Skocz do zawartości

Co zrobić, gdy nie płacą

mrozik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam ostatnio problem z osobami, którym napisałem teksty. Co mogę zrobić?

Jeden koleś chciał 40 tekstów za 1,2 zł i od 6 tygodni nie zapłacił. Kontakt ze mną złapał przez zlecenia.przez.net

Inny, obecny na tym forum ugadał się ze mną dwie recenzje za pozytyw na zlecenia, teksty dostał, nie wybrał zwycięzcy, a teksty wstawił na swoją stronę i olał sprawę. Mam dowody naruszenia praw autorskich w postaci zrzutów ekranu.

Co z takimi można zrobić?

Spisywać umowy i nie wysyłać żadnych tekstów przed zapłatą.

Reszty nauczysz się dalej. Masz doświadczenie za sobą - na przyszłość będziesz lepiej wiedział jak działać :D

I nie bój się spraw sądowych (szczególnie uproszczonych) - ale to przy poważniejszych kwotach. Bez urazy, ale teksty za 1,20 zł/sztuka raczej do takich nie należą :)

;]

jak artykuły finansowe chętnie przyjmę za niewygórowaną kwotę :D mnie kopie nie przeszkadzają a nierzetelnemu klientowi odechce się następnym razem :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

krzysiuus mylisz przestępstwo, wykroczenie z kradzieżą co innego możliwości ścigania co innego fakt powstania czynu. Zupełnie inne możliwości są również przy naruszeniu praw autorskich. Zgłoś sprawę w zlecenia przez net (choć tam chyba ostrzegają przed wysyłaniem pracy zanim się otrzyma coś tam) Jak uczestnik forum będzie uporczywie odmawiał wywiązania się z umowy to też warto przed nim ostrzec społeczność, po to są fora.

A dostałem odpowiedź: I proszę nie straszyć mnie prawami autorskimi bo to na nic się nie zda :D

Gość jest chyba z kosmosu, skoro tak uważa :)

Zgłoszenie złamania praw autorskich majątkowych na policji to chwila czasu, a kary finansowe mogą uszczuplić jego kieszeń. W tym wypadku maile absolutnie wystarczą, żeby udowodnić, kto jest autorem tekstów, a kto je bezprawnie wykorzystuje i czerpie z nich korzyści.

BTW, https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...0&start=630

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

Moje trzy grosze:

niezależnie od tego, czy chodzi o 30 czy 3000 złotych - ścigać. Większość z tego typu naciągaczy działa tylko i wyłącznie z powodu naszego własnego olewania. Są jeszcze osoby, które zanim zaczną współpracę korzystają z rady wujka - mail, nazwisko pomiędzy kilkoma nieprzyjemnymi zdaniami robią swoje, więc w myśl zasady - pomagajmy sobie nawzajem, dobrze jest informować innych o takich ludziach.

Swoją drogą - dlaczego ci wszyscy [ nierzetelni partnerzy ] nie "podskakują" do osób piszących zawodowo? Dlaczego wolą nowicjuszy? Właśnie dlatego, że to własnie nowym brakuje tego typu odwagi i "bezczelności".

Mrozik - na zleceniach - wystawiaj negatyw i nie bój się tego, że gościu odwdzięczy się tym samym. Jeśli boisz się, że napisze coś w stylu "teksty niskiej jakości" - dorzucaj link do screenu z Twoją pracą, tak beznadziejną, że aż opublikowaną.

Co do drugiego przypadku - nic nie uczy lepiej niż kopniak.

Współczuję, bo domaganie się swego nie jest przyjemne, ale bardzo pouczające.

@-->->----

Bezwzględnie zgłaszać do odpowiednich organów ( zlecenia, policja). W przypadku Policji sprawa wygląda tak, że jeśli na klienta będzie więcej zgłoszeń i suma przekroczy te magiczne 250 zł, wówczas zmieni się kwalifikacja czynu z wykroczenia na przestępstwo.

Strony internetowe Gorzów

Nieuczciwy kontrahent? Nie wiesz jak napisać wezwanie do zapłaty? daj znać na prv, prawnik zrobi to za Ciebie.

Darmowy katalog stron

odkupie te teksty ... nei daj się prosić ;)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności