Skocz do zawartości

Pozycjonowanie w wielu językach

boras86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam za zadanie wypromować/wypozycjonować pewną stronkę xxx.pl. Problem w tym, że właścicielowi zależy głównie na zagranicznych odwiedzinach.

Problem pojawia się na moje amatorskie oko gdy się człowiek przyjrzy mechanizmowi związanemu z przełączaniem języków.... a wygląda to tak:

Strona uruchamia się w języku polskim co by się nie działo. Każdy z języków to oddzielny plik (nie BD) z treściami stron do załadowania $49 ...treść $51...treść itd.

Po kliknięciu na inny język wracamy na stronę główną i informacje w url ustawia cookie z np lang=fr. Teraz strona operuje na pliku ze stronami francuskimi.

1)To co według mnie jest najwiekszym minusem to nie można na zagranicznych stronach/forach/katalogach itd linkować url w obcym języku... bo domyślnie jest polski i szukając w pliku pl url po francusku go po prostu nie znajdzie i 404 jak nic. (rozwiązaniem jakimś może być geolokacja ip i na podstawie tego ustawianie pierwotnego języka)

2)Kolejna rzecz to budowa domeny /url'a dla podstron. Przykładowo:

PL: www.xxx.pl/kontakt

EN: www.xxx.pl/contact

FR: ...

Czy nie lepiej by był układ:

PL:www.xxx.pl/kontakt

EN:www.xxx.uk/contact

FR:www.xxx.fr/ ..... itd

lub

EN:www.xxx.pl/contact

FR:www.xxx.pl/ ..... itd

lub

EN:www.en.xxx.pl/contact

FR:www.fr.xxx.pl/ ..... itd

lub

PL:www.xxx.pl/pl/kontakt

EN:www.xxx.pl/en/contact

FR:www.xxx.pl/fr/ ..... itd

------------

Czytałem kilka stron o pozycjonowaniu wielojęzycznym i według mnie mam najgorszy z możliwych scenariuszy, tak ?

Czy jest sens próbować w takim układzie czy proponować przerobienie witryny pod któryś z proponowanych układów ?? ew który ?

Z góry dziękuje za jakiekolwiek wskazówki i doświadczenia.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności