Skocz do zawartości

H2 przed h1?

marian102

Rekomendowane odpowiedzi

A czy ta hierarchia nie dotyczy podstron danego serwisu, a tym samym innego kodu niż np. w index?

Jeśli jest tak jak mówisz to w znacznym stopniu ograniczałoby wygląd strony, itp - byłoby nienaturalnie. Moim zdaniem po to jest znacznik na danej stronie (w danym kodzie), żeby się robot nie musiał domyślać, a to gdzie on jest (h1 przed czy po h2) to już inna historia.

Osiek zgadzam się z Tobą, widocznie niezrozumiale przedstawiłem swoje zdanie. Porównanie do książki jest jak najbardziej trafne i to miałem na myśli pisząc, że hierarchia dotyczy podstron (główna - podstrona 1 - podstrona 1a, itp.).

Przez ograniczenie wizualne strony (danej strony, danej podstrony i ich kodów źródłowych) rozumiem sytuację, w której zawsze na górze w kodzie jest umiejscowiony H1, a reszta (H2, H3, itd.) poniżej - nie uważasz, że takie coś byłoby nielogiczne (choć może skuteczne, nie wiem)? Stąd stwierdzenie, że H1 należy pojmować w kategorii całego serwisu internetowego, a nie każdej z podstron tego serwisu (wyjątek to np. katalogi, precle i strony wielotematyczne, bez wyszczególniania głównej kategorii). Chyba o to pytał marian102...

hmm jak dla mnie logicznym jest, że czasami h1 nawet jeśli chodzi o stronę główną może być niżej...

co w sytuacji takiej :

- SLOGAN STRONY BLA -

NAZWA STRONY

- dla mnie nazwa strony powinna być w h1, slogan w h2 jeśli już.

to tak dla mnie na logikę - nie z doświadczenia bo tutaj raczej różnicy nie zauważyłem - zresztą z chęcią poczytam wypowiedzi starszeństwa PiO na ten temat.

Z przeszłości zostały jeszcze: Katalog Turystyczny, s3zow.pl
Blog o pozycjonowaniu i optymalizacji prowadzę pod adresem: https://zeid.pl

hmm jak dla mnie logicznym jest, że czasami h1 nawet jeśli chodzi o stronę główną może być niżej...

Też tak sądzę, dlatego chciałbym, żeby ktoś podał sugestie googla jeśli takowa porusza ten temat.

Jeśli ważna by była kolejność znaczników H, to po co wtedy oznaczenia 1,2 3 ?? Wystarczył by wtedy sam H i tak pierwszy byłby najważniejszy itd

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

https://static.googleusercontent.com/extern...er-guide-pl.pdf

Chyba to było w tym - sam sprawdź :)

E:

Wykorzystanie wielu rozmiarów nagłówków

w odpowiedniej kolejności tworzy hierarchiczną strukturę treści, co sprawia, że ułatwia użytkownikom

poruszanie się po dokumencie.

Były gdzieś jeszcze takie sugestie ale nie pamiętam gdzie.

nihil fit sine causa

- SLOGAN STRONY BLA -

NAZWA STRONY

- dla mnie nazwa strony powinna być w h1, slogan w h2 jeśli już.

Tak, ale tworząc semantycznie poprawną stronę dajesz h1, h2 i potem w CSS ustawiłbyś odpowiednie formatowanie dla tych elementów :wacko:

idąc tą drogą - inną treść wyświetlam użytkownikowi, inną robotowi - robot jako pierwsze napotyka nazwę firmy, a użytkownik slogan.

Czyli chce żeby najważniejsze linki google zobaczył jako pierwsze, ale dla użytkownika mogą być one na dole... itd. (nie mówię, że to daje jakiś wymierny efekt w pozycjonowaniu bo to tylko przykład na szybko)

Nie wiem nie jestem profesorem, po prostu staram się znaleźć logiczne wytłumaczenie dlaczego tak a nie inaczej.

Z przeszłości zostały jeszcze: Katalog Turystyczny, s3zow.pl
Blog o pozycjonowaniu i optymalizacji prowadzę pod adresem: https://zeid.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności