Skocz do zawartości

Zagospodarowanie nieużywanej domeny

uki

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, uzbierało mi się parę nieużywanych chwilowo domen. Chciałbym jakoś sensownie je wykorzystać do czasu aż ruszą z docelowym zastosowaniem. Pomyślałem, że dobrym pomysłem może być wrzucenie jakichś reklam + oferty kupna domeny, jak to się widuje czasami na przypadkowo odwiedzonych stronach (np. po literówce w domenie). Czy jest to dobry pomysł? Domeny nie były pozycjonowane, więc ruch i tak będzie miały, ale zawsze ktoś może trafić przypadkiem albo po prostu być zainteresowany kupnem domeny.

Tylko co na to Google? Czy strony, które składają się wyłącznie z reklam nie są banowane? Domeny na pewno kiedyś wrócą do docelowego zastosowania, a wtedy chciałbym je normalnie i bezproblemowo pozycjonować w Google.

Inna sprawa, czy są jakieś systemy reklamowe w sieci, które mógłbym wrzucić na taką stronę i ewentualnie zarobić na tym parę groszy? Domen jest sporo (~30) i niektóre atrakcyjne.

Dzięki wielkie za pomoc. Wiem, wiem, nowy użytkownik i od razu na dzień dobry sterta pytań !!! Raczej zanosi się, że zostanę tu na dłużej, bo tematyka pozycjonowania jest mi coraz bliższa z punktu widzenia pracy, więc mam nadzieję, że kiedyś będę miał okazję odwdzięczyć się za pomoc!

Pozdrawiam!

Forum jest właśnie m.in. po to, żeby nowi użytkownicy pytali jak czegoś nie wiedzą !!!

Jeżeli dobrze zrozumiałem, masz domeny, które na razie nie są Ci potrzebne, ale za jakiś czas chcesz na nich coś postawić. W takiej sytuacji moim zdaniem najlepsze byłoby postawienie tam mini-stronek o tematyce takiej jak docelowe strony, które tam w przyszłości powstaną. Przez mini-stronki rozumiem kilkanaście sensownych, tematycznych tekstów. Możesz dorzucić AdSense, jeśli koniecznie chcesz mieć reklamy.

Jeżeli natomiast chcesz wyświetlać na domenach tylko reklamy, to nazywa się to parkingiem domen. Z tego co mi wiadomo liderem tej branży jest NameDrive

Dzięki za odpowiedź, moody.

Dobrze zrozumiałeś :) Czyli podajesz dwie opcje:

1 - parkowanie

2 - mini-stronka

Oby dwie opcje zawierałyby reklamy, z których mogą być wymierne zyski pieniężne (bo za AdSense też płacą, right?) z tym że opcja numer 2 jest chyba korzystniejsza patrząc pod kątem przyszłości domeny, nie mylę się?

Nie tylko pod kątem przyszłości - w NameDrive i podobnych serwisach generalnie płacą słabo, chyba że naprawdę masz domeny, które generują chociaż po kilka tysięcy wejść miesięcznie. Natomiast po postawieniu mini-stronki i jej lekkim podlinkowaniu możesz złapać jakiś tam ruch i jakieś kliknięcia w AdSense.

Nie wiem co prawda co to za domeny, ale ja byłbym za mini-stronką.

Ja się akurat na NameDrive naciąłem, więc odradzam. Ale są inne firmy na szczęście. Wszystko zależy od ruchu jaki masz na domenie. Jeśli min. kilkaset UU mies. to na 30 domenach można już coś tam zarobić. Natomiast jeśli nie to lepiej mini stronki a zamiast AdSense polecam sprzedać kilka linków na nich. Tylko trzeba o nie dbać wtedy, linkować itp. no ale to później zaprocentuje :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności