonych pracodawców: praca za granicą
dieta ketogeniczna, przepisy ketogeniczne? Jak wywołać stan ketozy dieta ketogeniczna

Pf.pl generuje w naszym przypadku jakieś 6.25% ruchu, ale jest to "lepszy ruch" tj. większa szansa na pozyskanie klienta, branża usługi informatyczne.

co do kosztów to dokładnie nie pamiętam ale coś koło 1600 zł za cos takiego wpis w pf

Twojej firmie potrzebne są usługi informatyczne, możesz potrzebujesz spawanie światłowodów,a po pracy Squash w Krakowie

nowa zabawka mykat.pl czeka na Twój wpis - Uwaga restrykcyjna moderacja ;) oraz nowy profil w serwisie twitter.com/itserwis

• 5 tygodni później...

Witam,

Do mnie dzwonili kilka dni temu. Wpis do papierowej wersji + pf.pl + 12 wyszukiwarek (lol) - wersja podstawowa + link do www to ok 650 PLN netto. Podobnie jak ptk.pl prowadza bardzo agresywny marketing. Jesli jestes twardy i sie ostro zapierasz, przed atakami ich marketera, to po kilku dniach dzwonia ponownie z oferta rabatu 15% ;)

Ponadto jest mozliwosc platnosci za wpis w dwoch ratach.

--

z

• 3 tygodnie później...

zastanawiam sie nad umieszczeniem oferty firmy w wyszukiwarkach pf.pl oraz pkt.pl

czy moze sie ktos podzielic wiedza czy jest to dobry kanal promocji, czy cieszy sie to zainteresowaniem przy szukaniu produktu/uslugi ?

w pkt.pl umieszczenie wizytowki z danymi teleadresowymi + wybranie 5 slow/ fraz do wyszukiwarki to 650 pln netto/rok

wie ktos jak to wyglada w pf.pl ?

Czy jest to dobry kanał promocji?

Jakby na to pytanie znali odpowiedz ludzie z działów promocji to byliby to najbardziej wartościowi ludzie w firmie. Problem w promocji i marketingu jest taki, że wydając 2 złotówki jedną zawsze wydajesz w błoto. Problem w tym że nik nie wie która z nich jest wywalona w to błoto.

Jeśli masz na tyle kasy to nie ograniczaj się do jednego a reklamuj się w obydwu. Po roku prowadząc badania klientów będziesz wiedział który generuje ci lepszy zysk.

Takie jest moje zdanie na te temat

tetate.pl, promocja i rekama nie tylko internetowa >>>

Problem w promocji i marketingu jest taki, że wydając 2 złotówki jedną zawsze wydajesz w błoto.

Problem w tym że nik nie wie która z nich jest wywalona w to błoto.

A jakie to mialo by miec znaczenie ? ;)

Jeśli masz na tyle kasy to nie ograniczaj się do jednego a reklamuj się w obydwu. Po roku prowadząc badania klientów będziesz wiedział który generuje ci lepszy zysk.

Takie jest moje zdanie na te temat

Strategie w stylu strzelajmy do wszystkiego a moze sie cos trafi mnie nie interesuja.

Eleganckie i seksowne buty Pleaser. Ponad tysiąc modeli obuwia na wysokim obcasie i platformie.

Znaczenia ma takie, że gdybyś wiedział co przynosi ci zysk, a co nie, to inwestowałbyś tylko tam gdzie zysk ten jest 100%, a pewności nigdy nie masz. Szczególnie w promocji gdzie tak naprawdę połowa budżetów jest marnowana, ale dowiadujesz się dopiero po fakcie, po publikacjach i po poniesieniu już tych kosztów. Nie ma możliwośći przanalizowania tego wcześniej. Możesz mieć jedynie dobrego nosa lub duże doświadczenie, ale i tak część pieniędzy zostaje "zmarnowana". Dochodzi do tego efekt pareto ale to już dłuższa rozmowa. Gdybyś znał odpowiedz na pytanie gdzie promować aby każda złotówka się wróciła byłbyś najbogatszym facetem na tej planecie. A skoro pytasz o to o co pytasz to pewnośći też nie masz :).

Co do strzelania to nie na darmo napisałem, że po roku i przeprowadzeniu badań klienta. W tym przypadku to nawet badań robić nie będziesz musiał bo wyjdzie ci w z analizy statystyk. Po roku (lub krótszym okresie na jaki można założyć wpis z tych katalogach) będziesz miał pewność co do jakości jednego i drugiego.

Mały offtop

W ptk byłem w czwartek w Warszawie obok Domu Towarowego Wola

Bieda nędza krojenie budżetu o 50% w stosunku do zeszłorocznego.Oszczedzanie kosztów na wszystkim.

Po latach łakomych kupowaniu samochodów i zatrudnianiu handlowców bida z nędzą.

Kilka aut służbowych.

Wychodząc wziołem sobie makulaturę czyli ta książkę w sumie niewiem po co chyba że za darmo.

Zaniosłem do domu.

W sobote coś mnie tkneło obejrzeć makulaturę w kuchni.

Po pierwsze co mnie tkneło to jej profil :) jest cienka porównałem więc ją z ptk z lat 95/97 która służy mi za podstawkę do kwiatka do roku 1995.

Moje dochodzenie wykazało:

-książka schudła o 60 procent od roku 1995

-papier został zamieniony z dobrego w gazetowy.

Kwintesencja za 100 rocznie 1/2 A4 mogę się tam ogłosić.

Moja jednooka matka chrzestna zbiera ksiązki ptk i może kiedyś bym jej zaimponował umieszczając tam reklamę.

Podsumowanie

Za 100pln /rocznie

Warto

Firmę w Polsce utrzymuje czynną od 1997 roku w Hamburgu od 2008 Roku więc nie robią na mnie wrażenia awatary i linki w stopce. Zajmuje się od zarania początków Black Hat Seo. Mam prawo do zapomnienia. Niech się firma Google zajmie sztuczną inteligencją zanim  Sam Altman ich wyprzedzi :) Moje stare konto https://www.forum.optymalizacja.com/profile/21-kill-bill/  :( boże jaki młody byłem i głupi. Wróciłem i wchodzę z drzwiami nie drzwiami.

nie warto nikt nie chce już żadnych książek telefonicznych (papierowych) - te same pieniądze mozna przerzucić na reklame w necie i będzie 3x więcej korzyści

dla Twoich okien najlepsze markizy - dla wszystkich adwokat - lub książka telefoniczna - oferty różnego typu, taniej nie będzie

nie warto nikt nie chce już żadnych książek telefonicznych (papierowych) - te same pieniądze mozna przerzucić na reklame w necie i będzie 3x więcej korzyści

Sorki ale zobacz co pisze w pytaniu: pf.pl i pkt.pl czyli w wyszukiwarkach internetowych.

Pierwszy dla g.pl ma PR 5 drugi 6 - więc nie jest to takie byle co.

Sam z doświadczenia wiem, że jak szukam konktretnej firmy to nie prze. g. tylko włąśnie przez katalogi - łatwiej szybciej i przyjemniej.

Czy warto każdy powinien ocenić sam, w jedych branżach się sprawdza doskonale w innych lipa.

Dla każdej znanej mi niszy, SEO jest bardziej efektywne niż reklama katalogowa (czy to PF, czy katalog.onet.pl, czy jakikolwiek inny). Nie dotyczy to niektórych usług, kierowanych głównie do osób z wyższym wykształceniem, prowadzących firmy, lub z wysoko rozbudzoną świadomością konsumencką (a w Polsce jeszcze takich zbyt dużo nie ma).

W moim przypadku, katalogi generowały nieco większą liczbę efektywnych odwiedzin.

Globalizacja polega na tym, że MSP będą wypełniać nisze do których nie dotarły korporacje - niemal każdy realny sposób zarobkowania inny niż służalczość wobec korporacji (ładnie zwana pracą najemną), będzie znajdował się w niszy. Stąd tracić będą archaiczne, papierowe katalogi, a zyskiwać będą nowe formy marketingu (reklama kontekstowa).

Sorki ale zobacz co pisze w pytaniu: pf.pl i pkt.pl czyli w wyszukiwarkach internetowych.

Pierwszy dla g.pl ma PR 5 drugi 6 - więc nie jest to takie byle co.

I pewnie myślisz że dostaniesz od nich link z PR5 lub PR6? :)

Pozdrawiam, J.

odbiegliśmy nieco od tematu.Kolega zapytał w której witrynie pf.pl czy pkt.pl jest lepiej (skuteczniej) się reklamować i postarajmy się tego trzymać.

Oczywiście, zzgadzam się, że reklama papierowa idzie do lamusa w wielu branżach - nie ma 2 zdań.

Natomiast odpowiedź na pytanie gdzie lepiej się reklomować jest niemożliwa jeśli nie mamy podstawowych informacji o branży, konkurencji itd.

Kończąc temat i posdumowująć: Jak nie sprawdzisz na własnej skórze który portal wybrać wiedzieć nie będziesz.

PPozdrawiam

rozmowa troche odbiegla od tematu

chodzilo mi bardziej czy Wy jako konsumenci uzywacie pkt.pl lub pf.pl przy szukaniu firmy oferujacej produkt/usluge

chyba jednak zdecyduje sie na ktorys z tych katalogow i za rok podziele sie uwagami :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności