Skocz do zawartości

Projekt kodeksu etycznego SEO

Beerbant

Rekomendowane odpowiedzi

Zastosuj te wytyczne do nowego sklepu z oponami (przepraszam, rzeczywiście nie uściśliłem wypowiedzi) pisząc "nie będzie w wynikach" miałem na myśli wysokie pozycje ... Bo jeżeli mamy na myśli zaindeksowanie to i owszem, witryna będzie zaindeksowana.
Ale to do kogo te pretensje... To już Musisz postulować do googe o zmianę algorytmu wyszukiwania. To, że są pozycjonerzy jest tylko implikacją mimo wszystko niedoskonałości algorytmu i możliwości wpływania na niego w ten czy w inny sposób i żadne kodeksy tego nie zmienią.

Poza tym co z tego, że będzie istniał "kodeks" i będą firmy które będą go przestrzegali i nawet informowały klientów o jego istnieniu jak znajdzie się kolejny sklep z oponami którego właściciele chcąc być w top 10 i będą szukać firmę która będzie miała w du**e ten kodeks. I co wtedy "samuraje" mają pisać spam raporty :) .

c'est la vie

Z mojej strony zdecydowanie EOT :)

Ale właśnie mi tylko chodzi o rzetelną informacje dla klienta - klient jest informowany o mozliwosciach i niebezpieczeństwach pozycjonowania i sam sobie wybiera opcje chyba nie muszę udowadniać nikomu, że w pewnych kategoriach haseł niemozliwe jest pozyskanie linków zgodnie z wytycznymi.

Klient sobie sam wybiera opcje świadomie.

Chyba źle wyjaśniłem albo jestem naiwny kodeks nie służy przestrzeganiu wytycznych google ale przestrzeganiu etyki działania z klientem, jeżeli klient zostanie poinformowany, że firma wypozycjonuje go też mając w (_!_) wytyczne google (pod warunkiem, że uprzedzi go o mozliwych konsekwencjach) to moim skromnym zdaniem firma jest w porządku wobec klienta i nie musi on iść do innej firmy

resumując chodzi o to aby klient nie był walony w rogi na zasadzie robimy na czarno ale dla klienta posypujemy z wierzchu to mąką :)

W przypadku wyrażenia zgody przez klienta o umieszczeniu na jego

witrynie informacji w postaci aktywnego odnościnika prowadzącego do witryny firmy

pozycjonującej , zobowiązuję się do opatrzenia go parametrem „no follow” zgodnie z

wytycznymi dla webmasterów.

Uważam, że umieszczanie takich linków jest zawsze nieetyczne, nawet jeżeli klient "zgodził się" nie rozumiejąc co robi, ponieważ pozwala to łatwo uzyskać listę wszystkich stron pozycjonowanych przez firmę.

ale to już jest decyzja firma - klient i nie można w nią ingerować ani narzucać firmie że nie może umieszczać linku - parametr nofollow przynajmniej gwarantuje że nie ma oficjalnej podstawy do przyczepienia się (w tej kwestii są dowody w postaci wypowiedzi samego guglarza)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

• Odpowiedzi 41
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Zobowiązuję się do przestrzegania obowiązujących praw w internecie oraz nie naruszać

regulaminów obowiązujących na stronach internetowych, zobowiązuję się do

przestrzegania netykiety oraz przestrzegać ogólnie pojętych dobrych obyczajów

Zbyt ogólne. 4 i 5 punkt bym wywalił.

@Beer nie podjął bym się pisania takiego kodeksu i podziwiam, że się za to zabrałeś ale klient nie pójdzie tam gdzie pozycjoner etycznie go będzie pozycjonował ale tam gdzie będzie miał najtaniej i skutecznie. Nie do końca widzę aby w oczach klienta taki regulamin był jakimś plusem ale jeżeli byłoby to tak odbierane to nic nie stoi na przeszkodzie aby firmy wciskające ciemnotę, że mają umowę z Google dodały następną linijkę że posługują się kodeksem etycznym SEO, a nie pójdzie za tym żadna praktyka. Będzie to kolejny slogan na liście innych.

...

Fajnie, że są takie zdania ;) , mi osobiście wydaje się, że klient dla którego jedynym kryterium jest cena nie znajduje się w mojej grupie docelowej , z własnego doświadczenia wiem, że prędzej czy później dołaczy do grona piszących / mówiących, że całe to SEO to pic na wodę fotomontaż ...

Dalej uważam, że świadomy klient gotów jest zapłacić więcej za lepszej jakości pracę. Poza tym wieksze firmy na pewno nie bedą narażały swojej domeny na rumakowanie a potem filtr :). Z drugiej strony mam mieszane uczucia bo na wyciąganiu z filtra najlepiej się zarabia :)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

....

Krzysiu - a dostałeś kiedyś 3 dni odpoczynku za cytowanie w całości ?

Kto to teraz po Tobie posprząta - niby ja ? Najpierw bądź etyczny tu na forum. Bądź uprzejmy posprzątaj po sobie bo jak ja to zrobię to potnę nie tam gdzie Ty chcesz a tam gdzie ja chcę no i jeszcze banana możesz za to dostać w nagrodę.

@Beerbant: Mam wrażenie, że forum nie jest odpowiednim miejscem do tworzenia tego typu kodeksów. Powinniście zebrać czołowe firmy w Polsce lub te, które za takie się uważają i zrobić zjazd i to uchwalić bo tutaj to byle pikuś doda coś - drugi coś zmieni a tak naprawdę rynkowi wyjadacze będą mieć ten wasz kodeks w D... ;)

Wspomniałeś w którymś poście na temat Polskiej Izby Turystyki - oni swój kodeks nie układali na wycieczkach :)))

Czy tylko ja mam takie wrażenie ze wszystkie punkty odnoszą się do Panów z firmy ze słoneczkiem w nazwie?

Nie tylko...

@Beerbant z całym szacunkiem ale te tematy przestają już iść w dobra stronę. Stowarzyszenie? Ok. Porozmawialiśmy. Kodeks etyczny napisany pod kogo/dla kogo? Bo nie dla klienta...

• 1 rok później...

Spłodziłem coś takiego jak projekt kodeksu etycznego, zdaje sobie sprawę zarówno z jego niedoskonałości jak i z tego, że takowe "cóś" nie spodoba sie wielu osobom, także prosiłbym o merytoryczną dyskusję bez rozdrabniania się w stylu "a co bedzie jak józek umieści link na forum erotycznym.."

specjalnie nie ująłem jednego zagadnienia ciekaw jestem czy wychwycicie :D

Musiałem zacytować z powodu braku możliwości edycji bo przypomniałem sobie, że zmienił się adres :P a szkoda takiego linka tracić :)

https://seoinfo.edu.pl/kodeks-etyczny-seo/

kodeks etyczny może podwyższyć jakość

Niby tylko pięć słów ale ile za tym musi się kryć treści... Taki poziom już w piątym poście. Szacun.

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności