Skocz do zawartości

Jazda po rondzie

wojtekk

Rekomendowane odpowiedzi

Stojąc w korku przed rondem(dwa pasy) zacząłem się dziś zastanawiać czy z prawego pasa można przejechać rondo dookoła i zawrócić(bądź też skręcić w lewo). O ile mnie pamięć nie myli uczono mnie, że z prawego pasa można skręcić w prawo lub przejechać prosto(co jest dość logiczne i bezpieczne) ale wiele osób boi się jazdy lewym pasem i jeździ dookoła ronda z pasa prawego.

Jeśli moja logika jest zgodna z przepisami to co będzie w takiej sytuacji:

Kto będzie sprawcą kolizji jeśli pojadą dwa auta z tego samego kierunku, jeden lewym pasem(chce przejechać prosto), drugi z prawego pasa(chce skręcić w lewo). Do kolizji dojdzie w momencie gdy osoba jadąca lewym pasem zechce zjechać(teoretycznie przecina drugi pas ruchu więc powinna ustąpić pierwszeństwa z drugiej jednak strony ktoś jadąc równolegle nie powinien jechać dookoła ronda z prawego pasa(więc również łamie przepisy).

Może zdawał ktoś niedawno egzamin i powie co mówi kodeks bo szukam od 20 minut jakichś konkretów i widzę same sprzeczności:)

dopilar.pl

https://dopilar.pl/meskie-sprawy/titan-gel/

Portal o zdrowiu, odżywianiu i diecie - NaturaLab

Rondo to nic innego jak ulica, tylko trochę krzywa !!!

Wyprostuj sobie to na kartce, dodaj oznakowanie (również poziome, pasy na asfalcie), dodaj zjazdy i popatrz.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

rondo turbinowe jest tez na Marsa

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

wojtekk w Twoim przykladzie sprawca kolizji bedzie ten kto jedzie z lewgo pasa i chcac zjechac z ronda przetnie prawy pas i uderzy goscia tam jadacego. Poza tym pozniej nie bylbys w stanie udowodnic, ze koles jechal rondo prawym pasem, bo on by mogl powiedziec ze np. dopiero co wjechal. Zreszta to nie ma zadnego znaczenia, bo Ty zmieniales pas i nie zachowales regul ostroznosci, a z lewego pasa nie mozna bezposrednio opuscic ronda tylko trzeba zjechac na prawy pas.

Masz racje, ze nie powinno sie tak jezdzic ale sporo osob tak robi, bo czesto trudno zjechac z lewego na pas prawy i dopiero mozna zjechac z ronda. Troche to jest ograniczane obecnei bo co raz wiecej rond ma tak malowane pasy, ze sie one koncza po dwoch zjazdach i jak jedziesz prawym to bedziesz zmuszony przeskoczyc na lewy lub zjechac bo sie pas skonczy.

[edit] netway - przy Twoim zalozenie jezeli jechalbys prawym pasem to musialby sie zatrzymac i przepuscic wszystkich co jada lewym, bo inaczej mozesz im walnac w tyl. Ty jedziesz prawidlowo swoim pasem i cala wina jest po stronie tego, kto wjezdza na Twoj pas, bez wzgledu gdzie go uderzysz.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

jeśli wjeżdżasz na prawy pas, to musisz to rondo opuścić
Nie, tylko zgodnie z pasami żeby jeździć w kółko musisz co chwilę zmieniać pas i przepuszczać tych po lewej stronie.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Jeśli moja logika jest zgodna z przepisami to co będzie w takiej sytuacji:

Kto będzie sprawcą kolizji jeśli pojadą dwa auta z tego samego kierunku, jeden lewym pasem(chce przejechać prosto), drugi z prawego pasa(chce skręcić w lewo).

Pierwszy musi ustąpić drugiemu, bez względu na to, skąd i dokąd tamten jedzie. Ma go po prawej stronie, poza tym zmienia pas ruchu.

Podziel sobie rondo kreską na pół. Jak zjazd jest po prawej stronie kreski to prawy pas, jak po lewej to lewy pas. Tak egzaminator tłumaczył.

A co do kolizji to jak zawsze, w zależności od drogówki. Obaj łamią przepisy.

(L)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności