Skocz do zawartości

Wzrost pozycji po zdjęciu pkt. z SWL'i

fluore

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu potrzebowałem kilkudziesięciu tys. pkt w seomatiku do podlinkowania zaplecza i postanowiłem zdjąć pkt. z jednej z pozycjonowanych stron (pkt. były przydzielone do zaplecza oraz strony głównej). Ku mojemu zaskoczeniu kilka dni po zdjęciu pkt. strona wskoczyła z top30 do top10 bez żadnych innych działań na frazę hosting www. Ogólnie zauważyłem spory wzrost na kilka pozycjonowanych wcześniej fraz. Czy może to być przypadek czy naprawdę zdjęcie pkt. z seomatika doprowadziło do poprawy pozycji.

tu chyba nie chodzi o swl ale o samo zdjęcie linków

w ostatnim czasie miałem dwa przypadki w których zdjąłem 80% linków ze strony a ona po kilku dniach zaczęła piąć się w górę-myślałem, że to przypadek ale dwa tygodnie później analogiczna sytuacja w przypadku kolejnej domeny

nie potrafię tego wytłumaczyć:wacko:

dopilar.pl

https://dopilar.pl/meskie-sprawy/titan-gel/

Portal o zdrowiu, odżywianiu i diecie - NaturaLab

tu chyba nie chodzi o swl ale o samo zdjęcie linków

Temat zdjęcia linków i związanego z tym skoku w górę wraca jak bumerang ale nie widziałem żadnego miarodajnego testu z tym związanego. Pierwszy raz czytałem o tym między 2005-2007, kiedy ktoś (Nawigator?) mniej lub bardziej świadomie zdjął linki przed zakończeniem jednego z konkursów SEO, po czym nastąpił krótkotrwały "boost"... Niestety nie mogę znaleźć tego artykułu, wiele blogów SEO z tamtego okresu już nie działa...

Na emeryturze po SEO zajmuję się R&D.

idąc tym tropem wystarczyłoby konkurencje obdarować takimi linkami i po sprawie - wydaje mi się, że to tak nie działa - gdzie zasada, że linkami nie można zaszkodzić? :)

Szablony do zennopostera - ZenBLOG, ZenSocialBot, ZenOgłoszenia, Szeptacz, ZenFles, ZenReview, szablony do poczty i inne). Tylko profile VIP proszę zamawiać przez priv lub email

wiem, że można - to taki żarcik :)

teraz wszyscy zaczna odpinać linki z swl - choćby dla testów i się zaczną roszady w serpach :P

Szablony do zennopostera - ZenBLOG, ZenSocialBot, ZenOgłoszenia, Szeptacz, ZenFles, ZenReview, szablony do poczty i inne). Tylko profile VIP proszę zamawiać przez priv lub email

Ja u siebie zauważyłem, że jeśli wzmocnię linkowanie na jakąś frazę to strona spada parę oczek. Tak jest choćby teraz gdy swoją kluczową frazę trochę mocniej podlinkowałem w blogach. Linki zaczęły się indeksować i strona spadała 2-3 oczek. Wszystko dzieje się w top 5 więc każde oczko w górę lub w dół robi różnicę. Liczę, że po okresie zliczania tych linków jak G je przetrawi będą wzrosty ;)

Zarówno przy site-wide w obrębie jednej domeny jak i zróżnicowanych linkach mam podobne spostrzeżenia.

Wg mnie jest to oczywiste. Rzucając na stronę linki ze starszych domen, budujesz TR.

Nawet jak je zdejmiesz, domena nie traci go w 100% wiec wyniki moga spasc, ale nie tam gdzie byly poczatkowo.

Frazy testowe byly malo konkurencyjne.

Przy mocnych frazach takie dzialania nie maja efektow.

W ostatnim czasie moge powiedziec, ze strony wcale nie linkowane potrafia wskoczyc nie wiadomo skad w top3 na srednio konkurencyjne keywordy.

Wg mnie jest jakas granica "przebicia" iloscia linkow. Wiadac jak stare domeny majace po 100k linkow sa nizej niz strony z nawet z 5k linkow.

Jak samo google twierdzi, nikt nie moze zagwarantowac stalych pozycji na okreslony czas. Pewnie cos jest w algorytmach, ze niektore nowki sa wysoko po pierwszym lub dwoch miesiacach.

Moze to i dobrze, za kilkanascie lat Ludzie placiliby juz za TOP20 i TOP 30.

O_o

a moim zdaniem to jakosc linkow, ktore zdjales zadecydowala o skokach. sam usunalem kilka domen z seomatika, ktore dosyc mocno tam linkowalem (przy czym zwiekszylem linkowanie z innych zrodel) i zauwazylem skoki. seomatik to smietnik i linki z niego bardziej szkodza niz pomagaja

Drzwi,okna i podłogi na remos.pl

Wg. mich obserwacji jest to "przelinkowanie" jednym anchorem, można to łatwo zbadać na zasadzie różnicy w pozycji strony na frazę:

1."keyword"

2. keyword

w pierwszym przypadku może być nawet top1, natomiast w 2 dostanie swego rodzaju filtr i nie będzie top100, pozycje 1 i 2 powinny być w miarę przybliżone (co świadczy o dobrym zróżnicowaniu anchorów)

IMHO:)

ja miałem sytuację odwrotną. W statlinku na jakieś 2 tygodnie straciłem ok 200 linków do jednej strony i strona wyleciała z TOP10 poza TOP100. Po ponownym "dobraniu" innych linków w tej samej ilości wróciła na swoje miejsce.

Katalog ślubny i katalog motoryzacyjny - zapraszam.

Lakiery samochodowe - wyjątkowe farby House Of Kolor

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności