Skocz do zawartości

Nasz system kontekstwy

Saint

Rekomendowane odpowiedzi

Poki co przedstawiles kawalek tekstu ktory nic soba nie reprezentuje, bo rownie dobrze mogles go napisac sam nie wiem w jakim celu.

Nie napisałem, tylko wyciągnąłem z archiwum GG i przedstawiłem go w takim samym celu, żeby chociaż jeden patafian spamujący GG dostał w kość i nie ukrywam, że czekałem na taki moment, aż sie info o adbox pojawi na tym forum. Jeśli to kogoś zabolało to dobrze, bo o to właśnie chodziło ;) I tyle, więcej tego tematu podejmować nie mam zamiaru, bo że tak powiem: jesteśmy kwita.

• Odpowiedzi 35
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

> Na jednym z forow dyskusyjnych zostal podniesiony temat systemu AdBox.

>

> Pojawily sie tam miedzy innymi glosy, iz system byl "reklamowany"

> poprzez SPAM o czym pisal jeden z uzytkownikow forum, ktory otrzymal

> niechciana reklame AdBox poprzez GG.

>

> Prosilbym o ustosunkowanie sie - brak ustosunkowania sie z pewnoscia

> zostanie potraktowany jako przyznanie sie do winy co raczej nie wplynie

> na wzrost popularnosci serwisu.

Zaraz po powstaniu AdBox wykupilem 10 platnych mailingow na Allegro - od

czegos trzeba zaczac, a troche ponad 100 zl to nie sa duze pieniadze.

W sumie nie spodziewalem sie jakiejs ogromnej skutecznosci, ale liczylem,

ze do systemu dolaczy kilka/kilkanascie atrakcyjnych serwisow. Efekt byl

mizerny, bo zapisalo sie kilkanascie serwisow ... o zarabianiu w sieci

wiec porazka pod tym wzgledem. Tym bardziej mizerny, gdy okazalo sie, ze

ktos wyslal w ramach sprzedawanego mailingu spam o czym sygnal otrzymalem

od jednej osoby, ktora nie dosc, ze otrzymala niechciana reklame, to

jeszcze kanalem GG, a nie e-mailem przy czym w zadnej z ofert na Allegro

nie bylo mowy o wysylaniu reklamy na GG. Nie wiem czy to ta sama osoba

o ktorej wspominasz (numer GG xxx0831), ale co zrozumiale w takiej sytuacji

nie byla zbyt zadowolona :/ Powyzsze wyjasnienie niestety nie bylo dla tej

osoby satysfakcjonujace nawet wtedy, gdy zaproponowalem jej podanie numerow

aukcji, ktore wygralem. Napisalem do Allegro w tej sprawie, ale odpowiedz

byla taka jakiej sie spodziewalem tzn, ze nie sa oni w stanie dojsc ktory

z oferentow dopuscil sie takiej praktyki, bo aukcji bylo kilka w krotkim

czasie i jedyne co moga zrobic to czekac na kolejne skargi. Dochodzenie

kto to zrobil mija sie z celem, bo to walka z wiatrakami, pozostaje niesmak,

bo w tym przypadku to opinia AdBox zostaje nadszarpnieta ... Wszyscy

przegrywaja ... wygrywa spamer. Mam nadzieje, ze do czasu.

No i otrzymalem odpowiedz + zgode na jej opublikowanie. Nie chce osobiscie

rozsadzac kwestii winy badz jej braku, bo nie mam w tym interesu. Kazdy moze

to ocenic po swojemu. Przykrym jest natomiast fakt, ze Grzesio nie wspomnial

w dyskusji o tym, iz kontaktowal sie w tej sprawie z AdBox i otrzymal

odpowiedz i wyjasnienia (wspomniany numer GG pasuje do tego, ktory zostal

opublikowany przez Grzesia wraz z kopia otrzymanej reklamy). Zas na sugestie

kontaktu z AdBox w celu wyjasnienia sprawy zaciekle sie przed nimi bronil.

I nie zamierzam do nikogo wysyłać próśb, żeby mi wyjaśnił, dlaczego podeptał moją prywatność [...]

Niestety uzywanie w rzeczowej dyskusji tylko tej czesci prawdy, ktora pasuje

do wyrazanej opinii to sposob prowadzenia dyskusji Leppera i jemu podobnych.

Byc moze to stad zupelnie inny ton ostatniej wypowiedzi Grzesia i proba

"odwrocenia kota ogonem" z obawy przed opublikowaniem tej odpowiedzi -

osoby inteligentne same doczytaja to co jest miedzy wierszami. Dla mnie w

tym momencie Grzesio jako persona traci wiarygodnosc. Nie wiem po co ludzie

tworza tego rodzaju krucjaty przeciwko komus lub czemus i za wszelka cene

chca udowodnic swoje racje "po trupach". Niejedna ciekawa idea w ten sposob

zginela.

To nadal jest OFFTOPIC i nie wiem czy to zgodne z regulaminem FORUM.

Platforma LinkStore pozwala kupować i sprzedawać bezpośrednie linki pozycjonujące i umożliwi Ci pozycjonowanie swojej witryny lub sprzedaż linków pozycjonujących na swojej stronie

Zaraz po powstaniu AdBox wykupilem 10 platnych mailingow na Allegro

Stara śpiewka wszystkich spamerów :) ale muszę przyznać, że nieźle to wymysliłeś :D W każdym razie moim zdaniem lepiej jest się przyznać do złego czynu i zostać rozgrzeszonym(co jak i tak w stosunku do AdBox czynię, bo wierzę w Wasze dobre intencje) niż udowadniać, że jest się idiotą(bo kupowanie mailingu na allegro to zwykła ludzka głupota).

Tak więc Klocku zrozum jedno, że ja doskonale rozumiem, że na początku jest trudno i bardzo chce się wybić. Życzę jak najlepiej AdBox, ale nie myśl, że jak reprezentujesz jakąś ideę, to możesz wszystko: spamować, kłamać itd. Bolszewizm już raz się nie sprawdził ;)

Zaloz, ze ostatnie slowo nalezy do Ciebie, bo mi sie juz nie chce tego ciagnac. Zaloz, ze racja jest po Twojej stronie. Wszystkie zmienne sa znane, kazdy swoje wnioski wyciagnie.

Platforma LinkStore pozwala kupować i sprzedawać bezpośrednie linki pozycjonujące i umożliwi Ci pozycjonowanie swojej witryny lub sprzedaż linków pozycjonujących na swojej stronie

Zastanawialem sie kilka dni nad pomyslem niezaleznego systemu kontekstowego i

mam nastepujace wnioski, ktore mysle, ze moga byc poczatkiem czegos wielkiego.

Po piersze - moim zdaniem wspomniany AdBox znakomicie nadaje sie do tego

celu z jednego glownie powodu - jest gotowy, dziala i pomimo, iz rozmach jest

narazie niewielki dziala bardzo dobrze.

Po drugie - wczoraj wyslalem do administratora AdBox adres tego watku i

otrzymalem info, ze sugestie w nim zawarte sa do zrealizowania w krotkim czasie.

Wlasciwie system posiada wszystko co powinien

- system statystyk (bardzo podstawowy - odslony + uniq na podstawie odslon boksow)

- personalizacja wygladu boksow - kazdy dopasuje kolorystyke do swojego serwisu

- samodzielne ustalanie stawek za ustalona przez siebie ilosc wyswietlen/klikniec/dni

- system platnosci ze stron serwisu (przelew lub karta), ktory w miare sie sprawdza

- mozliwosc wyswietlania wlasnych boksow gdy witryna nie wyswietla boksow reklamodawcy

i nie wyswietla boksow z wymiany reklamy (opcja wymiany jeszcze nie istnieje :soczek:

To czego jeszcze nie ma, ale co wkrotce jak mnie zapewniono bedzie

- system opinii reklamodawcy o witrynie jezeli nie dojdzie ona do skutku (np webmaster

usunie boksy ze strony np) - bez sensu jest wystawianie opinii po zakonczeniu, bo wtedy

ludzie beda wstawiac negatywy, "bo skutecznosc byla mala"

w przypadku, gdy reklamodawca zaplacil za reklame, a nie zostala ona zrealizowana z winy

wlasciciela witryny mozna zaproponowac klientowi na przyklad 3 razy tyle reklamy wyswietlanej

w calej sieci, aby reklamodawca sie z powodu tego przykrego zajscia nie odsunal od systemu

- system polecania - kierujac reklamodawce ze swojego serwisu gdy jednak nie dokona

on zakupu reklamy w tym konkretnym serwisie, ale dokona zakupu w innym serwisie

obecnym w systemie, wlasciciel serwisu, ktory klienta skierowal otrzyma np 20%

- system wymiany reklamy pomiedzy witrynami systemu - to zapewniloby "kontekstowosc"

calego rozwiazania - co prawda drewnianą, ale pisanie crawlerow i inne podobne cuda o

ktorych pisano wczesniej to jest utopia

I to wlasciwie wszystko jezeli chodzi o sprawy podstawowe. Odpada kwestia rozliczen, bo kasa wplywa

bezposrednio do wlascicieli witryn - to jak kazdy z nas by sie z tego rozliczal pozostaje w jego wlasnej gestii.

Nie ma sensu w tej fazie dzialania robic wspolnej kasy i wspolnego rozliczania sie.

Pozostaje sprawa prowizji dla polecajacego i ewentualnej prowizji dla sieci, ale opierajac to o model "najpierw zarabiasz ty, a potem gdy juz bedziesz mial te pieniadze w reku oddasz jakis ich procent dla tych, dzieki ktorym je zarobiles" moze sie znakomicie sprawdzic. Nikt nie powinien sie przed tym bronic, bo jezeli

nie bedzie chcial zaplacic to zostanie usuniety z systemu i wiecej nie zarobi.

Ok to teraz przejdzmy do rzeczy bardziej interesujacych ...

Kazda witryna w systemie wyswietlajaca boksy to zrodlo reklamodawcow ... wchodzi taki na strone, widzi boksy, mysli o fajne ... widzi link DODAJ SWOJ BOKS ... juz jest u nas ... Kazda witryna to takze wabik

na inne witryny ... w koncu strony sa takze odwiedzane przez wlascicieli witryn, ktorzy nie tyle beda

zainteresowani reklama, co samym systemem.

Wiec podstawowa sprawa to obecnosc w systemie witryn, ktore spelniaja oczekiwania reklamodawcy ...

na poczatku musi ich byc kilka kilkanascie, aby wchodzacy widzial gdzie moze sie reklamowac i ze

strony prezentuja wysoki poziom ... musi wsrod nich znalezc witryne na ktorej chcialby sie zareklamowac.

Wiec panowie ... webmasterow jest tutaj wielu wiec jak ktos jest zainteresowany to niech sie zdeklaruje.

Poza tym warto by przecyzyjnie wszystko wytestowac zanim ruszy pelna para dlatego zapraszam chetnych.

To by dzialalo troche jak samonapedzajaca sie maszyna ... im wiecej witryn ... tym wiecej reklamodawcow ... tym wiecej reklamodawcow STALYCH ... tym wiecej reklamy ... tym wieksze stawki ... tym wiecej zarabiamy itd.

Po drugie ... sciaganie do systemu coraz wiekszej ilosci witryn, aby wspomniana wyzej machina dzialala coraz szybciej i sciagala nowych reklamodawcow. Malo zaporowe stawki na poczatek, aby sciagnac reklamodawcow i aby zobaczyli, ze skutecznosc jest na normalnym poziomie, ale ceny sa duzo nizsze.

Ostatecznie ceny bylyby nizsze (nie duzo nizsze jak na poczatku) i reklamodawca by sie przywiazal do "agencji".

W zwiazku z malo zaporowymi stawkami moznaby w poczatkowej fazie zrobic szum gdzie sie da. Zalac

na przyklad Allegro ofertami reklam w boksach reklamowych na konkretnej witrynie co sciagnelo by

zarowno osoby sprzedajace tam reklame jak i osoby je tam kupujaca, a troche ich tam jest.

Kazdy robil by to dla swojej witryny, ale kazdy w taki sam sposob - podobnie wygladajaca aukcja oparta o ten sam szablon itepe. To by oznaczalo wiecej reklamodawcow i wiecej witryn w systemie ... Taki prosty sposob na kryptoreklame.

Po zakonczeniu aukcji moznaby kierowac na strone agencji poprzez ponizszy link jak ten

https://www.adbox.pl/zamowienie.php?id=8

ktory z zalozenia sluzy do skladania zamowienia, ale w przypadku aukcji bylo by to

"Prosze wejsc na te strone, stworzyc swoj boks, jako kampanie wskazac to co wylicytowalismy

i wyslac formularz a jak pan to juz zrobi prosze mnie powiadomic, a uruchomie panska kampanie"

Sami w ten sposob nauczylibysmy reklamodawcow skladac zamowienia i to mogloby spowodowac,

iz zostali by w systemie kupujac dalej juz bez posrednictwa Allegro.

Takze na forach dyskusyjnych dotyczacych reklamy, marketingu, promocji (+ fora gdzie zagladaja wlasciciele witryn) zarysowac zalozenia niezaleznego systemu kontekstowego ... i znowu mamy wiecej

witryn i wiecej reklamodawcow .... maszynka dziala juz naprawde szybko.

Ostatnia moim zdaniem faza gdy juz wszystko bedzie w miare sprawnie dzialalo to wyslanie notek prasowych do serwisow o reklamie, marketingu, promocji i ogolnie o internecie. To by byla chyba najtrudniejsza czesc,

ale mysle, ze moglbym sie tym zajac. Info o systemie w e-zinach i newsletterach trafilo by do tysiecy internautow.

Tyle ode mnie ... naprodukowalem sie wiec piszcie co o tym myslicie ... i wasze sugestie, uzupelnienia, opinie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności