Skocz do zawartości

Przekierowanie 301 - czas reakcji Google'a

lilavati

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

4 dni temu zrobilem przekierowanie 301 z 3 letniej domeny z dosyc duza ilosci BL i PR=4 na swieza domene z nowa szata graficzna, o podobnym contencie, ale innym linkowaniu wewnetrznym.

G zaczal lykac, poki co w serpach pokazuje sie 1,5-2k podstron. Przekierowanie z kazdej podstrony starej domeny na / w nowej domenie.

Teraz sedno sprawy.

Musze wpisac dokladny adres strony, w sensie: "example.com" aby zobaczyc strone w indeksie (po wpisaniu "example com" nigdzie jej nie widac).

To samo z zaindeksowanymi podstronami - skopiowanie i ubranie w cydzyslow tytulu podstrony oraz wklejenie w Google - nie odszukuje nigdzie podstrony.

Stara domena rowniez zniknela pod wszystkimi slowami kluczowymi, a zaindeksowanych ma kilka tysiecy podstron mniej niz przed 301.

Na nowa domene puszczone kilkadziesiat linkow z seoków na 3 frazy (50-60) i nic wiecej - domena nowka, nieuzywana wczesniej.

Czekac czy zastanawiac sie co dalej?

aktualizacja 301 może trwac na dużym serwisie nawet kilka tygodni. MOżna tez zrobić 301 przez Panel w webmaster toolsach Gugla ale pewie cza sbędzie taki sam.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Tylko dlaczego nie widac nigdzie serwisu? Jeszcze przedwczoraj ruch byl o 50% wiekszy.

Dobrze rozumuje, ze zniknal serwis z serpow bo domena A traci linki, a domena B ma jeszcze za malo linkow by sie pokazac wysoko?

edit

co to toolsow to dodalem nowa domene i wrzucilem sitemapy. Nie robilem 301 przez wymieniony przez @Zgreda panel z toolsow, a tylko i wylacznie htaccessem.

Musisz czekac. Z 301 jest bardzo roznie, czasem zlapie w kilka dni, czasem nawet moze minac kilka miesiecy. Ja mam jedna domene z ktorej zrobilem 301 (mocno linkowana) i od 3 miesiecy jest ona caly czas w serpach mimo, ze nieustannie ma przekierowanie i jest linkowana - jakos google nei chce tego zalapac.

Tak samo nawet jak domena zniknie to tez od razu nowa nie pojawi sie na jej miejscu lub pozycjach zblizonych tez chwile to musi potrwac. Nastaw sie wiec na kilkanascie dni bez ruchu i odczekaj tak z miesiac. Przewaznie w ciagu miesiaca nowa domena powinna wskoczyc juz w miare stabilnie na pozycje starej.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Wiem, ze to nie reguła, ale akurat w ciągu ostatniego tygodnia trafiły mnie aż dwa rediry. Jeden na nówkę domenę bez żadnego dodatkowego linkowania, drugi na starą.

W obu przypadkach 24 godziny i podstawowe frazy wyszły na swoich pozycjach po 301.

Ogólnie nie powinno być tak, że zniknęły Ci frazy - ani na starą domenę, ani na nową. Sprawdź dokładnie wszystko jeszcze raz.

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

Hmmm..

Gdyby bylo cos nie tak z przekierowaniem to G by tak szybko nie lykal swiezej domeny. Co mam sprawdzic?

RewriteEngine On

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^example.com$ [OR]

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.example.com$

RewriteRule (.*)$ https://newexample.com/ [R=301,L]

Czy Twoje strony mialy 200 000 site i po 20k BL?

edit

po dodaniu map mam od rana informacje: "Oczekiwanie na zliczenie indeksu"

edit2

dodam, ze widze w logach, ze siedza dwa googleboty i caly wcinają podstrony.

Na to trzeba czekać - google ma obecnie ok 900.000 serwerow - myslisz że od tak pstrykniesz i już będzie zreindeksowane ? nic z tego - osobiście na niektórych serwisach czekam na 301 nawet 1-2 miesiące.

Jeśli stara domena miała dużo linów to nową powinno przechwycić moze w 2-3 tygodnie.

Cierpliwosći !

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

W dniu dzisiejszym site pokazuje 6000 zjedzonych podstron.

w wpisaniu czlona example z domeny example.com nadal nie widac nic w calym serpie dla tej frazy (praktycznie unikalna) - uwazam, ze cos jest nie w porzadku..

edit

dodatkowo:

info:staradomena Niestety nie ma informacji dotyczących adresu staradomena

Hmmm... Myslisz, ze czesc pozycji powroci na swoje miejsca? Serwis jest tej samej kategorii co poprzedni.

Brzmi to wszystko jak matura z polskiego - ile głów to tyle interpretacji...

edit 05.08

w dniu dzisiejszym na stronie siedzi 5 googlebotów i srednio co pol sekundy łykaja podstrony, site na roznych DC w granicach 4-6,5k. W tools predkosc indeksacji ustawiona na "domyślna".

wciaz domena nie jest widoczna pod "example" ani "example com".

Ty jesteś po 4 dniach a jestem miesiąc po przekierowaniu 301. PR 4 dość dużo treści, aczkolwiek bez przesady - zleży jak na to patrzeć ;)

PR na nowej domenie nadal zero, statystyki spadły o jakieś 70% - boję się tam czasem zaglądać ;)

Stare linki zaczynają już się wyświetlać pod nową domenę, generalnie mam wrażenie, że stara domena znika z sieci, ale niestety, google w ogóle mnie nie pozycjonuje, włącznie ze starymi linkami, które już zostały przeniesione. Wcześniej wyskakiwałam na 1, 3 stronie teraz jestem na 3 stronie a czasem w ogóle nie mogę siebie odnaleźć ;) Czekam cierpliwie, choć zaczynam się trochę martwić ;)

Jakby ktoś mógł zerknąć czy w moich plikach z przekierowaniem wszystko ok, spałabym spokojniej ;)

https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...mp;#entry903594

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności