Skocz do zawartości

Porównanie Polska i za odrą

JackDaniels

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu przeniosłem sie ze stronami za odre, polskie strony dalej chulają pod wzgledem ogladalności nawet nieźle ale zarobki masakra :D

Oto przykład z dzisiaj

GER 5.862 32 0,55% 3,26 ? 19,09 ?

POL 25.895 177 0,68% 0,66 ? 17,18 ?

Wiem wiem wszyscy o tym wiedzą, i wszyscy to znamy, ale przecież to aż niemożliwe

CTR bardzo podobne ale popatrzcie na stawkę eCPM, nie wiem czy nie szukać na Polske innych alternatyw niż Adsense, bo aż odechciewa sie zaiwaniać nocami, aha żeby nie było obie strony to ta sama tematyka. A nawet bym powiedział dokladnie ta sama przełożona strona z Polskiego na niemiecki. Ciekawy jestem waszych opini szczególnie od ludzi ktoryz mają strony o te samej tematyce w różnych krajach

Wo Was Wann alle über Deutsche Städte Hamburg eine Stadt die niemals schläft

Od jakiegoś czasu przeniosłem sie ze stronami za odre, polskie strony dalej chulają pod wzgledem ogladalności nawet nieźle ale zarobki masakra :D

Oto przykład z dzisiaj

GER 5.862 32 0,55% 3,26 ? 19,09 ?

POL 25.895 177 0,68% 0,66 ? 17,18 ?

Wiem wiem wszyscy o tym wiedzą, i wszyscy to znamy, ale przecież to aż niemożliwe

CTR bardzo podobne ale popatrzcie na stawkę eCPM, nie wiem czy nie szukać na Polske innych alternatyw niż Adsense, bo aż odechciewa sie zaiwaniać nocami, aha żeby nie było obie strony to ta sama tematyka. A nawet bym powiedział dokladnie ta sama przełożona strona z Polskiego na niemiecki. Ciekawy jestem waszych opini szczególnie od ludzi ktoryz mają strony o te samej tematyce w różnych krajach

Podaj te same statystyki z tygodnia i z miesiąca. Dzień to za mało na analizę.

zauważcie, ze jakby więcej się w Polsce wydawało na reklamę to te koszty przerzuci się na nabywców produktów czyli zawsze jest jakiś haczyk, nikt nie będzie tyrać za darmo

Dobry argument ale zapominasz że ceny produktów (nie mówie teraz o uślugach) sa w tej chwili bardzo porównywalne weźmy chociazby ten słynny cukier ;) ale nawet już nie to płace średnio około 230 Euro za Netbooka za którego w polsce zapłace 1000 PLN wieć róznica w cenach zakupu produktow nie jest tak wysoko, jak mowie uslugi w Polsce mamy nadal dosyc tanie w porownaniu z zachodem, przegladajac wiele stron internetowych zajmujących sie campaniami Adwords w Polsce i na zachodzie zauwazyłem że na zachodzie patrzy sie na jak najwyzsza skutecznośc danej reklamy a w Polsce na ja najniższa cene reklamy w internecie, myśle ze nadal pewna cześć reklamodawców w internecie nei docenia tego medium i sciaga ceny w dół i to naprawde może dla nas źle sie skonczyć, ja powoli myśle o porzucieniu, ewentualnei odsprzedaniu moich wszystkich polskich proejtków, bo powoli nie ma to sensu :P))

Wo Was Wann alle über Deutsche Städte Hamburg eine Stadt die niemals schläft

Tylko w takich porównaniach Polski z zachodem zapomina się zazwyczaj o jednej rzeczy. W Polsce kupuje się, dajmy na to, nowego notebooka raz na 4 lata a na zachodzie nierzadko raz na rok. To oczywiście jedynie przykład wymyślony. Niemniej podobnie jest w innych dziedzinach, np. motoryzacja - u nas kupuje się głównie używane samochody a na zachodzie nowe. I co, komisy mają się reklamować w AdSense z dużymi stawkami?

Nie wszystkie firmy są jeszcze w Polsce przekonane do reklamy w internecie, traktują ją z dystansem. I dotyczy to także dużych firm. Zgodna jest jednak opinia o reklamie internetowej - jest tańsza niż outdoor, tv, radio, prasa. Będzie zaś drożeć jeśli będzie większa walka o miejsce reklamowe. Stąd też i w AdSense będą lepsze stawki.

Osobiście zaś uważam, że stawki w AdSense nie są złe. Ja mam ok. 0,25 - 0,30 a czasem i 1 euro wpadnie. Wątpię, że w długim terminie tak duża dysproporcja pokazana przez JackDaniels by się utrzymała (szkoda, że nie zechciał pokazać danych za tydzień/ miesiąc).

Z ciekawości zrobiłem analizę u siebie sprawdzając ten rok od stycznia, a więc czasookres jest wiarygodny

Porównałem tę samą tematykę w wersji polskiej i niemieckiej i mogę potwierdzić że zarobki na niemieckojęzycznych stronach są około 3x lepiej płatne.

• 2 tygodnie później...

Panowie, co w tym dziwnego, na czystą logikę: skoro przeciętny Niemiec zarabia 3x więcej niż przeciętny Polak, to przeciętnie wydaje 3x razy więcej pieniędzy.

Okej, ceny produktów są zbliżone w PL i DE, ale co z tego skoro przeciętny Niemiec kupi 3x więcej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności