Skocz do zawartości

Projekt kodeksu etycznego SEO

Beerbant

Rekomendowane odpowiedzi

Klienci SS boja sie isc do sadu i sobie chodza po forach i biadola lub tez nei przeczytali umowy, ktora w jasny sposob sprecyzowala na co sie decyduja i dlatego nie moga wygrac.

Rozumiem, ze jak SS napisze w umowie, ze nie beda wprowadzac klientow w blad itp. co zaprezentowales u gory to bedzie wszystko ok? I juz sa wtedy wg Ciebie uczciwa firma. Widzialem te zapiski z umow SS, ktore tutaj klienci pokazywali i wynikalo z nich, ze SS wywiazuje sie zze swoich obowiazkow i klientow w blad nie wprowadzilo. Natomiast, czy taka umowa jest oplacalna dla klienta to jak klient nie mysli i ja podpisuje na jakies debilne frazy to jego problem. Wprowadzenia w blad w takim przypadku nie ma.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

• Odpowiedzi 41
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Z kodeksu:
Zobowiązuję się do udostępnienia wszelkich niezbędnych informacji o metodologii

pozycjonowania

:0, mówić klientowi jak pozycjonuje stronę automatycznie tworzę sobie konkurencje, dlaczego?

z moich obserwacji wynika że bardzo duża część klientów odchodzi i "próbuje" pozycjonować na własną rękę, większe firmy które kiedyś płaciły za to wolą zatrudnić pracownika...

dzięki takim raportom mają gotową instrukcje

Zobowiązuję się do

poinformowania Klienta o wszystkich ewentualnych niebezpieczeństwach związanych z

pozycjonowaniem stron internetowych.

Ten punkt popieram w 100%, tylko kto mówi klientowi że pozycjonowanie jest nielegalne?

Doskonale wszyscy wiemy że metody którymi 90% z nas pozycjonuje są niezgodne z regulaminem google.

Przykład -> Kiedyś zrobiłem test, poinformowałem 5 czy 7 klientów potencjalnych o tym, żaden nie podpisał umowy moją firmą, wybrali firmę która "podobno" robi to legalnie...

NP: stosując określenie "pozycjonowanie organiczne"

Co do reszty punktów w miarę OK, ale trzeba by też zrobić tak zwany słownik pozycjonera, w których pisać określenia branżowe.

Pomysł etyki jak najbardziej na plus, trzeba się zastanowić tylko ilu z nas będzie z tego korzystać ;)

Fajnym pomysłem było by wprowadzenie choćby tu na PIO rankingu firm z komentarzami zweryfikowanych klientów, dzięki temu dobre solidne firmy nie bały by się ofert z Allegro za 10zł, i nie czekały aż w końcu klient obsłużony przez allegro uzna że nie ma efektu i zamówi pozycjonowanie w dobrej firmie, 75% moich klientów właśnie jest po takich przygodach.

Ja od początku twierdzę i informuje, że każda forma pozycjonowania to sztuczny wpływ na ranking ..

ja tam mówię klientowi jak go bedę pozycjonował (w umowie mam odpowiedni zapis gwarantujący niewykorzystywanie moich metod a poza tym podpisujemy przed podpisaniem umowy NDA ...

Klienci SS boja sie isc do sadu i sobie chodza po forach i biadola lub tez nei przeczytali umowy, ktora w jasny sposob sprecyzowala na co sie decyduja i dlatego nie moga wygrac.

Nie , ich klienci nie boją sie tylko w umowie jest cytuję "Wypowiedzenie umowy z jakichkolwiek przyczyn przed okresem 24 miesięcy od daty jej zawarcia powoduje obowiązek zwrotu wykonawcy poniesionych przez niego nakładów na aktywację serwisu [....] "

fajny wist co ?

Zaś co do podpisywania umów , pomyśl kategoriami klienta nie znającego się na SEO ani narzędziach do prognozowania odwiedzin. Zapytaj swoich klientów (z resztą niech każdy zapyta swoich klientów) czy znaja te narzędzia a co najważniejsze czy znają reóznicę pomiedzy prognozą ogólną a prognozą szczegółową dla frazy [fraza] ...

to jak klient nie mysli i ja podpisuje na jakies debilne frazy to jego problem. Wprowadzenia w blad w takim przypadku nie ma.

gratuluje podejścia do klienta , wychodzi na to, że dla Ciebie najlepszym klientem jest debil ?? Każdy klient w/g Ciebie musi sie znać na SEO zanim przyjdzie do Ciebie po usługę ?? Jak tak to po co jesteś mu potrzebny ???

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

"Wypowiedzenie umowy z jakichkolwiek przyczyn przed okresem 24 miesięcy od daty jej zawarcia powoduje obowiązek zwrotu wykonawcy poniesionych przez niego nakładów na aktywację serwisu [....] "

fajny wist co ?

Beerbant, przepraszam ale, żeby zrozumieć ten tekst powyżej nie trzeba się znać na seo, trzeba tylko umieć pilnować swoich pieniędzy.

Bogusław Senator, firma Poczta Kwiatowa INC.

@Wypowiedzenie umowy z jakichkolwiek przyczyn przed okresem 24 miesięcy...

Jak mi ktoś taką umowę przedstawia, to od razu leci ze schodów, bez możliwości dalszych rozmów.

Takie zapisy świadczą o braku szacunku dla drugiej strony.

Faktem jest natomiast, że wiele osób podpisuje umowy ich nie czytając, lub czytają nie rozumiejąc.

Pozdrawiam,

Mariusz

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

"Wypowiedzenie umowy z jakichkolwiek przyczyn przed okresem 24 miesięcy od daty jej zawarcia powoduje obowiązek zwrotu wykonawcy poniesionych przez niego nakładów na aktywację serwisu [....] "

fajny wist co ?

Beerbant, przepraszam ale, żeby zrozumieć ten tekst powyżej nie trzeba się znać na seo, trzeba tylko umieć pilnować swoich pieniędzy.

Bogdan w tym konkretnym przypadku liczy sie całokształt czyli ich zapewnienia, że wszystko jest QLL frazy optymalne (nawet te dające zero odwiedzin z TOP1)

Gwarantuje Tobie, że gdybyś usłyszał ten cały bełkot marketingowy to byłbyś na wet nie na 100% a na 1000% pewien, że coś takiego firmie słusznie się należy bo gdyby frazy były dobrane dobrze, gdyby rzeczywiście linkowanie byłoby z wysokiej jakości stron, gdyby rzeczywiście byli najwyższej miary copywriterzy itd to moim zdaniem taki zapis byłby jak najbardziej słuszny .

PS

my mamy w umowie podobny zapis gwarantujący zwrot poniesionych kosztów ale ... Ale za ten zwrot klient otrzymuje zaplecze które dla niego powstało wraz z prawami własnosci do treści i domen (po spełnieniu określonych warunków) rozumiesz delikatną różnicę ??

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

No i co z tego, ze jest taki zapis? To w niczym nei przeszkadza, zeby rozwiazac umowe i skierowac sprawe do sadu i niech SS mi udowadnia jaka to oplate aktywacyjna poniesli. Skonczy sie na tym, ze odpuszcza, bo wiecej niz kilkadziesiat zl nie udowodnia, bo zadnej niewiadomo jakiej aktywacji nie robia.

Wg Ciebie skoro klienci sie nie znaja na SEO to po co im mowisz dokladnie co robisz, jak dla nich i tak ich mozesz przekrecac bo nie maja o tym pojecia. Ciekawe, czy opowiadasz swoim klientom, ze to co robisz jest zabronione przez Google i sztucznie manipulujesz wynikami dodawajac linki na roznych stronach, za co grozi kara w postaci filtra lub nawet bana. I pytasz sie czy sie zgadzaja na takie sprzeczne postepowanie z regulaminem Google.

Jak tego nie mowisz to wg swoich zalozen powinienes bo stanowisko google w kwestii seo jest jednoznaczne - jest to niedozwolone. Wszelkie sztuczne zamieszczanie linkow na zapleczu, katalogach, swl, kupowanie itp. jest lamaniem wytycznych google i moze powodowac sankcje. Mozna jedynie 'pozycjonowac' tworzac dobra tresc i czekaja na linki. Ciekawy jestem, czy tak uswiadamiasz klientow?

Ja juz nie dyskutuje, bo sam nie oferuje uslug pozycjonowania, ale po prostu to co tutaj robisz Beerbant jest dla mnie od jakiegos czasu smieszne. Te kodeksy SEO, stowarzyszenia itp. i ciagle najezdzanie na SS. Dla mnie troche dziecinada i troche takie plakanie, ze ktos inny klientow zabiera i konkurencja co raz wieksza.

Szanuje Cie jako uzytkownika tego forum i lubie czytac Twoje posty, ale ta ostatnia walka o 'czystosc' SEO jest dla mnie smieszna i juz za duzo tego. Lepiej posiwec czas na przeprowadzenie jakis uzytecznych testow w zakresie SEO niz sie zajmowanie takimi glupotami z ktorych i tak nic nie wyniknie ;)

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

No i co z tego, ze jest taki zapis? To w niczym nei przeszkadza, zeby rozwiazac umowe i skierowac sprawe do sadu i niech SS mi udowadnia jaka to oplate aktywacyjna poniesli. Skonczy sie na tym, ze odpuszcza, bo wiecej niz kilkadziesiat zl nie udowodnia, bo zadnej niewiadomo jakiej aktywacji nie robia.

Widzę, że zupełnie się nie znasz - przed sądem to klient ma udowodnić powód wypowiedzenia umowy .

Najkrócej jak potrafię napiszę o co chodzi.

Klient powinien być poinformowany zgodnie z wszelką dostępną wiedzą w temacie usługi i nie mam na mysli szczegółowej wyliczanki co gdzie i kiedy, frazy maja być dobrane optymalnie, jeżeli jest poinformowany to może sobie nawet wybrać google bombing blastami i tyle .

Chodzi o zwykłą uczciwość biznesową anie bazowanie na niewiedzy klienta i wykorzystanie tej niewiedzy dla nabicia kabzy.

Taka jest moja opinia i nikomu nie mam zamiaru jej narzucać.

Jak tego nie mowisz to wg swoich zalozen powinienes bo stanowisko google w kwestii seo jest jednoznaczne - jest to niedozwolone. Wszelkie sztuczne zamieszczanie linkow na zapleczu, katalogach, swl, kupowanie itp. jest lamaniem wytycznych google i moze powodowac sankcje. Mozna jedynie 'pozycjonowac' tworzac dobra tresc i czekaja na linki. Ciekawy jestem, czy tak uswiadamiasz klientow?

Nie jesteś przygotowany do lekcji ... Od początku kiedy sie tym zajmuje piszę i mówię, że pozycjonowanie jest sprzeczne z wytycznymi google (nawet te łajt srajt hat seo)

Tak klienci są poinformowani, że jak bedą chcieli być w 100% zgodni z wytycznymi google to nigdy ich nie bedzie w wynikach. (i na to mogę dać gwarancje)

W całej tej akcji najważniejsze jest uczciwe podejście do klienta i rzetelną informację jeżeli poinformujesz rzetelnie klienta to gwarantuje Ci, że bedzie Ci wdzięczny i zdecyduje się na Twoje usługi ...

Pokaż mi lekarza który poinformuje pacjentów , że na 100% Ciebie wyleczy :)

jessoo ale orta walnąłem ;) masakra

a najgorsze jest to, że żaden mnie nie poprawił ;P

@Beerbant - z tym powodem to chodzi mi o to, ze klient wlasnie musi udowodnic dlaczego wypowiada umowe. To czy jest zapis o jakiejs oplacie aktywacyjnej nie ma zadnego znaczenia. Jezeli powod jest dobry to klient bedzie mogl rozwiazac umowe. Natomiast SS nie bedzie mogl z tego powdu kazac jak tam slyszlaem zaplacic jakiejs oplaty aktywacyjnej w wysokosci ilus tam dziesieciu tysiecy, bo nie bedzie to niczym uzasadnione. Wtedy SS musialoby samo udowodnic, ze poczynili takie naklady i dlatego zadaja ich zwrotu.

To nie dziala w ten sposob, ze ktos sobie np. 'odstapic od umowy mozna przed terminem po zaplacie 50 000zl' - wtedy jak odstepujacy sie nie zgodzi to ten kto bedzie domagal sie takiej kwoty musi uzasadnic skad cos takiego wymyslil. Nie moze byc to kwota z kosmosu tylko zwiazana z pewnymi stratami i poczynionymi juz nakladami u tej osoby.

Spłodziłem coś takiego jak projekt kodeksu etycznego,

Trzy uwagi:

1. To powinno być bardziej zrozumiałe dla klientów.

2. Mieszanie do tego IAB dla mnie osobiście jest niesmaczne.

3. "Zadaniem specjalistów SEO jest współpraca z wyszukiwarkami w celu umożliwienia prawidłowej indeksacji treści zawartych na stronach internetowych ich klientów" - hmmmmm....

Cyfrowa telewizja naziemna i satelitarna, anteny, dekodery - to moja pierwsza robota, wszelkie uwagi mile widziane :)

Informacje, opinie i plotki z Polic, czyli moje zabawy.

Polickie forum - alternatywa dla jedynie słusznego ;)

@Beerbant - z tym powodem to chodzi mi o to, ze klient wlasnie musi udowodnic dlaczego wypowiada umowe. To czy jest zapis o jakiejs oplacie aktywacyjnej nie ma zadnego znaczenia. Jezeli powod jest dobry to klient bedzie mogl rozwiazac umowe. Natomiast SS nie bedzie mogl z tego powdu kazac jak tam slyszlaem zaplacic jakiejs oplaty aktywacyjnej w wysokosci ilus tam dziesieciu tysiecy, bo nie bedzie to niczym uzasadnione. Wtedy SS musialoby samo udowodnic, ze poczynili takie naklady i dlatego zadaja ich zwrotu.

To nie dziala w ten sposob, ze ktos sobie np. 'odstapic od umowy mozna przed terminem po zaplacie 50 000zl' - wtedy jak odstepujacy sie nie zgodzi to ten kto bedzie domagal sie takiej kwoty musi uzasadnic skad cos takiego wymyslil. Nie moze byc to kwota z kosmosu tylko zwiazana z pewnymi stratami i poczynionymi juz nakladami u tej osoby.

z całym szacunkiem dla Ciebie , porozmawiaj z prawnikiem :) , ja to mam przećwiczone z kilkoma kancelariami prawnymi :), ba nie wiem nawet czy sie orientujesz ale można wypowiedzieć umowę ze skutkiem natychmiastowym pomimo zawartego okresu wypowiedzenia :) . Polskie prawo jest skomplikowane to raz a dwa usłyszałem w jednej kancelarii ostatnio, że sąd powołał biegłego aby ten mu wyjaśnił na czym polega internet ...

To co nam wydaje sie proste innym wydaje sie sciencie fiction ;).

Autentyczny przykład :

Prawnik reprezentujący Sunrise System pisze , że klient ma niesłuszne pretensje o źle dobraną frazę bo miesięczne wyszukiwanie to kilka tysięcy zapytań, w rzeczywistości po wprowadzeniu parametru określającego dokładne zapytanie z kilku tysięcy zrobiło się mniej niż 200 ...

Od początku kiedy sie tym zajmuje piszę i mówię, że pozycjonowanie jest sprzeczne z wytycznymi google (nawet te łajt srajt hat seo)

Tak klienci są poinformowani, że jak bedą chcieli być w 100% zgodni z wytycznymi google to nigdy ich nie bedzie w wynikach. (i na to mogę dać gwarancje

Nie chciałem się wypowiadać.... ale widzę, że Beerbant jesteś chyba zmęczony tymi Swoimi pomysłami, bo z całym szacunkiem zaczynasz bzdury pisać. Samo "google" podsuwa porady jak powinien wyglądać prawidłowo zbudowany serwis www https://www.google.pl/intl/pl/webmasters/do...er-guide-pl.pdf więc wystarczy zbudować serwis zgodnie z tym, lub wykonać optymalizację i serwis na 100% będzie w wynikach . A to, że na jego pozycje wpływają linki prowadnice to już nie zasługa pozycjonerów tylko samego "google", bo to w końcu ich algorytm tak, a nie inaczej działa.

Pozdrawiam

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Od początku kiedy sie tym zajmuje piszę i mówię, że pozycjonowanie jest sprzeczne z wytycznymi google (nawet te łajt srajt hat seo)

Tak klienci są poinformowani, że jak bedą chcieli być w 100% zgodni z wytycznymi google to nigdy ich nie bedzie w wynikach. (i na to mogę dać gwarancje

Nie chciałem się wypowiadać.... ale widzę, że Beerbant jesteś chyba zmęczony tymi Swoimi pomysłami, bo z całym szacunkiem zaczynasz bzdury pisać. Samo "google" podsuwa porady jak powinien wyglądać prawidłowo zbudowany serwis www https://www.google.pl/intl/pl/webmasters/do...er-guide-pl.pdf więc wystarczy zbudować serwis zgodnie z tym, lub wykonać optymalizację i serwis na 100% będzie w wynikach . A to, że na jego pozycje wpływają linki prowadnice to już nie zasługa pozycjonerów tylko samego "google", bo to w końcu ich algorytm tak, a nie inaczej działa.

Pozdrawiam

Zastosuj te wytyczne do nowego sklepu z oponami (przepraszam, rzeczywiście nie uściśliłem wypowiedzi) pisząc "nie będzie w wynikach" miałem na myśli wysokie pozycje ... Bo jeżeli mamy na myśli zaindeksowanie to i owszem, witryna będzie zaindeksowana.

Natomiast chyba nie rozumiesz zasady cytatu i tego, że w/g tego całego "white seo" to internauci sami z własnej inicjatywy maja umieszczać aktywne odnośniki prowadzące do witryny . Tak więc proszę oto szansa dla Ciebie i dla kogokolwiek na organoleptyczny dowód na przykładzie fraz z kategorii opon że jednak można umieścić w top 10 witrynę wypozycjonowaną w 100% zgodnosci z wytycznymi ...

Także nie wiem kto jest w 100% zmeczony, gdyby tak było jak piszesz to nie potrzebne byłyby te wszystkie narzędzia (które chyba sam też tworzysz ?) systemy itp itd. W/g mnie to co napisałeś w kontekście własnych działań trąci lekką hipokryzją, nie uważasz ?? (bez urazy)

Zastosuj te wytyczne do nowego sklepu z oponami (przepraszam, rzeczywiście nie uściśliłem wypowiedzi) pisząc "nie będzie w wynikach" miałem na myśli wysokie pozycje ... Bo jeżeli mamy na myśli zaindeksowanie to i owszem, witryna będzie zaindeksowana.
Ale to do kogo te pretensje... To już Musisz postulować do googe o zmianę algorytmu wyszukiwania. To, że są pozycjonerzy jest tylko implikacją mimo wszystko niedoskonałości algorytmu i możliwości wpływania na niego w ten czy w inny sposób i żadne kodeksy tego nie zmienią.

Poza tym co z tego, że będzie istniał "kodeks" i będą firmy które będą go przestrzegali i nawet informowały klientów o jego istnieniu jak znajdzie się kolejny sklep z oponami którego właściciele chcąc być w top 10 i będą szukać firmę która będzie miała w du**e ten kodeks. I co wtedy "samuraje" mają pisać spam raporty :) .

c'est la vie

Z mojej strony zdecydowanie EOT :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

W przypadku wyrażenia zgody przez klienta o umieszczeniu na jego

witrynie informacji w postaci aktywnego odnościnika prowadzącego do witryny firmy

pozycjonującej , zobowiązuję się do opatrzenia go parametrem „no follow” zgodnie z

wytycznymi dla webmasterów.

Uważam, że umieszczanie takich linków jest zawsze nieetyczne, nawet jeżeli klient "zgodził się" nie rozumiejąc co robi, ponieważ pozwala to łatwo uzyskać listę wszystkich stron pozycjonowanych przez firmę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności