Skocz do zawartości

Czy googiel zwraca uwagę na wyróżnienia stylami

milanista

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż ostatnio mnie trapi jedna kwestia. A mianowicie czy googiel zwraca uwagę na wyróżnienia stylami?? Bo np całą treść mamy np w znaczniku <p class="zwyklatresc"></p> ale na przykład dla keywordsów mamy klasę "ważne". Klasa ważna np jest innego koloru od reszty lub trochę mniejszą czcionkę ma. No i więc pytanie czy ktoś testował wpływ na serpy wyróżnień css-owych?? Mogą paść opinie że google nie czyta css-a ale to by była bzdura :)

Mogą paść opinie że google nie czyta css-a ale to by była bzdura

W czasach przed wprowadzeniem funkcji z graficzną miniaturką strony pewne było, że Googlebot nie czyta CSS - o tym, że nie interesowały go style świadczył np. fakt, że nie pobierał ich w przypadku gdy były w zewnętrznym pliku...

Od wprowadzenia "miniaturek" Google pobiera CSS, niemniej nie widziałem żadnych miarodajnych testów dotyczących wpływu styli na pozycję i nie sądzę aby wpływ ten - jeśli istnieje - był na tyle istotny, żeby poświęcać mu czas :)

Na emeryturze po SEO zajmuję się R&D.

Moim zdaniem lepiej dla człowieka wygląda tekst o trochę nieco ciemniejszym odcieniu koloru niż pogrubiony. więc nie wiem jak bardziej opłaca się wyróżniać zdania zawierające dla nas kluczowe słowa. Może google też na to patrzy. Zresztą mam parę podstronek na stronie nie sformatowanych w żaden sposób więc spróbuję zrobić jakiś miarodajny teścik.

Nie zawsze warto upychać i wyróżniać keywordy. Zauważ, że od czasów Pandy, topy zaczynają dominować strony na których gęstość słów kluczowych stoi na poziomie 0,5-1% Zamiast martwić się pogrubieniami zainwestuj w treść lepszej jakości / lepsze linkowanie.

Ciemna strona mocy!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności