Skocz do zawartości

Konkurencja w Polsce

Leszczu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam takie pytanie, pewna firma, która produkuje tożsame wyroby co moja, na swojej stronie www wyraźnie umieściła napis:

"Każdy z naszych produktów posiada atest PZH"

Fakt jest jednak taki, że dzwoniąc do nich informacja jest taka, że nie posiadają takiego atestu, a mają go nie na cały wyrób a jedynie na jeden z kilku elementów potrzebnych do stworzenia wyrobu finalnego.

Ich postępowanie podyktowane jest chęcią większego zysku ze sprzedaży produktów z atestem - wiadomo.

Czy to się kwalifikuje pod sąd na zasadzie wprowadzania klienta w błąd, czy nieuczciwej konkurencji?

Pozdrawiam

Maciej

Jak już to czytasz to zobacz moje PUFY, może coś dla siebie wybierzesz ;)

Napisz, że jesteś z PIO a wysyłkę masz gratis :)

Art. 14. 1. Czynem nieuczciwej konkurencji jest rozpowszechnianie nieprawdziwych lub wprowadzających w błąd wiadomości o swoim lub innym przedsiębiorcy albo przedsiębiorstwie, w celu przysporzenia korzyści lub wyrządzenia szkody.

2. Wiadomościami, o których mowa w ust. 1, są nieprawdziwe lub wprowadzające w błąd informacje, w szczególności o:

1) osobach kierujących przedsiębiorstwem;

2) wytwarzanych towarach lub świadczonych usługach;

3) stosowanych cenach;

4) sytuacji gospodarczej lub prawnej.

3. Rozpowszechnianiem wiadomości, o których mowa w ust. 1, jest również posługiwanie się:

1) nieprzysługującymi lub nieścisłymi tytułami, stopniami albo innymi informacjami o kwalifikacjach pracowników;

2) nieprawdziwymi atestami;

3) nierzetelnymi wynikami badań;

4) nierzetelnymi informacjami o wyróżnieniach lub oznaczeniach produktów lub usług.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Dzięki! Działacie szybciej, niż forum prawne! :puknijsie:

Piątka!

BeerBant, to znaczy, że jeśli udziela informację, że taki atest nawet MA, a ja wiem, że NIE MA bo z nimi rozmawiałem, to pod to podchodzi?

Jak już to czytasz to zobacz moje PUFY, może coś dla siebie wybierzesz ;)

Napisz, że jesteś z PIO a wysyłkę masz gratis :)

2) nieprawdziwymi atestami;

3) nierzetelnymi wynikami badań;

4) nierzetelnymi informacjami o wyróżnieniach lub oznaczeniach produktów lub usług.

sama rozmowa przy składaniu zawiadomienia IMHO nie wystarczy, idź do prawnika, należy zrobić prawnie potwierdzoną kopię strony z informacją o atestach i otrzymać potwierdzoną (dowodową dla sądu) informację, że tych atestów nie mają ...

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Leszczu, uderzasz do rzecznika praw konsumenta, a nawet do producenta certyfikowanego towaru. Ci drudzy zwykle reagują szybciej. Możesz też uderzyć do PZH.

Nie ważne skąd wiesz, czy w ogóle wiesz, ani to czy informacje są prawdziwe - masz prawo sprawdzać takie rzeczy.

@-->->----

jak sprzedają fizycznym, to byle kancelaria może zrobić numer jak ci z tarnowa ze sklepami online,

jak tylko b2b to nie wiem jak można zachaczyć :soczek:

Najlepszy

Tani hosting na Twoją www.

Bierz co potrzebujesz Hosting skrojony na miarę.

Ponad 500 adresów IP do wyboru do koloru ;) konta www od 19zł. brutto rocznie

Osobiście polecam Rzecznika Praw Konsumenta, w porównaniu do innych instytucji oni bardzo fachowo podchodzą do swojej profesji i są bardzo chętni do pomocy. Sam się już przekonałem bo kiedyś już kilka razy interweniowałem jak mnie ktoś próbował w bambuko zrobić :soczek:

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności