Skocz do zawartości

Jak oceniacie Joomla 1.7

KxS

Rekomendowane odpowiedzi

Instalowaliście już najnowszą aktualizacje do Joomla?

Jak oceniacie najnowszą wersje 1.7.0?

Czy podoba wam się, że są wciąż prowadzone prace nad ulepszeniem tego CMS'a, czy też tak częste aktualizacje was irytują?

Gdy jest to konieczne trzeba też aktualizować pliki języka po takiej instalacji, a to kolejna rzecz która zabiera czas. Trzeba też wspomnieć o rozbudowanych stronach, które mają zainstalowane dużo dodatków, a te mogą być nie kompatybilne z najnowszą wersją.

Ja nie aktualizuję skryptu, bo mi się nie chce (jedynie w obrębie danej wersji, bo jest to kwestia bezpeczeństwa). Do dzisiaj mam kilka stronek na Mambo, na J 1.0.x, są na 1.5.x , nie miałej nawet okazji spróbować J 1.6 a tu już 1.7 :)

Ogólnie, to powinniśmy się cieszyć z tak częstych aktualizacji cmsa na gnugpl. Rozwój trwa kilka dobrych lat i jeszcze projekt nie został wstrzymany.

Black Friday 2024

W topx.pl nawet 50% taniej! - codziennie nowe promo!

Z tego co wiem to dużych zmian do 1.6 nie ma. Nawet update zdaje się wygląda standardowo tak samo jak przy zmianie z np. 1.6.0 do 1.6.4 (jedyny warunek jest taki, że trzeba mieć wersję 1.6.5).

Szablony z wersji 1.6 mają działać pod 1.7 (choć z tego co czytałem na forum Joomli są czasami z tym problemy).

Starannie moderowany Katalog stron - PR4

Teraz-Wiedza.pl - katalog edukacyjny PR1

----> aplikacje Facebook <----

Ogłoszenia Legnica i katalog firm z Legnicy

1.6 i 1.7 to przejściówki. Dopiero 1.8 będzie tą właściwą wersją na dłuższy czas (podobnie jak do tej pory 1.5).

Ciekawa teoria z tą "przejściówką" :)

Joomla! 1.7.x to kontynuacja linii rozwojowej, która rozpoczęła się od Joomla! 1.6.

Joomla! 1.6 i Joomla! 1.7 to nadal ten sam system. Kolejne oznaczenie (1.6, 1.7, 1.8) wynika ze zmienionej polityki wydawania kolejnych wersji. Oznaczenia zmieniają się co pół roku. Oczywiście z kolejną wersją dochodzą poprawki i ulepszenia systemu, ale to chyba oczywiste.

Nawiasem mówiąc ostatnio jakiś pęd się zrobił z oznaczeniami oprogramowania. Widocznie zespół pracujący nad rozwojem Joomla nie chce pozostać w tyle, stąd m.in. zmiana sposobu i cykliczności oznaczania kolejnych wersji.

Do większości zastosowań nadal wystarcza Joomla! 1.5.

Przejściówka w sensie że za pół roku wyjdzie 1.8, która zostanie z nami już na dłużej czyli ok 18 miesięcy.

Zgodnie z tym: https://jvg.com.pl/index.php?option=com_con...b&Itemid=11

Z tego co kojarzę ta wersja ma też w pełni wspierać VM 2.0, ale może się mylę (tak mocno nie siedzę w temacie, choć Joomle używam dość mocno).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności