Skocz do zawartości

Problem- Jaki windows?

TRENS

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem acera aspire m5641 i wcześniej był tam vista (do zestawu dołączona jest płyta Blank recovery dvd) ale po formacie tego dysku zainstalowałem xp na innym komputerze i podłączyłem później ten dysk pod tego acera i system nie chce startować. Słyszałem coś że potrzeba sterowników sata raid, czy to może być przyczyna nie ładowania sie xp? Jeśli tak to jak dograć te sterowniki do zainstalowanego już xp? jest jakaś może płyta startowa z tymi sterami?

Linkuj dalej i nie pier*ol

W chwili obecnej nie mam właśnie dostępu do tego komputera by sprawdzić czy jest taka opcja i czy zadziała jeśli jest. Załóżmy że nie zadziała, to jakie są jeszcze możliwości dogrania takich sterów? I czy to jest pewne że to wina tych sterowników, a może jeszcze czegoś innego? Może musi to być jakaś specjalna wersja windy pod ten model?

Tu znalazłem zestaw sterów do tego modelu

https://komku.blogspot.com/2009/01/aspire-m...ows-xp-and.html

tylko lipa, bo nie ma jak dograć bez podłączenia tego dysku pod innego kompa. Czy jest możliwość jakaś?

Jeśli dobrze zrozumiałem, wyciągnąłeś dysk z laptopa i zainstalowałeś na nim system podpinając go do innego kompa?

Jeśli tak, to marnie to widzę - w systemie są teraz zainstalowane sterowniki do tego komputera na którym instalowałeś Windę - efekt będzie taki, że po podpięciu do laptopa, nawet jeśli uruchomisz Windowsy, zapewne zaliczysz blue screen, nawet w trybie awaryjnym nie wystartujesz.

Aby zainstalować Win XP na laptopie, zazwyczaj musisz mieć specjalną wersję z dorzuconymi sterownikami do obsługi driverów dysków. Są dwa wyjścia z sytuacji:

WinLite - program dzięki któremu stworzysz własną instalke Win XP z wybranymi sterownikami

Albo - wrzucasz rozpakowane sterowniki na pendrive'a i przy starcie instalacji WIndowsa wybierasz opcję "zainstaluj sterowniki raid innego producenta" czy jakoś tak (klawisz F2)

Inaczej windows podczas instalacji nie zobaczy dysku, albo zobaczy tylko 256MB

Natomiast zainstalowany na innym kompie na 90% nie pójdzie, chyba że był to identyczny sprzęt.

Whitepress - Liczy się tylko content marketing

Biznes-Host - serwery które polecam

W sumie to jest stacjonarny i dlatego zainstalowałem na innym kompie w nadziei że pójdzie, bo nie raz tak robiłem ale na innych komputerach i system się uruchamiał. Ale jednak chyba chodzi o te sterowniki.

Jak będę przy tym komputerze to spróbuje skorzystać z opcji 2

A po naciśnięciu F2 zapyta się z jakiego napędu zainstalować stery?

A może być tak, że prócz tych sata raid będą jeszcze potrzebne inne sterowniki by uruchomić instalator, np. stery do jakiegoś chipu czy coś? ;)

Vista ma tego typu stery zintegrowane?

Puki co to dzięki

W biosie powinna być opcja zmiany trybu pracy kontrolera sata z AHC1 na IDE(compatible), po tej zmianie dysk będzie działać pod XP.

Zacząłbym od tego ;) jak nie da rady, to wtedy próba zainstalowania sterowników z usb - w sumie to nie wiem czy pyta o napęd, niestety zobaczysz w praniu, zawsze stosuję nLite (w poprzednim poście jest błąd ma być nLite a nie WinLite)

Stosując nLite pakuje zazwyczaj komplet sterowników + Service Pack'i i aktualizacje. Ale wydaje mi się że wystarczą sterowniki dysku, resztę powinno się dać zainstalować już po instalacji Windy

Stosując nLite pakuje zazwyczaj komplet sterowników + Service Pack'i i aktualizacje. Ale wydaje mi się że wystarczą sterowniki dysku, resztę powinno się dać zainstalować już po instalacji Windy

Ok, dzieki, a vista ma te sterowniki wszystkie wbudowane? Czytałem gdzieś że niby są zintegrowane w każdej wersji.

Rozumiem, że dzięki nLite robimy spreparowaną wersje windy xp, po czym wypalamy tą wersje później na cd i bootujemy i install?

Co do viśty, to nie wiem - bo udało mi się ominąć ten system szerokim łukiem :(, ale z tego co rozumiem masz płytkę ratunkową od tego laptopa? Zatem nie powinno być problemu, choć zapewne się okaże że płyta ratunkowa uruchamia instalację z ukrytej partycji na dysku, gdzie jest kompletna instalka Visty.

Co do Twojego pytania o nLite - Tak, na dodatek możesz chyba wrzucić ulubione programy i wpisać na stałe kod aktywacyjny :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności