Skocz do zawartości

Obsługa AdWords

Erxar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie odnosnie zlecania obsługi Adwords. Odezwała się do mnie firma która oferuje swoje usługi prowadzenia kampani reklamowych Adwords. Płatność to 20% budżetu reklamowego. To dość dużo, ale kobieta reklamująca usługę twierdzi, że jako, że generują bardzo duzy obrót w adwords to mają znizki przekraczające 20%. Czyli zapłacę tak czy siak mniej niż gdybym sam się zajmował prowadzeniem konta z budzetem 2000zł miesiecznie.

Czy to jest prawda czy zwyczajna sciema? Jeżeli sciema to kolejne pytanie: czy jest prowadzenie kampanii to jest naprawdę tak skomplikowana sprawa by uzasadnic 20% prowizje?

Pozdrawiam,

Erxar

Markowe dywany w najniższych cenach, wysyłka w 24h.

Pierwsze słyszę o "zniżkach za obrót" w AdWords ale płatność za zarządzenie kampanią w granicach 10-20% to raczej norma. Rozliczenie powinno wyglądać tak, że doładowujesz konto za kwotę 2k (płatne Google co miesiąc) i opłacasz firmie fakturę na 400zł.

Jeśli chcą otrzymać 2400 do siebie i dysponować tym budżetem to ja nie zaufałbym takiej firmie :) O metodach rozliczeń możesz poczytać na blogu Sprawny Marketing: https://www.sprawnymarketing.pl/artykuly/li...en-zarzadzanie/

Na emeryturze po SEO zajmuję się R&D.

Czyli zniżek nie ma. Teraz pytanie o zasadność. Czy warto? Bo ja na tą chwilę nie widzę nic trudnego w prowadzeniu takiej kampanii. Tworzysz kilka tekstów i leci .. no chyba, ze coś pomijam. Przekonajcie mnie dlaczego warto zapłacic 20%, bo narazie wydaje mi się, że to jest 20% za "frajer".

Przekonywać co się składa na opłatę za prowadzenie kampanii oraz dlaczego powierzyć to zadanie profesjonalistom powinna firma proponująca taką stawkę ;) Prowadzenie kampanii linków sponsorowanych to dbanie o niski koszt kliknięć, siedzenie w statystykach, odsiew nieopłacalnych słów kluczowych, wyszukiwanie lepszych, aktualizacja tekstów reklam etc., jeśli masz niezbędną wiedzę i bardziej kalkuluje Ci się poświęcać na to własny czas to baw się, jeśli nie - zapłać firmie.

Na emeryturze po SEO zajmuję się R&D.

OK, mogę zapłacic za pierwsze dwa miesiące testów, ale rynek na którym działam praktycznie sie nie zmienia. Nie wyobrazam sobie zeby ktos pol roku po puszczeniu kampanii nadal testowa. Wszystko zostanie przetestowane przez 2 miesiace a potem bedzie lecialo. Mam racje? I tutaj pojawia się problem, dlaczego mam za to płacic?

Czy firmy oferujące takie usługo zgadzają się na pełen dostep klienta do konta adwords tak by można bylo samemu sprawdzic co robią?

[Edit]

Nie chce by mnie firma przekonywała bo już raz potencjalnie skłamali mówiąc o "ratabach" od AdWords. Potrzebuję sędziego niezależnego.

- Dziendobry

- Dziendobry

- Ostantio mówiil Państwo, że maja zniżki w AdWords, czy to prawda?

- Tak.

- Czyli Państwo nie klamali?

- Nie

- Na pewno?

- Na pewno.

- Aha, to dziękuję.

Tak to ma wyglądać? Jak ja niby mam sprawdzic czy maja czy nie? Moge polegac tylko na ich slowie i nie planuje tego robic. Wole zapytać was czy kiedykolwiek się z tym spotkaliście.

Jedyny bonus jaki mogą Ci zaproponować to kupon na rozpoczęcie kampanii. Żadne inne zniżki nie wchodzą w grę. Inna sprawa, że zlecając prowadzenie kampanii specjalistom możesz zaoszczędzić znacznie więcej niż te 20%, które odpalisz im za prowadzenie kampanii. Dodatkowym plusem zlecenia AdWordsów na zewnątrz jest to, że co miesiąc powinieneś dostawać czytelny raport z podsumowaniem dotychczasowych wyników Twoich reklam wraz z wnioskami, których (jako amator) mógłbyś nie wyciągnąć na podstawie danych dostępnych na koncie AdWords.

Sens zlecenia prowadzenia kampanii osobom, które mają w tej kwestii doświadczenie na pewno przyniesie korzyści. Uruchomienie kampanii, a jej prawidłowe prowadzenie i wykorzystanie zasobów kampanii to dwie podstawowe różnice. Co do płatności za prowadzenie kampanii to stawki są zazwyczaj standardowe. Ponadto uważam, że jeżeli, ktoś się perfidnie reklamuje i zazwyczaj Ci wszyscy konsultanci mają poziom wiedzy nie wykraczający poza skrypt, to nie warto korzystać z usług takich firm. Jeśli chcesz skorzystać z usług osoby, która ma doświadczenie i wiedzę to polecam tutejszego użytkownika, kolega Redjasper.

@Erxar Stawka z prowadzenie kampanii o wartości 20% to praktycznie norma. Ja również od niej zaczynam w budżetach do 2000 zł. Tak obsługiwana jest pierwsza kampania. Kolejne miesiące są już tańsze i mogą sięgać już tylko 10%.

Czy możesz zaoszczędzić? TAK

W jednej z wypowiedzi napisałeś, że prowadzenie kampanii to kilka tekstów i leci. Niestety nie. To dobór fraz - bardzo często wytyczna od Klienta. Później pogrupowanie fraz i ułożenie dla odpowiednich grup np. 3-4 tekstów reklamowych. Później analiza słów, tekstów i ocena czy dodawać nowe słowa i teksty by polepszać WYNIK JAKOŚCI reklamy.

Pamiętaj, że bierzesz udział w licytacji - specyficznej licytacji, ponieważ nie tylko stawka za kliknięcie jest ważna do ustalenia pozycji reklamy, a również wspominany Wynik Jakości reklamy. Jeśli utworzyłeś kilka tekstów i wrzuciłeś do jednej grupy wszystkie słowa to wynik jakości na pewno można poprawić a tym samym zaoszczędzić pieniądze.

Kolejną rzeczą jest dopasowanie fraz. Jeśli używasz dopasowania przybliżonego to dałeś możliwość google pokazywać swoją reklamę na hasła bliskoznaczne, które mogą być bardzo oddalone od Twoim produktów/usług.

Jak to sprawdzić?

Wejdź w zakładkę słowa kluczowe i pod wykresem kliknij przycisk Wyszukiwane słowa kluczowe. (wybierz zakres dat nad wykresem z prawej strony) Pokażą Ci się wszystkie słowa, na które pojawiła się Twoja reklama - może się okazać, że pojawiła się na bezsensowne dla Ciebie frazy co spowodowało niepotrzebne koszty.

Czy teraz wierzysz, że możesz zaoszczędzić bo ktoś inny prowadzi kampanię?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności