Skocz do zawartości

Pliki spakowane a linki przychodzące

Rzezniczek

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Jest sobie pewna paczka np. sitemap.xml.gz. W tej paczce jest plik sitemap.xml. Skoro takie mapy się wrzuca to wydaje mi się, że Googiel widzi co jest w tej paczce. Mam rację?

I teraz tak do paczki dorzucam plik html z linkami prowadzącymi do mojej strony. Czy Googiel będzie widział ten plik spakowany i będzie to traktowane jako link przychodzący?

Kompresor gzip potrafi spakować tylko jeden plik (a w zasadzie nawet nie plik a strumień danych, w archiwum nie jest zachowywane nic - ani nazwa pliku ani prawa itd.). Jeśli ma być więcej to się je łączy najpierw np. tar-em a potem gzip-uje.

Nawet jak masz coś co pokazuje że wpakował w gzip-a więcej plików to najprawdopodobniej wcześniej go tar-uje.

Sądzę więc że google spodziewa się strumienia danych po dekompresji i jak wpakujesz dwa pliki to nie przyjmie zawartości w ogóle.

Rzezniczek wtedy odsyłasz z sitemap.xml.gz do sitemap-1.xml.gz

Nie mam pojęcia dlaczemu wyleciały i mają filtera Polskie znaki w adresach Joomla od nowa napisane, czytelnie i logicznie. Dylemat adres z www czy bez? Powinno to rozwiać wszelkie wątpliwości.

Naprawiam kodowanie [krzaki, chińskie znaki, polskie znaki] dowiedz się także czymże jest kodowanie znaków bo to podstawa.

Google nie obsługuje spakowanych plików prócz GZIP, DEFLATE ale to tylko dla stron html i map stron.

Nie mam pojęcia dlaczemu wyleciały i mają filtera Polskie znaki w adresach Joomla od nowa napisane, czytelnie i logicznie. Dylemat adres z www czy bez? Powinno to rozwiać wszelkie wątpliwości.

Naprawiam kodowanie [krzaki, chińskie znaki, polskie znaki] dowiedz się także czymże jest kodowanie znaków bo to podstawa.

Po otrzymaniu niepoprawnej sitemap'y Google nie zrobi nic, poza poinformowaniem o tym przez GWT. Otwierając plik z mapą strony, spodziewa się tam właśnie jej - program, który zbiera linki to inny niż ten, który pobiera sitemapę :D

Na emeryturze po SEO zajmuję się R&D.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności