Skocz do zawartości

Rozdzielenie ciągu po każdym znaku

mess_alex

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

potrzebuję funkcji która zmienną rozdzieli na tablice po każdym znaku:

Znaczy się chciałbym uzyskać coś takiego:

mam zmienną $kwota z wartością '4.50'

piszę:

$kwotaslownie = funkcja($kwota);

i uzyskuje tablicę z $kwotaslownie[0] z wartoscia '4', $kwotaslownie[1] z wartoscia '.' itd.

Szukałem w książce, na googlach też, ale nie umiem znaleźć. Wystarczy mi tylko nazwa funkcji, potem sobie poradzę

Pozdrawiam

Zespół Downa - porady, ważne informacje dla rodziców, rodzeństwa, opiekunów.

...Wystarczy mi tylko nazwa funkcji, potem sobie poradzę

Hmm.... niew wiem czy jest taka funkcja w PHP (chyba nie ma). Musisz więc sam sobie ją napisać albo zgłosić się do mnie (gg) .

Pozdrawiam.

[edyta]

Jeśli oczywiscie dobrze zrozumiałem to chodzi Tobie o zamianę wartości na postać słowną !? (czyli '112' ma być zamienione na 'sto dwanaście' ?!

Jeśli oczywiscie dobrze zrozumiałem to chodzi Tobie o zamianę wartości na postać słowną !?

Albo ja albo Ty źle zrozumieałeś :wub:

function ehh($string)
{
$p = strlen($string);
for($i=0;$i<$p;$i++)
{
$n[] = $string{$i};
}
result $n;
}

?

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

[edyta]

Jeśli oczywiscie dobrze zrozumiałem to chodzi Tobie o zamianę wartości na postać słowną !? (czyli '112' ma być zamienione na 'sto dwanaście' ?!

Tak by było cudownie, ale nie wiem jak to zrobić więc chciałem zrobić:

jeden * jeden * dwa zł zero * zero

Ale tak też nie umiem ;(

adres strony

Zespół Downa - porady, ważne informacje dla rodziców, rodzeństwa, opiekunów.

Nie bawiłem sie w taką zamiane ciągów...

MMP... jeśli to ma być "jeden * jeden * dwa" to wystarczy :

str_replace(array('0','1','2',3','4','5','6','7','8','9'), array('zero * ','jeden * ','dwa * ','trzy *','cztery *','pięć * ','sześć * ','siedem * ','osiem * ','dziwięć * ',$kwota);

jedyne co - to nie ustalałem kodowania w tej funcji, bo z ręki ją pisałem.

mess_alex - a masz...

Gdybys nadal miał swoje GG to juz dawno problem bys rozwiązał za moją pomocą.

Sorki za bałagan.. ale to działająca funkcja (pochodząca z 1995 roku) :rolleyes:

i nie zamienia na "jede * jeden * dwa" tylko na "sto dwanaście zł."

[edyta]

Funcja przystosowana do strony w ISO-8859-2, działa w zakresie od 0,00 do 999 999 999,99 (chyba)

Przepraszam.... z powodów osobistych funkcja została wykasowana... Osoby posiadające kopię tej funkcji proszone są o nie rozpowszechnianie jej. Zezwalam na użycie we własnych projektach - Nie zezwalam na jakiekolwiek rozpowszechnianie, tak bezpłatne jak i płatne w częsci bądź w całości.

...wreszcie widzę "na żywo" tą słynną funkcję Erbita :P Przeczytać nie idzie, ale działa :P Fajne

Hmm.. i właśnie zmieniłem zdanie... znów słynna funkcja poszła w zapomnienie...

Przyznaje, ze już w kilku językach funkcja bez większych zmian działa i radzi sobie bardzo dobrze. Zacznę od Clipper'a poprzez Perl i PHP i wcześniej po drodze też coś było... :)

Przyznaję Hellz ze zakręcona jest (!) ale dzięki temu poprawnie załatwia wszystkie wartości.

Mam więcej takich staroci.. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności