Skocz do zawartości

Ciężki blog na WP - proszę o ocenę i wzkazówki

ebsand

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

pewna młoda osoba którą znam piszę oto takiego bloga: Justin Bieber

Stoi na serwerze współdzielonym serwerze hekko, jakimś niskim pakiecie i wszystko jest ok, ale obciąża bardzo procesor, około 5% w ciągu dnia.

To nie jest jakiś giga blog, odwiedzin około 600/dzień, a strona strasznie zamula i jak wyżej pisałem obciąża cpu.

Jakieś rady co zmienić, co dodać, co zabrać?

No i oczywiście o ocenić też możecie :)

SEO, SEO i SEO

może włącz cache-owanie jedna z kilku wtyczek, które do tego służą. Strona ma trochę dodatków - takze mozna je od instalować na pewno będzie mniej obciążala :D Jednak warto zacząc od cache

Szablony do zennopostera - ZenBLOG, ZenSocialBot, ZenOgłoszenia, Szeptacz, ZenFles, ZenReview, szablony do poczty i inne). Tylko profile VIP proszę zamawiać przez priv lub email

Do cache-owania jest zainstalowany WP Super Cache, poza tym są:

WP-Polls

Post Thumb Revisited

Popular Posts

Pagebar2

Google Analyticator

Get Recent Comments

Front Page Category

Fast Secure Contact Form

Facebook Likes it!

All in One SEO Pack

no chyba nie jest tego mnóstwo.

Moim typem jest ten szablon, chyba nie jest zbyt lekki i dobrze zrobiony. No ja nie wiem jak do tego podejść bo zużycie nadal około 5%, czasem nawet więcej znacznie.

SEO, SEO i SEO

Ebsand widzę, że już pytałeś na forum WP o to samo i sprawa nie została rozwiązana? https://www.wordpress.org.pl/Zbyt-duze-obci...sora-t6903.html

1.Przede wszystkim sprawdź wtyczki, możesz poprosić Hekko żeby pomogli sprawdzić czy nie dokleił się jakiś dziwny kod.

2.Użyj wtyczki WP Super Cache lub podobnej.

3.Przejdź na wyzszy pakiet.

4. Przenieś site na inny hosting taki jak np. Unixstorm.org - są limity ale większe niż w Hekko, Linuxpl.com - nie zauważyłem u nich limitów lub wybierz inny pasujący Ci ceną i wydajnością.

5. Obserwuj.

Ciekawa oferta na usenet w UseNeXT . Z kolej usenet unlimited tylko w Newshosting .

W serwisach anglojęzycznych o sieci Usenet można znaleźć ciekawe informacje.

Jeśli stoi na hekko to niewiele poradzisz... po prostu mają taki sposób liczenia obciążenia, że z wp ciężko to zbić, jeśli jeszcze dochodzi kilkaset uników dziennie to już robi się tragicznie... Inna sprawa, że przy tych statach obciążenie nawet na hekko powinno wynosić max 2,5-3%, mam podobne blogi i tak to wygląda.

Na moje oko sprawdź miniaturki i skrypt który je generuje. Wszelkiego rodzaju skalowania powodują obciążenie. WP oferuje wbudowane narzędzie (featured images), w prosty sposób można je dodać do bloga.

Poza tym dam sobie uciąć obie ręce, że nie masz poprawnie skonfigurowanej wtyczki cache. :)

nzb, tak pytałem ale wszelkie poprawki w szablonie nie pomagają, bo próbowałem go optymalizować, a wtyczka do caschowania jest.

radoslaus, faktycznie pewnie jest źle ustawiona, ale sam to mogę robić jedynie metodą prób i błędów. I masz rację, że hekko to nalicza to obciążenie niesamowicie:)

No i masz rację, że to mogą być te miniaturki, tylko nie wiedziałem za bardzo jak je zastąpić, ale dzięki za podpowiedź z tym featured images, popróbuje.

SEO, SEO i SEO

Ebsand - jeśli nadal masz problem z taki użyciem procka nie podwyższaj nawet konta, bo w hekko z dużym prawdopodobieństwem zapłacisz za to krocie. Ja miałem podobnie z jupe ich tańszym ramieniem. Po prostu bez ostrzeżenia wyłączają konto i masz 500 internal server error chociaż obsługa na wysokim poziomie i kontakt miły.

Przenieś się na inny hosting ale w niektórych przypadkach i tak przed optymalizacja nie uciekniesz.

Ciekawa oferta na usenet w UseNeXT . Z kolej usenet unlimited tylko w Newshosting .

Może pomóc zainstalowanie obok plugina cachującego dodatkowo Plugin Organizer, który umożliwi włączanie poszczególnych wtyczek tylko na stronach które potrzebują ich do swego prawidłowego działania. Normalnie wP zaciąga wszystkie pluginy, Css, jQuery jak leci, nawet wówczas gdy nie są wykorzystywane. Przyspiesza WP

Pojawiło się wiele opinii i ja też dorzuciłem swoje 3 grosze. Ale chyba zapomnieliśmy o najważniejszym. Sprawdź czy masz aktualnego WP i ew. dokonaj upgrade'u. Zobaczysz czy poprzednia wersja nie stwarzała problemów. Czasem wystarczy upgrade bez ręcznej instalacji.

Warto by było trochę zoptymalizować style css. Bo np. po co tak często się pojawia

<div style="height:14px;"></div>

Jest parę podobnych kwiatków. Te kilka bajtów przemnożone przez ilość odwiedzin i przeładowań strony powinno pozytywnie wpłynąć na obciążenie.

Ty też terefere!

Szkolenia językowe dla firm

Prysiu, fakt jest w tej templatce sporo takich niepotrzebnych div'ów, zoptymalizuję to i zobaczymy co z tego będzie.

cm2011, z tym hekko to też masz rację, bo mam tam np. precla dość czystego i muli strasznie i w ogóle irytuje mnie ten hosting

SEO, SEO i SEO

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności