Skocz do zawartości

Kilka pytań od początkującego

smilesoft

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam kilka konkretnych pytań, jednak zanim je zadam kilka informacji:

- Pozycjonuję stronę wizytówkę firmy tworzącej strony www.

- Dodaję stronę do katalogów ( wg znalezionych list oraz katalogów z katalogami )

- Dodaję artykuły do precli ( napisałem sobie programik do mieszania treści, ale sensowny. Dodaję sobie np 5 wstępów, 2 rozwinięcia, 5 zakończeń i mixuję każdy z każdym. Oczywiście treść jest poukładana i dobrze dobrana. Do przeczytania nie tylko przez roboty )

- Wprowadziłem na stronie podstronę "porady fachowca" żeby dodać trochę treści na stronie.

- Pozycjonowałem głównie stronę główną oraz podstronę z formularzem wyceny.

- Kończą mi się darmowe katalogi ( ok 300 wpisów, wszystkie pr 1-5, czy to dużo?, czy powinienem dodawać do katalogów z pr 0? A może powinienem patrzeć na coś innego niż page rank? )

- Dodałem artykuł do 50 różnych precli ( czy to dużo? ) na kolejne 50 wpisów zamierzam zmienić tekst i znowu pomiksować ( czy to w ogóle dobra strategia? )

- adres strony: Tworzenie strony www

- podstronę porady fachowca wymyśliłem na dniach, dopiero będę pisał szerszą ilość artykułów na dniach, planuję na podstronie porady fachowca dać skrócony opis, i link do całego wpisu ze zdjęciami i wszystkim co się przyda.

- Jestem zdany na siebie, i nie mam budżetu. Mam za to czas chęci i ambicje.

Pytania:

1. Czy opłacałoby mi się dodać stronę do tych katalogów w których mam już wpisy, ale z linkami do innej podstrony? Na przykład do porad fachowca? ( wcześniej nie linkowałem tej podstrony )

2. To samo co wyżej, ale dla precli, czy opłaca się dodawać do tych samych z innymi artykułami słowami kluczowymi tekstami?

3. Czy zmieni się coś w powyższych sytuacjach jeżeli będę pozycjonował sub domenę zamiast zwykłego linku do podstrony? Zastanawiam się czy by nie zrobić subdomen z najważniejszym słowem kluczowym ( slowo-kluczowe.mojadomena.pl ) czy zostawić po prostu link

4. Domyślam się że ciągłe dodawanie do katalogów i precli coś daje, ale mam świadomość ze nie powinienem opierać kampanii tylko i wyłącznie na tych 2 sposobach.

a) Myślałem o dodawaniu wpisów na forach i dodawaniu strony do różnych stron typu panorama firm. Czy to dobry pomysł?

B) Myślałem o zapisaniu się na kilka blogów z mojej tematyki i dodawanie wpisów w komentarzach, oczywiscie komentarze tylko z sensem wnoszące coś do tematu dodane po zapoznaniu się z artykułem. Czy to może być skuteczne?

c) Co byście mi poradzili? Które z wymienionych czynności są najbardziej efektywne w przeliczeniu ilości poświęconych godzin?

5. Pytania od teraz dotyczą pozycjonowania portalu z ogłoszeniami Jak zabrać się za pozycjonowanie serwisu z ogłoszeniami, czy dodawać do katalogów precli linki do pojedynczych prezentacji klienta? Widziałem niejednokrotnie taki efekt że po wpisaniu np fryzjer poznań wyskakują serwisy z ogłoszeniami z konkretnymi prezentacjami. Jak to jest? A może pozycjonować główne kategorie np fryzjer szczecin, albo jeszcze coś innego? I jak sprawa ma się kiedy każda prezentacja klienta ma swoją subdomenę? Wszystkie prezenatzcje stroją na jednym IP ale to oczywiste. Jak najefektywniej wykorzystać swoje zasoby czasu na pozycjonowanie portalu tego typu?

Z góry dziękuję za odpowiedzi, dodam że są to pytania wyselekcjonowane z kilkukrotnie dłuższej listy, ale na większość już znalazłem odpowiedź na tym forum, niezły zapas wiedzy tu macie ;)

Na powyższe pytania nie znalazłem odpowiedzi lub była ona nie satysfakcjonująca.

Pozdrawiam

Wyspa gier - Darmowe gry online

Mu online - portal oraz prywatny serwer muonline

Minecraft - społeczność oraz serwer Minecraft

1. Jeśli katalog na to pozwala to tak.

2. Tak

3. Subdomena to odzielna strona. Linkuj do głównej domeny/ strony.

4. Oczywiście, są jeszcze linki na forach, w komentarzach, płatne artykuły, własne zaplecza. Linkować zewsząd.

4c. Wszystko jest efektywne jeśli robi się to dobrze.

5. Linkować podstrony. Napisałem już że G subdomenę bierze jako inną stronę. Prezentacje firm lepiej nie dawać na subdomenie, no chyba że firma tobie płaci.

Pamiętaj że linkuj także wpisy w katalogach i artykuły z linkami do Twojej strony.

Dzięki za sugestie, nasuwa mi się kolejne pytanie

Lepiej dodawać stronę do katalogów / precli do których się już dodało z pr >=2 czy dodawać do katalogów o niższym pr nawet 1 czy 0 ale takich w których nie ma jeszcze wpisu?

Być może ten precel pr 1 jest lepszy od tego z pr3. Nie patrz tylko na PR. Zobacz ilość backlinków, zaindeksowanego site'u, jakość wpisów i moderacji i historie precla. W ten sposób można sobie stworzyć niezłą listę. Precle ciągle się pojawiają i część ich znika ;)

Link to link aby był zaindeksowany.

Jasna sprawa, napisałem sobie już programik do dodawania linków do katalogów / precli. Każda kolejna pozycjonowana stronka będzie miała większe zaplecze ( czy tak mogę nazwać listy katalogów / precli? )

Jaki powinienem przyjąć stosunek katalogów do precli?

na chwile obecną na 1 artykuł na preclu przypada mi wpis do 6 katalogów

jeżeli to ma być pozycjonowanie ogólnopolskie - to będziesz potrzebował dużo .............. więcej linków, ze wszystkich możliwych źródeł, a jeżeli lokalne to jest zły anchor linku w 1 poście. Po drugie zanalizuj konkurencje - skąd biorą linki ...., jakie są ich źródła

dla Twoich okien najlepsze markizy - dla wszystkich adwokat - lub książka telefoniczna - oferty różnego typu, taniej nie będzie

Ogólnopolskie, zapomniałem dodać.

Odnośnie słów kluczowych, powiedzcie mi proszę na jakie słowa mogę się porywać, jeżeli chodzi o ilość zaindeksowanych stron? Najbardziej niewygodne słowo kluczowe mam na 8 000 000 zaindeksowań, ogólnie starałem się wybrać słowa poniżej 1 000 000, ale takich mam maksymalnie połowę. Mam też kilka fraz po 2 000 000. Czy nie porywam się z motyką na słońce? Czy bez odpowiedniego zaplecza jestem wstanie wybić się gdzieś w widzialne miejsce na taką frazę?

Infobank, dzięki za podpowiedź dotyczącą analizy konkurencji. Zasadniczo czytałem już taką poradę, ale skoro czytam ją po raz kolejny, na pewno jest to wartościowa porada. Jednak nasuwa mi się jedno pytanie, powinienem podążać tropem linków konkurencji i zdobywać je w podobny sposób, czy też unikać dublowania tego co robi konkurencja?

Wyniki zwracane przez wyszukiwarkę są tylko jednym z czynników oceny trudności fraz. Sprawdź lepiej staż, ilość i jakość linków przychodzących do konkurencji i odpowiedz sobie na pytanie czy dasz radę ich wyprzedzić. Czasami jest tak, że fraza, która zwraca 8mln wyników będzie łatwiejsza od tej o 4mln. Jedna może mieć pozycje naturalne, druga nie - różnie z tym jest. Zresztą o tym wspominał @infobank.

Jednak nasuwa mi się jedno pytanie, powinienem podążać tropem linków konkurencji i zdobywać je w podobny sposób, czy też unikać dublowania tego co robi konkurencja?

Wykorzystuj miejsca, gdzie swoje linki trzyma konkurencja, ale raczej nie traktuj tego jako wzór. Podejrzyj np. czy przeciwnik nie ma linków na listach AA, jeśli tak jest - możesz tam podpiąć i swój projekt. Reszty - typu adresy precli czy katalogów traktuj swobodnie i sam wybieraj te, które przyniosą Ci odpowiednie profity. Czy będzie potrzebne zaplecze? 2mln wyników nie powinna być mocno obstawiona, ale to wróżenie z fusów do czasu kiedy nie poznamy fraz i konkurencji.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

A czy niepromowane toplisty dają jakiś plusik?

Załóżmy że dodaję stronę z banerkiem na toplisty, a tego też jest setki, i nie promuję banerków żeby ludzie klikali i podnosili moją pozycję. Opłaca się czas poświęcić?

Ok, dzięki po raz kolejny :(

A jak się ma sprawa serwisów typu: https://www.socialmonkee.com/ ?

Warto się w to bawić?

Przyznam, że całkiem ładnie to tam opisują

Edit:

Swoją drogą wyszukuję różnych informacji, i zadaję tyle pytań w celu sprecyzowania toru kampanii. Wolę teraz przeszukać i obgadać ciekawie wyglądające opcje. Prawdopodobnie uruchomię też jakiś konkurs na stronie. Przede wszystkim, czy tego typu sposoby nie powodują nałożenia filtrów / bana

Edit 2:

A pytanie bardziej z działu optymalizacji. Dodałem na stronę główną fajny element z ruchomą treścią.

Cel: Użycie słów kluczowych na stronie ( wplecione w krótkie teksty z opisem firmy )

Działanie: Po kliknięciu strzałki w górę lub w dół, załaduje się poprzednia / kolejna porada / tekst.

pytanie: Czy na pozycjonowanie mają wpływ elementy których użytkownik nie widzi od razu po wejściu na stronę, tylko np dopiero po tym jak kliknie w jakiś przycisk?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności