Skocz do zawartości

Fake PR po pewnym czasie?

przemo83

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam takie pytanie. Jakiś czas temu zakupiłem tutaj na PiO domene z PR3 i przez pierwsze pare tygodni było ok. tzn. był real PR3.

Niedawno sprawdziłem z ciekawości czy PR3 tej domeny jest nadal.Okazało się jest nawet lepiej bo nawet skoczyło na PR4.

Ale też zauważyłem że jest to fake PR4 bo nagle dla komendy info wyskakuje mi inna strona. Co przedtem gdy był PR3 to był on real.

Czy ktoś z was wie dlaczego sie tak stało?

Skoro na info wyskakuje inna strona to wtedy juz byl PR3 fake, a ze byla aktualizacja to mimo, ze juz postawiles normalna stronke to Google i tak jeszcze tego do konca nie zalapal i dal jeszcze PR4 za fake.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Carnagge - to nie do konca tak bo problem nie dotyczy tylko jednej domeny - tez niestety tak mam. Domena o której mowa miała prawidlowe info, z site zaindeksowanym w google sprzed przechwycenia (nie mały - 2500), prawdziwy PR3. I nagle kilka tygodni po przechwyceniu PR zmienia się na wyższy, zmienia się także info na inną stronę! W tym czasie na domenie stoi cały czas zaindeksowana strona - nie ma przekierowania. Dalej jest także zaindeksowany site sprzed przechwycenia. Cache jest prawidłowe, info pokazuje bzdury... Jak dla mnie abstrakcja

Moja strona której dotyczy problem to była strona hotelu - dalej podstrony są zaindeksowane. Przekierowania nie ma i nie było - i w info cuda. Cache i czas jego zrobienia również wykluczają przekierowanie.

nie potrafię wytłumaczyć tego inaczej niż jakimiś błędami w algorytmie PR - ostatnio cuda się z nim dzieją

Mozliwe, ze stronka zawirusowana i jak wykrywa bota google to robi 301 i dlatego takie info sa w google. Zobaczcie w wynikach wyszukiwania, czy nie ma przypadkiem info, ze witryna niebezpieczna. Warto tez spojrzec w narzedziach Google do 'Narzedzia dla webmastera' i tam poszukac czy nie ma jakiegos info o domenie i sprawdzic jak ja widzi bot.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

• 3 tygodnie później...
...nie potrafię wytłumaczyć tego inaczej niż jakimiś błędami w algorytmie PR - ostatnio cuda się z nim dzieją

Z moich obserwacji wynika iż niejako jest to zamierzone działanie, mające na celu odstraszyć potencjalnych kupujących wygasające domeny.

Jednak wystarczy przeanalizować linki do strony i zaraz staje się jasne, czy PR jest REAL czy też FAKE.

Jesteś w błędzie. Zaobserwowałem to zjawisko tylko na 3 domenach (a monitoruję setki), w tym samym czasie - jakieś 2-3 tyg. temu. Po kilku dniach wszystko wróciło do normy.

Nie sądzę aby to było zamierzone działanie - raczej był to błąd, już naprawiony.

Z punktu widzenia programisty taki błąd jest niezwykle mało prawdopodobny, tym bardziej iż tyczy się wybranych domen.

Być może masz racje, a być może był to pewnego rodzaju test. Czas pokaże, gdyż zbyt mała próbka aby móc potwierdzić jedną bądź drugą tezę na 100%

• 2 tygodnie później...

Mam jedną domenę, które przekieruje od 2-3 może nawet 4 lat do innej, ale G nadal pokazuje w info stare przekierowanie:

SeoQuake: PR: 6 I: 288,000 L: 73 L: 3,083 LD: 21,090

Poza tym mam inną, które ma "fake pr" na hp, ale podstrony mają "normalny" PR - tez od kilka miesiącach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności