Skocz do zawartości

Kontrola kosztów kilku kampani w ramach jedngo konta

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

mam pytanie: jak efektywnie kontrolować koszty w ramach jednego konta AdWords, na którym prowadzimy kilka kampanii?

Chodzi o to, aby dana kampania nie przekroczyła założonego budżetu i nie konsumowała środków przeznaczonych dla innych kampanii.

Można chyba spróbować z alertami, ale tu pojawia się kolejne pytanie: czy alert informujący o wykorzystaniu danej kwoty "łącznie dla kampanii" poinformuje mnie o wykorzystaniu tej kwoty od momentu, kiedy stworzyłem alert, czy od momentu, w którym stworzyłem daną kampanię, czyli:

- kampania A do tej pory kosztowała mnie 1000 zł,

- chciałbym wydać w ramach tej kampanii jeszcze 500 zł, ale równolegle prowadzę jeszcze inną kampanię B, gdzie chciałbym wydać 900 zł,

- na konto AdWords wpłaciłem więc 1400 zł na obie kampanie.

Czy alert dla kampanii A powinien być ustawiony tak: Koszt > 1500zł, czy tak: Koszt > 500 zł?

A może zamiast kombinować z alertami jest jakiś inny sposób na sensowne kontrolowanie kosztów?

PS. Sorry za literówkę w temacie.

Najprościej jest podzielić te dwie kampanie na dwa różne konta i wtedy nie będzie problemu - łatwo skopiować kampanie dzięki edytorowi adwords.

Druga sprawa to mniej więcej znasz jaki termin ma trwać kampania przy zadanym budżecie - wyliczasz budżet dzienny i np. dzień dwa, bądź dokładnie w ten dzień zaznaczasz w ustawieniach by reklama została zakończona - to mniejsze zło - ograniczy na pewno wydatki.

Kolejna sprawa, że prowadząc kampanie powinniście kontrolować na bieżąco wydatki. Ja sobie stworzyłem w excelu plik, w którym zaznaczam budżet i datę rozpoczęcia kampanii - tylko, że i tak każda kampania dla odrębnego klienta jest na odrębnym koncie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności