Skocz do zawartości

Czy towarzystwo SEO już dorosło do zrobienia czegoś razem ?

Beerbant

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 255
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

FiKaS sam wiesz ze w Polsce obecnie jest 4 grupy co jakoś tam konkurują ze sobą i td, ale tu chodzi o wypracowanie wspólnych zasad gry, uważam za pomysł trafiony, i jak nie teraz to za parę lat i tak takie coś powstanie

vulcanor taxi-katowice taki miałeś wczesnej login na tym forum, wiec pokory kolego ja się nie mylę :)

Soprano, juz powiedziałeś ze ciebie to nie interesuje, wiec wszystkie uszanują twoja decyzje

Ależ drogi kolego, to mnie bardzo interesuje. Wręcz mnie ten pomysł przeraża. Nie zrozumcie mnie źle. Sama idea jest dobra, ale tak jak już wspomniałem wcześniej, zawsze dochodzi czynnik ludzki. Tego akurat boję się najbardziej.

Przepraszam jeżeli kogokolwiek uraziłem swoimi wypowiedziami. Zwłaszcza autora tematu.

wcale nie uraziłeś - trafiłeś w sedno sprawy, w jakimkolwiek tego typu pomysle/projekcie czynnik ludzki, ludzka podejrzliwość jest elementem najtrudniejszym , mam takie doświadczenie za sobą dlatego przyznaje Ci rację - to wszystko w mysl zasady "jeszcze sie taki nie narodził coby wszystkim dogodził" ale moim zdaniem jest dużo do zyskania

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Beerbant, tym, że tu niby są sami "malutcy" możesz kogoś obrazić :)

takie uwagi z działania w dziedzinie it poza seo, prawda jest taka (jak to już ktoś stwierdził) ludzie i tak będą szukali najtańszego, taka polska rzeczywistość i nie ma się tego co wypierać...

ludzie usłyszą kwotę 200 zł za kilka fraz to stękają, że drogo... miałem już kilka razy nieprzyjemności z niewypłacaniem się klientów (co takie stowarzyszenie by na to poradziło?),ostatni klient na zakończenie współpracy stwierdził, że mi ~300zł w ratach będzie spłacał... więc jaki my tu mamy rynek? SKNER!

fakt są normalni klienci, ale ich jest mały odsetek, a z problemem z wypłacalnością to chyba większość już się zetknęła.. tak więc ja się pytam po co jeszcze sobie zawężać pole działania? rozreklamuje się stowarzyszenie (super!), wielu ludzi się tym zainteresuje, ludzie zaczną odsyłać do innych bo nie będą się wyrabiali - pech będzie chciał, że wielu z tych co się uświadomią będą robili problemy z płaceniem i zakończy się prawdopodobnie tak, że wielu z tych co będzie odsyłać do "konkurencji" będzie cierpieć bo oni się przejadą a ci co dostali od nich kontakt zyskają - a tak mogli sobie sami powoli testować rynek, a teraz maja problem... (to takie luźne wybiegniecie w przyszłość)

kolejna sprawa... faktycznie może tonie zdrowo wyglądać, bo nie każdy może chcieć przystąpić do takiego stowarzyszenia, i co "my stowarzyszenie" jesteśmy dobrzy a oni są bee... no coś tu nie tak, a właśnie taka sytuacja będzie

i kolejna... jestem za tezą IT... i zlecenia - oczywiście bardzo prawdopodobne jest , że jak się dobierze doborowe towarzystwo do władzy to wiele zleceń może w ogóle nawet nie wyjść do reszty tylko sami to zgarną dla siebie - nie da się ukryć , że będą centralnie zapytania do zarządu "kto jest dobry", "kogo polecacie" itp. itd...

No widzisz i zaprasza wszystkich do swojego biura a do mojego jakoś nie może dojechać :)

a po co ma jechać jak nie ma tam nic interesującego dla niego :)

Wiekowy moderowany katalog firm: BiuroFirm.pl

Beerbant, tym, że tu niby są sami "malutcy" możesz kogoś obrazić :)

takie uwagi z działania w dziedzinie it poza seo, prawda jest taka (jak to już ktoś stwierdził) ludzie i tak będą szukali najtańszego, taka polska rzeczywistość i nie ma się tego co wypierać...

ludzie usłyszą kwotę 200 zł za kilka fraz to stękają, że drogo... miałem już kilka razy nieprzyjemności z niewypłacaniem się klientów (co takie stowarzyszenie by na to poradziło?),ostatni klient na zakończenie współpracy stwierdził, że mi ~300zł w ratach będzie spłacał... więc jaki my tu mamy rynek? SKNER!

fakt są normalni klienci, ale ich jest mały odsetek, a z problemem z wypłacalnością to chyba większość już się zetknęła.. tak więc ja się pytam po co jeszcze sobie zawężać pole działania? rozreklamuje się stowarzyszenie (super!), wielu ludzi się tym zainteresuje, ludzie zaczną odsyłać do innych bo nie będą się wyrabiali - pech będzie chciał, że wielu z tych co się uświadomią będą robili problemy z płaceniem i zakończy się prawdopodobnie tak, że wielu z tych co będzie odsyłać do "konkurencji" będzie cierpieć bo oni się przejadą a ci co dostali od nich kontakt zyskają - a tak mogli sobie sami powoli testować rynek, a teraz maja problem... (to takie luźne wybiegniecie w przyszłość)

kolejna sprawa... faktycznie może tonie zdrowo wyglądać, bo nie każdy może chcieć przystąpić do takiego stowarzyszenia, i co "my stowarzyszenie" jesteśmy dobrzy a oni są bee... no coś tu nie tak, a właśnie taka sytuacja będzie

i kolejna... jestem za tezą IT... i zlecenia - oczywiście bardzo prawdopodobne jest , że jak się dobierze doborowe towarzystwo do władzy to wiele zleceń może w ogóle nawet nie wyjść do reszty tylko sami to zgarną dla siebie - nie da się ukryć , że będą centralnie zapytania do zarządu "kto jest dobry", "kogo polecacie" itp. itd...

to po kolei jak ja to widzę

zakładając hipotetyczne korzyści dla Ciebie :

jesteś w stowarzyszeniu+masz większą wiarygodność (patrz szkolenia wykłady prelekcje dla klientów)+dostęp do narzedzi+dostęp do potencjalnych klientów+zupełnie inną ich grupę docelową = .. no wlaśnie czy to Ci da klienta za 300 złotych ??

co do tezy IT - który raz z kolei mam pisać, że stowarzyszenie nie ma zajmować sie łapaniem klientów czy rozdziałem kasy :) Każdy sobie sam szuka klienta , obecność w stowarzyszeniu jest tylko czynnikiem uwiarygadniającym dana firmę :) krfa ręce opadają

Być może fakt iż obecność w stowarzyszeniu wymagałaby zachowania pewnych standardów jest dla niektórych jest niewygodna, szanuje to.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

problem też opracowania kryterium etyki działania. Dla jednego jakis SWL to bedzie już najgorsze zło, dla innego walenie milionów linków z Xrumera na precle itp bedzie chlebem powszednim. Dodatkowo nawet jak opracujesz coś co z Twojego punktu widzenia będzie ok, bedzie to jakies wyważone pomiedzy członkami stowarzyszenia to nadal w oczach G będzie to stowarzyszenie spamerów. Iść w strone hipokryzji pisac i robic co innego słabo. A działać zgodnie z polityką Google mało efektywne :)

Ponadto wystarczy że z stowarzyszenia jedna firma/osoba odwali jakis numer o którym bedzie głośno i już PR stowarzyszenia leci na łeb na szyje.

Co do krytykowanego IAB, nie wiem czy to jest tak że oni daja tylko kawalek logo. Tak naprawde dla zwyklego kowalskiego taki IAB nie jest niczym rozpoznawalnym. Bardziej chyba chodzi o inne wartosci dodane, takie jak promowanie się wsród członków, czy na róznego rodzaju konferencjach, zjazdach gdzie zapewne są jacyś tam wielcy gracze do wyłowienia :) a o takich chodzi, ktoś kto tego nie zakuma będzie wiecznie marudził że pokemony mają oferte na seo za 50 złotych tu czy tam i że jak mu cieżko bo trudno z takimi walczyć. Panowie nikt powazny nie szuka firmy SEO na allegro, grupponie czy skusi się na firme bo w ofercie mają ,,tylko za efekt" i pierwsze 160 lat gratis

... wielu z tych co się uświadomią będą robili problemy z płaceniem ...
Dzięki stowarzyszeniu może powstać dla firm zrzeszonych baza "złych" klientów.
Właśnie dlatego pisałem o możliwościach (potrzebie) wpływania na pracę firmy zrzeszonej. Stowarzyszenie by było pewnego rodzaju gwarantem dla klienta, że taka firma dobrze się nim zajmie.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

problem też opracowania kryterium etyki działania. Dla jednego jakis SWL to bedzie już najgorsze zło, dla innego walenie milionów linków z Xrumera na precle itp bedzie chlebem powszednim. Dodatkowo nawet jak opracujesz coś co z Twojego punktu widzenia będzie ok, bedzie to jakies wyważone pomiedzy członkami stowarzyszenia to nadal w oczach G będzie to stowarzyszenie spamerów. Iść w strone hipokryzji pisac i robic co innego słabo. A działać zgodnie z polityką Google mało efektywne :)

Ponadto wystarczy że z stowarzyszenia jedna firma/osoba odwali jakis numer o którym bedzie głośno i już PR stowarzyszenia leci na łeb na szyje.

to też jest nieomalże walka byka z parowozem :) właśnie mi chodzi o to, że czas już skończyć z hipokryzją - guzik mnie obchodzi kto i jak najważniejszą zasadą byłoby nie szkodzić klientowi i nie obiecywać gruszek na wierzbie to tak w skrócie, . a w oczach google takie twory , postawmy sprawę jasno -zawsze bedą solą w oku .

Widzisz, jeżeli odwaliłaby numer świadomie to poleciałaby na łeb na szyję ... Jak myślisz przy umiejętnym rozegraniu wzrosłoby zaufanie czy nie ?? Czy jak wzrośnie świadomość wśród klientów że tak naprawdę w pozycjonowaniu balansujesz na krawędzi i nic nie ma na pewno to straciłoby sie zaufanie czy nie ? Czy jak stowarzyszenie miałoby juz jakąś wyrobiona renomę i wyedukowanych klientów to członkowie braliby pozycjonowanie za 199/top 3 i balansowaliby na krawędzi ? Ja sądzę, że wraz z poziomem edukacji klienta wzrosłaby świadomość, że można to zrobić w miarę bezpiecznie ale za godziwe wynagrodzenie porównywalne do rynków zachodnich ...

Adek , większość firm Zrzeszonych w IAB nie obsługuje kowalskich bo mają ich w du**e a jeżeli obsługują to ..... chyba nie musze pisać kogo mam na mysli :)

Tylko jak taka firma pójdzie do BGŻ to inaczej sie patrzy - oo IAB, ooo rzetelna firma, ooo firma przyjazna klientowi no i sru umowę w ciemno - to nic że nigdy nie wypozycjonują BGŻ ale kasa leci, prestiż dla kowalskiego też ...

Rozumiesz co mam na mysli ?

Myslisz po co jest IAB ???

dzisiaj ładny tekst jeden kolega napisał o sensie istnienia IAB :

Ja tam się nie znam na tym całym marketingo-seo-biznesie ale ta organizacja wygląda na podręcznikowy przykład jednostki, której celem statutowym jest przekonywanie świata o potrzebie własnego istnienia.

stowarzyszenie nie dyktuje cen na rynku, robi to sam rynek. Chyba ze trafi sie klient zakochany w stowarzyszeniu i tylko przez kogos ze stowarzyszenia bedzie chiałbyc pozycjonowany. Zastanawiam się też co będzie jak członkowie stowarzyszenia pojawią się w serpach w tej samej branzy, np 12 człownków a top10 ciągle jedno. I wtedy czy nadal będa działać wg zasad.

Beerbant,

uważam to za bardzo dobry pomysł i powiem, że porównanie do Polskiej Izby Turystycznej było jak najbardziej trafione.

Każdy touroperator, czy nawet najmniejsze biuro da się pokroić, żeby być ich członkiem, bo bez członkostwa w PIT nikt nie chce z Tobą współpracować...

Certyfikat PITa znajdziecie na stronach każdego szanującego się biura turystycznego

Wieszają go na ścianach itp

a co dostają w zamian?

zupełnie nic - poza byciem członkiem.

Ale nie każdy może być w PIT - i to jest najważniejsze:

po pierwsze min. dwuletnie udokumentowane doświadczenie na rynku polskim

po drugie min. dwóch członków wprowadzających

Panowie i Panie, nie wiem jak dla Was, ale mi projekt bardzo się podoba

mam mało czasu, ale jak mogę pomóc - to na ochotnika

dymna.jpg

A jak widzicie udział w stowarzyszeniu "małych" nawet nie firm. A jednostek, które po prostu traktują to jako hobby? Bo pomysł jest ok jak dla mnie. Kwestia tylko zasad i strategii.

Internety robie! Jeśli Ty też to sprawdź nowy SAX.PL - tani hosting www. Kod rabatowy dający 50% zniżki to: [sAX2014].

.... a w oczach google takie twory , postawmy sprawę jasno -zawsze bedą solą w oku .

a to ja bym chciał się zapytać, po co jak mamy "kogoś" takiego jak google nad sobą i jesteśmy solą w oku jeszcze się oficjalnie ujawniać, zakładać stowarzyszenia itp? to można by podciągnąć pod działanie kiboli... nie są lubiani przez policję, a zakładają sobie strony chwalą się fotkami itp... czyli po prostu wystawiają.... i po co? google nie omieszka tego wykorzystać

Wiekowy moderowany katalog firm: BiuroFirm.pl

...Zastanawiam się też co będzie jak członkowie stowarzyszenia pojawią się w serpach w tej samej branzy, np 12 człownków a top10 ciągle jedno. I wtedy czy nadal będa działać wg zasad.

Hmm, wery najs kłesztion. Bo o ile rozumiem stowarzyszenie nie będzie łapać klientów, stowarzyszenie nie będzie rozdielać Klientów, nie będzie też patrzeć na metody stosowane przez firmy w stowarzyszeniu o ile firmy nie będą wciskac kitu Klientom, czyli: my Panu to wypozycjonujemy, ale robimy to SWLem, za co może być filtr - jasne zasady i stowarzyszenie nawet nie tupnie nóżką, bo Klient uświadomy.

A co jak... to z początku postu? Jak roumiem za obrabianie ( )( ) konkurencji i to nie ważne czy jest konkurencja w stowarzyszeniu firma obrabiająca dostaje kopa na wieki?

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności