Skocz do zawartości

Google +1 a pozycja

NtC

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 124
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
.... jakby Facebook stworzył swoją wyszukiwarkę?

To z kolei w drugą stronę byłoby bez sensu. FB raczje nie przeskoczy lat badań i rozwoju technologii przez Google, nie mówiąc o zainwestowanych milionach. Może trochę by tam zgarnął z rynku, ale raczej nie wiele więcej niż wszystkie inne jak np. bing.

Tak się zastanawiam. A jakby Facebook stworzył swoją wyszukiwarkę? Wtedy to by była wielka wojna o pozycję.

;)

Przepraszam, czy nikt z tutaj obecnych nie zauważył, że Facebook stworzył swoją wyszukiwarkę i pozycjonowanie w niej jest jak najbardziej wykonalne? Podpowiem, że znajduje się w centrum w górnej części ekranu, pomiędzy powiadomieniami i symbolem lupy, pod napisem "szukaj".

Podam przykład statystyk promocji via FanPage; średnia tematyczna społecznościówka (10.000 userów, w tym ok. 60% porzuconych kont, z pozostałych 40% 300 userów codziennie aktywnych, pozostali sporadycznie). Po rozpoczęciu promocji FB, durne 300 fanów (z tych userów) na FanPage daje przekrój wejść: 5% FB, 15% direct, 75% google, 5% referral. Gdyby wcześniej miało się dzisiejszą wiedzę i miało z tych 10.000 userów 10.000 Fanów, byłoby 5% Google, 1% direct, 1% referral, 93% Facebook. Przy założeniu stałej jakości fana, ilość wejść z FB jest wprost proporcjonalna do ilości fanów. Jak 100 Fanów daje +10 uniq/day, to 10.000 Fanów daje +1000 uniq/day. Przy dobrze poprowadzonej promocji, to znacznie więcej niż Google - popatrzcie na strukturę ruchu, w szczególności sprzedażowego, w Demotywatorach (+ klony) oraz Groupon (+ klony - które, co ciekawe /!!!/, wcale nie sprzedają mniej niż lider proporcjonalnie do mniejszej ilości ruchu).

Alternatywną formą jest lansowanie się w wyszukiwarce Facebooka (w 100% spersonalizowanej), w której normalnie pozycjonuje się także zwykłe linki zewnętrzne, z natychmiastowym przekierowaniem z FB na stronę zewnętrzną. Śliczne, nieskażone szaleńczą konkurencją jak SERP Google, źródło spersonalizowanego ruchu.

Poradnik podstaw SEO w Facebooku, opis algorytmów, etc., udostępnię najprawdopodobniej w poniedziałek.

Pozdrawiam, J.

Wrzuć like nie na adres Fanpage, np.:

https://www.facebook.com/pages/nazwastrony/idstrony

tylko na adres docelowy, np.:

https://www.forum.optymalizacja.com

I po 1 dniu wpisz w wyszukiwarce Facebooka fragment nazwy urla (np. "for", albo "opty"), albo title nazwy ("pozycj"), albo dowolny element znacznika Open Graph (PiO i - założę się - 95% Waszych stron, nawet nie stosuje Open Graph; tutaj reguły są kompletnie inne, niż klasyczne przeładowanie keywordami - to jest kompletny SEO/Social copywriting). Przeanalizuj w jakim stopniu i jaka ilość like'ów wpływa na Ciebie, Twoich znajomych, znajomych znajomych, dalsze znajomości (vide: kręgi) i ogół.

Mam świadomość, że w erze zachwytu nad durnie prostym, mało spersonalizowanym, już czującym na plecach oddech konkurencji serpem Google, nie jest to jeszcze wiedza nadzwyczaj popularna, aczkolwiek w naszej branży prosperują właśnie ci, którzy nie mają klapek na oczach, lecz ci, którzy z lepszym lub mniejszym efektem są w pewnej dziedzinie doskonali, ale ogarniają każdy aspekt IT. Facebook urośnie jeszcze o 2-3% i przegoni NK.

Szczegółowy poradnik na dniach, będzie mi miło jak skorzystacie z moich doświadczeń. Być może szarpnę się na falstart i będzie już jutro (dzisiaj). :)

Pozdrawiam, J.

P.S. Bodajże Shpyo pisał już o zastraszaniu korporacji wydawniczych przez speców Plusone, którzy mieli grozić, że brak plusów może zestrzelić stronę w serpach w dół. Ja mam własne testy na dużej ilości stron, które JASNO pokazują, że w obrębie jednej geolokalizacji, duży boost Plusone daje boosta w SERP-ie Google - nie oszałamiającego, ale zauważalnego. Nikt mi nie wmówi, że tak nie jest, a to co piszą na G-Blogu nie jest przemieloną PR-ową papką (np. nie linkujcie, róbcie dobre strony, a same wyjdą; "za jakieś 200 lat" - przyp. J.).

+1 ma wpływ na wyniki wyszukiwania.

Od samego początku tak podejrzewałem i okazało się to słuszne. Teraz z perspektywy kilku miesięcy mogę to z czystym sumienie potwierdzić.

P.S.Google zadało sobie sporo trudu - umieścili wyniki w narzędziach webmastera - dalej niedowiarki myślą że od tak sobie?. To jest i będzie spory dodatek - społecznościowy - w tym kierunku idzie teraz google bo już nie ma gdzie iść - to jest oczywiście moje prywatne zdanie.

Pozdrawiam.

Stary Katalog stron oraz nowy Katlink.pl - katalog stron na skrypcie Sinooke.

Ja też zauważyłem wielkiego kopa do stronek. Nic nie katalogowałem tylko zbierałem G+1 i Lajki. Kop jest niesamowity same Top5 wskoczyły - a frazy dla mnie nieosiągalne zaczęły być w zasięgu wzroku. Jednak nie wiem czy dzięki G+1 czy dzięki Lajkom. Coś albo w jednym albo w drugim musi siedzieć. Aha i jedna domena nowa - zebrałem niecałe 300 Lajków i niecałe 200 G+1 i strona wskoczyła na trudną frazę do Top10.

:)

A za tą podpowiedź proszę o kliki na tą właśnie nową domenę celem dalszych testów Dziękuję za klika

:)

Z moich "doświadczeń" wynika, że strona, która ma dużo +1 i merytorycznie lepszą zawartość a mało BL (280) spadła po ostatnich przejściach (pandy) na rzecz konkurencji, która ma kupe BL, zero +1 i gorszą zawartosć merytoryczną.

Swoją drogą ten artykuł podany wcześniej jest bardzo ciekawy - szczególnie stwierdzenie, że kiedyś strony bez +1 będą znacznie gorzej oceniane przez G. Ciekawe czy dojdzie do tego, że pierwsza 5 w wynikach to będą tylko strony z Adsensem a bez n szarym końcu...

spis stron PR2 bezpłatny, moderowany katalog, za 3 komentarze wpis PREMIUM gratis

ciekawy katalog stron z PR1 - darmowy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności