Skocz do zawartości

SB4 - nowa wersja Seo Bohatera

SEO-Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 512
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Jestem już po katalogowaniu i oto spostrzeżenia:

1. Nie da się aktualizować właściwości katalogów, za każdym razem wyskakuje "Zbyt mało proxy na liście" (mimo że się ściągają)

2. Przy opcji "otwórz więcej stron w zakładkach, nie działa test właściwości

3. Tabela:

- złoty kluczyk się wyświetla, ale autologowanie nie działa (ani w seokatalogach ani na WP)

- pływające okienko wyboru kategorii dalej szwankuje tak jak wcześniej (imo najlepiej je wywalić i wrócić do poprzedniego sposobu wyboru kategorii (statyczne ikonki jako przycisk)

- lista dodane i oczekujące: kliknięcie na adres powoduje jego otwarcie, ale to okienko w którym się adres otwiera to niestety porażka - przykład: otwieramy adres z listy oczekujące, wyszukujemy czy nasz wpis został dodany, okazuje się że tak, więc klikamy na liście w zieloną chorągiewkę i wyskakuje okienko "podaj adres strony, na której znajduje się twój wpis". Niestety, ponadto te okienko w którym się otwiera strona, nie zmienia adresu w zależności od tego na jaką podstronę katalogu wejdziemy. Więc żeby oznaczyć wpis jako dodany to trzeba skopiować adres oczekującego katalogu do przeglądarki, odszukać swój wpis, skopiować adres i wkleić do Seobohatera... Powinno to wyglądać tak, że wyszukujemy w nasz zaakceptowany wpis i odznaczamy zieloną chorągiewką i tyle.

- nie wyświetla się na liście rodzaj skryptu - np. [seokatalog]

4. Jeżeli natrafimy na katalog który w spisie widnieje jako np. WP, a tak naprawdę jest to np. Seokatalog to zmiana tego powinna być z jakiejś rozwijalnej listy (jak przy dodawaniu nowego katalogu lub jak wcześnie we właściwościach)

5. Scrollowanie myszką strony powoduje (nie zawszę, ale przeważnie) scrollowanie listy jak tylko strona katalogu zostanie przewinięta do końca. Zdaje mi się, że już w poprzedniej wersji takie coś występowało.

6. Nie wyświetlają się ten beznadziejne flashowe tokeny, które niestety część katalogów używa (w 4.2.6 też tak jest)

7. Jest opcja ustalenia minimalnego PR wymaganego przez katalog, ale nie można używać tego przy filtrowaniu

8. Tabela z załadowanymi adresami czyści się jeżeli klikniemy nazwę projektu (w celu sprawdzenia statystyk dodawania)

To tyle, dodatkowo ponawiam prośbę o:

- przywrócenie ikonki śmietnika

- dorobienie oznaczania katalogu jako tematycznego

Ps. mam nadzieję, że nie wqrzam za bardzo swoimi uwagami :) pozdrawiam

Witam

Ad 1. Nie zawsze znajdzie się wystarczająca ilość. Potrzebna jest w zasadzie własna lista proxy w pliku.

Ad 2. Nie działa, bo gdyby ktoś chciał otworzyć np. 50 zakładek, to takie google zalane by zostało zapytaniami i komputer (IP) usera dostałby bana. Ale może zrobię aktualizację po kliknięciu w zakładkę po sprawdzeniu, czy nie była ona już zaktualizowana.

Ad 3. To jest raczej związane z brakiem poprawnego oznaczenia skryptu w tabeli. Baza adresów była importowana, bez podanego rodzaju skryptu?

Ad 3. To okienko podglądu adresów dodanych i oczekujących dopiero wczoraj wieczorem na szybko wymyśliłem. ;-) Jeszcze go nie udoskonaliłem.

Ad 5 i 6. Tak, do udoskonalenia.

Ad 7. Możesz na razie do filtru dodać np: AND (min_pr<'3,00')

Ad 8. No tak. Bo założyłem, że kliknięcie w inny projekt oznacza, że będzie się do niego przechodzić.

O co chodzi w dorobieniu oznaczania katalogu jako tematycznego? Bo przycisk do wpisywania tematyki jest.

Co do uwag, to raczej się cieszę, bo sam wszystkiego nie wyłapię. Co prawda nie wszystkie od razu realizuję, ale zawsze coś do przodu idzie.

pozdrawiam

Grzegorz

Najbardziej brakuje mi opcji selekcji katalogów i wywalania duplikatów. Nie testowałem jeszcze tej wesji ale w poprzedniej to zrobiłem błąd i dodawłem adresy z slaszem / na końcu a potem okazało się że mam same duplikaty. Osobna sprawa sa adresy z www. i bez tego - tutaj również zdarzają się duplikaty. Da się jakoś wprowadzić opcję szukania i usówania duplikatów takich adresów na gotowej bazie z poziomu programu. Najlepiej oczywiście byłoby jakoś zmodrnizować dodawanie nowych adresów czy to pojedynczych czy z importu z pliku tak aby nie tworzyć sobie bazy z niepotrzebnymi duplikatami.

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

Ad 1. Nie zawsze znajdzie się wystarczająca ilość. Potrzebna jest w zasadzie własna lista proxy w pliku.

Ad 2. Nie działa, bo gdyby ktoś chciał otworzyć np. 50 zakładek, to takie google zalane by zostało zapytaniami i komputer (IP) usera dostałby bana. Ale może zrobię aktualizację po kliknięciu w zakładkę po sprawdzeniu, czy nie była ona już zaktualizowana.

1. Ale jak chcę aktualizować 20 katalogów, a proxy znajduje ponad 20 to chyba coś jest nie tak...

2. Faktycznie :) Ale warto żeby było to zależne od tego czy jest zaznaczona opcja 'test właściwości'

Osobiście mam zmienne IP i brak możliwości aktualizacji bez listy proxy troszkę mnie drażni. Proponowałbym zrobić jakieś pole np. na liście [data ostatniej aktualizacji] tak jak było kiedyś data założenia. A do tego proponowałbym powrócić do ikony 'właściwości' gdzie można by było aktualizować site i PR pojedynczego katalogu tak jak przy dodawania nowego katalogu do bazy, można by wtedy również wtedy ew. zmieniać rodzaj skryptu (to apropo pkt.4 - ręczne wpisywanie rodzaju skryptu jest problematyczne, co się stanie jak popełni się literówkę? )

Ad 3. To jest raczej związane z brakiem poprawnego oznaczenia skryptu w tabeli. Baza adresów była importowana, bez podanego rodzaju skryptu?

Chyba jednak nie, filtruję żeby wyświetliły się tylko seokatalogi lub WPsy - filtruje dobrze, czyli rozpoznaje skrypt. Poprzedniej wersji nie wklejał haseł w seokach, teraz również w WPach. Login wkleja ( w seokach dodatkowo podmienia nazwę na guziku 'zaloguj' na naszlogin), a hasła nie wkleja

Ad 7. Możesz na razie do filtru dodać np: AND (min_pr<'3,00')

ok, dzięki

Ad 8. No tak. Bo założyłem, że kliknięcie w inny projekt oznacza, że będzie się do niego przechodzić.

Tyle że lista czyści się jak klikniemy również w obecny projekt (bo to jedyny sposób żeby sprawdzić ile dzisiaj dodaliśmy). Może lepiej niech się nie czyści dopóki użytkownik nie kliknie ponownie w załaduj do tabeli?

O co chodzi w dorobieniu oznaczania katalogu jako tematycznego? Bo przycisk do wpisywania tematyki jest.

Przykładowo: kataloguję stronę, która nadaje się tylko do ogólnotematycznych katalogów, jak mam odfiltrować katalogi tematyczne? Albo do wszystkich tematycznych ręcznie wpisywać tag 'ogólny', albo do wszystkich tematycznych tah 'tematyczny'. Guzik tematyczny/ogólny (tak jak np. płatny/darmowy) i możliwość filtrowania tej właściwości baardzo by się przydała.

Co do uwag, to raczej się cieszę, bo sam wszystkiego nie wyłapię. Co prawda nie wszystkie od razu realizuję, ale zawsze coś do przodu idzie.

No to się cieszę ;)

Pozdrawiam

@rebuk

1. Na razie w zakładce "Adresy proxy" możesz odhaczyć używanie adresów proxy i sprawdzać bez proxy używając dłuższego czasu między sprawdzeniami. Ale trzeba wziąc pod uwagę zamierzaną ilość wątków, które pytają symultanicznie. A swoją drogą masz rację, że trzeba to jeszcze udoskonalić.

2. Teraz jest też już tak, że w momencie otwierania katalogu sprawdzane jest site i pr na bieżąco - nie trzeba tego robić ręcznie.

3. Jeśli chodzi o sprawdzanie ile dzisiaj dodaliśmy, to przecież nad tabelką projektów i adresów jest pasek postępu dodawania? Nie trzeba wchodzić w tabelkę projektów, żeby to zobaczyć.

4. Oznaczanie tematyczny/ogólny można zrobić, czemu nie...

@KMlody84

Tak, np. jeśli chcesz mieć katalogi, które nie zawierają tagu "słaby", po prostu wpisujesz w tabelce filtrów, w kolumnie filtr coś takiego: (tagi NOT LIKE '%słaby%')

pozdrawiam

Grzegorz

1. Na razie w zakładce "Adresy proxy" możesz odhaczyć używanie adresów proxy i sprawdzać bez proxy używając dłuższego czasu między sprawdzeniami. Ale trzeba wziąc pod uwagę zamierzaną ilość wątków, które pytają symultanicznie. A swoją drogą masz rację, że trzeba to jeszcze udoskonalić.

2. Teraz jest też już tak, że w momencie otwierania katalogu sprawdzane jest site i pr na bieżąco - nie trzeba tego robić ręcznie.

1. No coś własnie jest nie tak z tym proxy bo nawet jak ustalę ilość katalogów do aktualizacji na 1 i będę miał ponad 20 adresów proxy to i tak wyskakuje komunika że proxy jest za mało ;)

2. aktualizuje się tylko site, PR już nie (sprawdzałem na kilku katalogach)

Dodam tylko że męczę tak bo jestem dopiero na etapie tworzenia własnej bazy ;)

Pozdrawiam

Jest sporo plusów w tej nowej wersji, ale na windows 7 64 bit widzę jakieś wycieki pamięci - podobnie było poprzednio - startuje od 200mb zuzycia a po ok. 30 minutach widać mulenie oraz zużycie ok. 850mb i ukazuje się komunikat:

th_12562_Clipboard01_122_120lo.jpg

Może problemem jest to że kazda strona otwiera się w nowej zakładce? Dla mnie mówiąc szczerze jest to zbędna opcja. Myslę że trzeba to poprawić wraz z opcjami pojedynczego kliku dla otwarcia katalogu oraz tego, żeby przy oznaczeniu katalogu jako dodany czy oczekujący otwarł automatycznie kolejny do dodania katalog - przyspieszyłoby to pracę.

Witam

Ok, to fakt, parę rzeczy było do optymalizacji i poprawiłem kilka spraw związanych z wykorzystaniem pamięci, itp.

Zmieniłem też sposób otwierania zakładek, tzn. podwójny klik otwiera w tej samej zakładce, a do otwierania w nowej jest nowy przycisk w pływającym panelu.

Poproszę o przetestowanie następnej wersji (samo exe, którym zastępujemy poprzedniego exeka):

https://www.seo.cyfropolis.pl/zasoby/sb4_2012.03.25.exe.zip

pozdrawiam

Grzegorz

Wczoraj kupiłem nową bazę, chciałem ją wrzucić do SB 2012, niestety format był nieodpowiedni. Do wersji 4.2.6 baza załadowała się bez problemu, dopiero eksport z niej umożliwił import bazy do nowej wersji (program wczytał poprawnie adresy i PR, reszty danych niestety nie).

Czy dało by się wprowadzić format importowanych danych tak, aby w zależności od ułożenia i parametrów w pliku z bazą, program odpowiednio je wczytywał?

Wdrażaj systemy ISO taniej, szybciej, pewniej. Oferujemy wdrożenia, szkolenia, certyfikację ISO 9001 oraz innych systemów z branży. Przedstawimy oferty związane z systemami ISO w ciągu 5 dni, a Ty wybierzesz najlepszą z nich!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności