Skocz do zawartości

Optymalizacja strony foto

Coin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie o sposob blogowania, ktory dalby najlepszy efekt SEO.

Strona https://dariuszczepiel.pl/blog

W tej chwili mam system taki (ponumeruje, zeby latwiej bylo)

1.

na stronie jest ok 6 wpisow, kazdy z tytulem H1, troche tresci i jedno zdjecie z alt textem tematycznym (np. fotografia ślubna Kraków), potem trzeba kliknac czytaj dalej i dopiero reszta 30-60 zdjec z alt textami. Tym sposobem na stronie glownej jest jakies 6-10 zdjec z alt textem

2.

Czesc fotografow ma inny system. Nie uzywa taga more i nie dzieli posty na 'wstep' i 'czytaj dalej'. Tylko leci ciurkiem np 50 zdjec. pod spodem nastepny post i znowu 50 zdjec. Tym sposobem maja strone z cala masa zdjec z alt textem tematycznym, ale miej tagow H1 i - w mojej opinii - gorszej nawigacji bo trudno zobaczyc gdzie sie zaczyna a gdzie konczy post, ktory nie jest u samej gory...

3.

Trzeci system ktory widzialem, to to samo co 2, tyle ze na jednej stronie jest tylko 1 post. To znaczy, ze na jednej stronie jest jeden tag H1 z tytulem postu, potem troche tekstu i zdjecia z alt textem, a potem zeby przejsc do kolejnego postu trzeba przejsc do nastepnej strony jakby. Limit 1 postu na strone.

Z mojego punktu widzenia - czyli przejrzystosci blogowania najlepiej jest uzywac systemu 1, potem 3 a na koncu 2. Mnie zdjec na stronie to szybciej ladujaca sie strona itd.

Zastanawiam sie jednak czy duzo trace z systemem 1 w stosunku do 2 i 3 jesli chodzi o optymalizacje strony pod katem google.

Pytanie do Was, a w zasadzie 2 pytania:

- ktory system blogowania bylby najlepszy pod katem SEO ? Wiecej zdjec z alt textem na stronie?

- ktory system Wy jako klient uznalibyscie za najwygodniejszy do nawigacji i zorientowania sie co ten fotograf prezentuje?

Bede wdzieczny za rady.

Pozdrawiam,

Coin

Wyjątkowa Fotografia Ślubna Małopolska - Zapraszam !

Na stronę główną nie pakuj za dużo, jeśli ja wchodzę oglądać to chcę mieć wybór co chciałbym obejrzeć. Strona ładuje się za długo to ją zamykam, nie ważne co tam jest. Więc wybór 1. Fajnie by było wpis podzielić na strony, ale to już jak kto woli.

Nie podoba mi się to "Czytaj dalej wpis". Nie powinno być tego. Znaczy inaczej. Powinno ale musi się wyświetlić inny tekst. Np. tytuł bądź "Zobacz sesję Renaty i Tomka". I jest strasznie mało widoczny, musiałem go szukać.

Edit. A zamiast H1 dałbym H2.

Takie jest moje zdanie. Mam nadzieję że też się wypowie ktoś bardziej kumaty :D

Na stronę główną nie pakuj za dużo, jeśli ja wchodzę oglądać to chcę mieć wybór co chciałbym obejrzeć. Strona ładuje się za długo to ją zamykam, nie ważne co tam jest.

No i ja tez wychodze z zalozenia, ze podstawa jest przejrzysta nawigacja. Klient widzi post z sesji ciazowej, a interesuje go slubna, to nie musi sie przedzieracz przez X zdjec ciazowych, tylko omija ten post i idzie dalel.

Tylko czy nie trace wiele pod wzgledem SEO robiac wlasnie tak? Bo ogolnie rozwiazanie 3 uwazam rowniez za ciekawe.

A moze zostac przy rozwiazaniu 1 tylko zwiekszac ilosc zdjec we 'wstepach' zanim post zostanie podzielony ?

Nie podoba mi się to "Czytaj dalej wpis". Nie powinno być tego. Znaczy inaczej. Powinno ale musi się wyświetlić inny tekst. Np. tytuł bądź "Zobacz sesję Renaty i Tomka". I jest strasznie mało widoczny, musiałem go szukać.

Czytaj caly wpis jest wpisane w tlumaczenie i nie idzie tego zmieniac dla kazdego wpisu. Chyba, ze robilbym recznie w kazdym wpisie link... hmm ciekawy kocept, mysle ze wprowadze go w zycie od nastepnych postow.

Edit. A zamiast H1 dałbym H2.

Tu nie moge zmienic, motyw platny, nie moge robic w nim zmian... H1 poki co sprawdza sie dobrze, chyba ze za duzo H1 to zle?

Takie jest moje zdanie. Mam nadzieję że też się wypowie ktoś bardziej kumaty :D

dziekuje :D

Wyjątkowa Fotografia Ślubna Małopolska - Zapraszam !

Nie tracisz, tytuł wpisu wskazuje na to co jest na stronie, zrobisz alty na podstronie i okej, robot jak i użytkownik bez problemu tam dojdzie (zasada do 3 linków wgłąd). Moim zdaniem wybranie jednego najładniejszego zdjęcia do skrótu jest najlepszym rozwiązaniem. Rób stronę bardziej pod użytkownika/klienta.

Bez sensu jeśli licencja zabrania przeróbek. Możnaby zawsze zmienić "Czytaj cały wpis" na "Zobacz całą galerię {i tutaj tytuł wpisu}", już by było lepiej. Moim zdaniem mało widoczny jest ten link. Trochę go powiększyć(gdzieś w stylach) i dać go na środek (z mojego punktu widzenia, jeśli ktoś chce oglądać zdjęcia ma skupiony wzrok mniej więcej na środku strony).

Do nagłówków są podzielone zdania, ja H1 staram się korzystać tylko przy opisie podstrony( tytuł np wpisu, jeśli wejdziemy w niego). I staram się nie dawać go więcej niż 1, góra 2 razy. Wyróżniając coś na siłę, możemy tylko sobie zaszkodzić.

A wracając do płatnego motywu, dla mnie to śmiech na sali, że w licencji tak jest.

Ja u siebie na stronie głównej mam zajawki w postaci zdjęć z linkiem i nic więcej, bo jak kogoś nie zainteresuje zdjęcie to tekstem wiele się nie zawalczy :) Strony z wpisami są zoptymalizowane, otagowane, itp., więc z indeksacją nie ma problemów. Zauważyłem, że nowe wpisy siedzą w indeksie po kilku minutach :)

Głodny zdjęć? Szukaj: fotografia ślubna śląsk lub fotoblog :)

A może inne tematy? Inżynieria bezpieczeństwa - blog godny polecenia!

Coin

1. Znacznik H1 może być użyty na stronie tylko jeden raz.

2. Za dużo altów i H1 może być potraktowane jako Keyword stuffing. Najlepiej dać krótkie title jako h2 i pare słów odnośnie tego działu i najlepiej pasującą fotografię do niego, gdyż to ona ma na celu skłonić odwiedzającego do podjęcia dalszej akcji.

Wszystkie zbyteczne dodatki usunąć ze strony głównej. Zajmują miejsce, zniechęcają oraz zwiększają współczynnik kodu do treśći, a to z kolei przekłada się na niższy parametr brany pod uwagę w rankingu google.

Ponadto wyobraź sobie jak wygląda ta strona u osoby przeglądającej ją na laptopie o małej rozdzielczości w trybie 16/9, dodając do tego iż musi przewijać niewygodnym padem, ma dość po kilku ruchach palca.

Tagi pod zdjęciem to zupełne nieporozumienie, masz wybrać takie zdjęcie które je zastąpi i jednocześnie odwiedzający powie : "wow" klikając na tą fotografię.

Ponadto jeśli każde foto na stronie głównej będzie ważyło 150kb jak to jest obecnie, na wolniejszych bądź bardziej obciążonych łączach, odwiedzający zrezygnuje zanim strona się otworzy.

Zamiast stosować overlay 1px lepiej skupić się na znaku wodnym i usunąć zbędny kod, gdyż bez JS i tak nic nie daje, a jeśli ktoś będzie chcial skopiować zdjęcie i tak to zrobi, a ze znakiem wodnym jego pochodzenie będzie znane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności