Skocz do zawartości

Ruch od 'życzliwego'

ober88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od paru dni na jedną z moich stron dostaję śmieciowy ruch z przekierowania. Sama strona miała po kilkadziesiąt uu dziennie przed tym zdarzeniem, teraz dochodziło do tego dodatkowo około 300 uu, z tego 90 procent to puste wejścia. Jest to na pewno złośliwa zagrywka, moje ip zostało zbanowane na portalu, z którego płynie ruch. Wejść tam mogę tylko przez proxy.

W htaccess dodałem regułę znalezioną w necie :

## SITE REFERRER BANNING
RewriteEngine on
# Options +FollowSymlinks

RewriteCond %{HTTP_REFERER} domena\.pl [NC]
RewriteRule .* - [F]

I ograniczyło to znacznie ten dodatkowy ruch. Jednak po dwóch dniach ruch powrócił z subdomeny stworzonej już na innej domenie. Z serwera co widzę to wygląda mi to na dedyka OVH, mam też chyba zakresy IP tego serwera.

Pytanie czy stale dopisywać w htaccess nowe adresy aż mu się znudzi czy znacie może jakieś lepsze sposoby?

Tak jak napisał Veal, serwis jest prowadzony normalnie, a nie pod cele seo i wolałbym nie mieć po miesiącu 80% sztucznego ruchu plus współczynnik odrzuceń na podobnym poziomie.

Co do ip to ten ktoś zmienia je w sensie, że zmienia się tylko ostatnia klasa (chyba tak się to nazywa). Czy podstawienie w miejsce domen ciągu typu xxx.xxx.xxx. zablokuje całą pulę ip?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności