Skocz do zawartości

Super prosty CMS spełniający kilka warunków

SeoGwiazdor

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam małego CMSa, który będzie spełniał między innymi takie warunki:

- będzie łatwy i prosty w instalacji i konfiguracji, bo ma zapewniać szybkie stawienie prostych stronek zapleczowych;

- mało kodu, żeby nadawał się też pod statlinka;

- przy dużej ilości artykułów ma generować małe obciążenie serwera;

- musi mieć możliwość ustalania własnych adresów podstron z rozszerzeniem np. html czy .php jak mi się spodoba;

- łatwa zmiana templatki a do tego dużo bezpłatnych templatek w sieci, jeśli będzie wymagane grzebanie w kodzie musi to być jak najprostsze, żeby nie było skomplikowane, zajmowało mało czasu i była dobra prosta instrukcja;

- CMS najlepiej darmowy ale może też być płatny, jeśli spełni powyższe wymagania.

Mile widziana byłaby też dodawarka do skryptu, która umożliwiała by dodawanie artykułów na zasadzie, wpisuje tekst, tytuł, tagi, adres i wybieram domenę na której ma się pojawić. Mile widziane byłoby gdyby, gdyby cms można wykorzystać też jako autobloga.

- będzie łatwy i prosty w instalacji i konfiguracji, bo ma zapewniać szybkie stawienie prostych stronek zapleczowych; - tak

- mało kodu, żeby nadawał się też pod statlinka; - tak

- przy dużej ilości artykułów ma generować małe obciążenie serwera; - tak

- musi mieć możliwość ustalania własnych adresów podstron z rozszerzeniem np. html czy .php jak mi się spodoba; - tak

- łatwa zmiana templatki a do tego dużo bezpłatnych templatek w sieci, jeśli będzie wymagane grzebanie w kodzie musi to być jak najprostsze, żeby nie było skomplikowane, zajmowało mało czasu i była dobra prosta instrukcja; - tak

- CMS najlepiej darmowy ale może też być płatny, jeśli spełni powyższe wymagania. - tak

odpowiedź: Piko CMS

z wyjątkiem tego:

"musi mieć możliwość ustalania własnych adresów podstron z rozszerzeniem np. html czy .php jak mi się spodoba"

wszystko to co napisałeś, włącznie z autoblogiem posiada zestaw z mojej stopki.

jeśli chodzi o rozszerzenie podstron to można sobie zmienić w index.php

$fileext='.html'; //rozszerzenie podstron
Czy gdzieś jest opisane instalowanie i modyfikacje templatek dla pikocms? A może gdzieś już są darmowe skórki pod piko do pobrania?

Masz to opisane w instrukcji, jest w paczce piko. (plik readme)

Darmowe szablony szukasz sobie na necie przez np. 'free css templates'

No z Ciebie to żaden gwiazdor, a tymbardziej nie seo. Jak ktoś chce pozycjonować skoro nie potrafi znaleźć informacji w sieci?

Krótki tutorial:

Wpisujemy w google frazę "piko cms"

Wchodzimy w pierwszy link kierujący na fabrykę spamu mendaxa.

Klikamy na download i przenosimy się na dół strony.

I co mamy? Szablony i całą paczkę ze skryptem.

Pobieramy, wypakujemy i co widzimy?

Plik template.tpl oraz readme.pl.txt w którym jest wszystko wyjaśnione...

Zainteresuj się GetSimple - ostatnio go testuję i powiem szczerze jestem pod wrażeniem. Templatki to nie problem - darmowy szablon html/css, wstawiasz kilak znaczników i już - gotowe ;) Do tego moduły i rozszerzenia, prosta instalacja, niestety nie wiem jak tam z obciążeniem - na razie tylko testuję, a strona która na nim wisi nie ujrzała jeszcze światła dziennego, tzn. nie jest zaindeksowana przez Google'a :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności