Skocz do zawartości

Nieodprowadzany podatek - co teraz?

Mrj

Rekomendowane odpowiedzi

Dajcie chłopakowi spokój i nie mieszajcie. I tak pewnie nikt go nigdy za opóźnienia nie złapie. Jeśli chcesz mieć czyste sumienie to zapłać teraz podatek od zaległości (tak jakbyś kasę dziś otrzymał) i później regularnie od kolejnych wypłat. W kary, bieganie po US, przyznawanie się do winy itp nie baw się. Za dużo z tym zachodu. Podatek zapłacisz teraz, w razie czego wytłumaczysz się i tyle. Faktur, rachunków itp nie musisz mieć. Ja to swego czasu traktowałem jako dochód z zagranicy i nikt się nie czepiał. Teraz mam DG i jest jeszcze prościej, ale Tobie DG jeszcze nie opłaca się zakładać.

Zgred, racja racja. Do końca roku się liczy.

:)

A jest gdzieś poradnik odnośnie odprowadzania podatku z Adsense? w FAQ są linki do tematów ale tam jest więcej czytania niż wiedzy. Chodzi o to jaki PIT mam wybrać, ile faktycznie odliczyć podatku, a może program z odpowiednimi ustawieniami odliczy ładnie za mnie.

Jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o sprawy podatkowe. Mam wypełniać te PITY i co z nimi zrobić? :)

Co miesiąc płać zaliczki 19% od zarobionej kwoty i wypełniaj deklaracje PIT-53 którą zostaw u siebie (nie ma obowiązku jej wysyłać do US).

Przy rozliczeniu rocznym zbierz wszystkie PITy jakie masz (np. z programów partnerskich - PIT 11, i wszystkie PIT-53 z których płaciłeś zaliczki, zanieś do biura rachunkowego i miej spokojną głowę :))

Co miesiąc przelewasz 19% do swojego US podając w typie identyfikatora np. NIP i zaznaczając formularz PIT-53.

Kwota wolna od podatku nie wiem jaka jest obecnie. Dawniej było coś koło 3000zł, jeżeli zarobiłeś w ciągu roku więcej zwrotów nie było. Teraz nie wiem jak jest.

Co miesiąc przelewasz 19% do swojego US podając w typie identyfikatora np. NIP i zaznaczając formularz PIT-53.

Kwota wolna od podatku nie wiem jaka jest obecnie. Dawniej było coś koło 3000zł, jeżeli zarobiłeś w ciągu roku więcej zwrotów nie było. Teraz nie wiem jak jest.

Ale mącisz kolego. Nie 19 a 18% a do tego przyjęło się, że można odliczać 20%, jako koszty uzyskania dochodu. Poczytaj o indywidualnych interpretacjach MF w sprawie AdTaily, które funkcjonuje na podobnej zasadzie co AS.

Ale mącisz kolego. Nie 19 a 18% a do tego przyjęło się, że można odliczać 20%, jako koszty uzyskania dochodu. Poczytaj o indywidualnych interpretacjach MF w sprawie AdTaily, które funkcjonuje na podobnej zasadzie co AS.

Cytuje słowa mojego księgowego. O ile wiem AdTaily jest firmą z PL gdzie obowiązują nieco inne reguły. Tym bardziej, że AdTaily przysyła Ci PIT11 więc podatek masz już odprowadzony przed tym jak dostajesz pieniądze na konto. Dochody z zagranicy (google) rozlicza się w tym przypadku poprzez PIT-53 gdzie nawet masz rubrykę z zaznaczonym procentem który wynosi wg. formularza właśnie 19%

Cytuje słowa mojego księgowego. O ile wiem AdTaily jest firmą z PL gdzie obowiązują nieco inne reguły. Tym bardziej, że AdTaily przysyła Ci PIT11 więc podatek masz już odprowadzony przed tym jak dostajesz pieniądze na konto. Dochody z zagranicy (google) rozlicza się w tym przypadku poprzez PIT-53 gdzie nawet masz rubrykę z zaznaczonym procentem który wynosi wg. formularza właśnie 19%

Od 1 stycznia 2011 roku zmieniły się zasady rozliczania AdTaily z wydawcami. Teraz rozliczenie z AdTaily spoczywa na właścicielu serwisu oni już

nie będą wysyłać PIT-11

Ja to rozumiem tak, że tylko osoby, które prowadzą działalność muszą płacić zaliczki a osoby fizyczne wpisują zbiorczy zarobek przy rocznym rozliczeniu pit - https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...mp;#entry824484

Tutaj też kilka informacji: https://mojezakupycodzienne.blox.pl/2011/03...le-AdSense.html

Wszystko o telefonach Nokia Lumia i Windows Phone

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności