Skocz do zawartości

One Dollar VPS

pyzdera

Rekomendowane odpowiedzi

Arkadiusz, pewnie masz maszyne na Xenie/VMWare, gdzie mozna dorobic sobie pamieci za pomoca dd i swapon. Ale na OPENVZ z do 128MB to nie ma szans (a taki wlasnie tam oferuja). Pewnie, mozesz sie bawic i eksperymentowac nginx + sqlite przy okazji porzadkujac troche system, przeniesc pop, smtp i dns gdzie indziej, ale to bedzie sie wieszac nawet przy minimalnym ruchu.

Verdess, jezeli chcesz postawic statyczny kontent to od razu najlepiej na TUX web server

Quas Primas

Owszem, mam VPS na XENie i faktycznie dałem sobie 600MB swapu, ale tylko na wszelki wypadek i jego użycie równa się 0.

Nie twierdzę, że jest to maszyna, na której da się postawić FB, ale wypowiedzi, że sam MySQL zje 256MB RAM lub da się tam postawić MAX. backupowy DNS świadczą po prostu o braku elementarnej wiedzy osób piszących takie bzdety.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Prove me wrong! Zainstaluj sql, dowolny serwer http i zainstaluj wp. Ja wejde na niego 10 razy w jednej chwili a Ty mi powiesz jak szybko serwer sie zawiesil. To nie jest 128/256 memory, pamietaj tez ze nie masz swap-u.

Ponadto nie porownuj swojego calkiem dobrego VPS-a na Xenie z tym czyms, bo to jest zabaweczka, na ktorej (jak ktos wczesniej napisal) postawisz co najwyzej serwer irca albo torrent. A z przeniesieniem zaplecza, ktore przegrzewa 4 (8) rdzeniowe proce jest to wrecz niemozliwe.

Quas Primas

T-K, gwarantuje Ci ze nie powiesisz serwera postawionego na hostinabox wordpresem z 10-cioma userami... Gdybym miał taki pod ręka to pokazał bym Ci ze można z niego trochę wycisnąć. Chyba ze dostaniesz do tego 50mhz procka :)

Nawet strona która podałem wcześniej, oparta właśnie na WP (lowendbox.com) stała niedawno jak pisał właściciel na vps ze 128mb ram - a jest całkiem popularna i ma tysiące userow dziennie (a może i stoi do dziś)

T-K, na swoim VPSie mam, oprócz tego serwisu z 10k uu dziennie, 10 WP i kilkanaście innych śmieci. I chodzi to świetnie.

15:02:36 up 150 days, 17:51, 1 user, load average: 0.09, 0.16, 0.10

Nie mierz wszystkich swoją miarą, jeśli sam nie umiesz zoptymalizować sobie serwera, to nie znaczy że inni też nie potrafią :)

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Ależ niechcący wywołałem dyskusję :)

Skoro już temat został poruszony, to mam prośbę - może trochę offtop, znacie jakieś sensowne tutki jak postawić bezpieczny serwer www na VPS-ie, taki na którym pójdą popularne aplikacje (WP, Joomla, Drupal, Seokatalog)?

Whitepress - Liczy się tylko content marketing

Biznes-Host - serwery które polecam

IMHO najlepszym wyjściem będzie dla Ciebie instalacja jednego z paneli, które oferują od razu wszystkie usługi (apache, PHP, MySQ itd). Jest kilka darmowych. Z płatnych DA jest zdecydowanie najlepszy.

Jeśli chcesz się uczyć, to ok. A jeśli chcesz sam zabezpieczać, bo szkoda Ci kasy, to zdecydowanie nie ok :)

Dla wersji pierwszej np.:

https://www.blueman.pl/serwer/id949-konfigu...erwera-cz2.html

I mam lekturę do poduszki :) Dzięki. Na razie będę stawiał serwerek u siebie na półce (dosłownie). Pouczę się trochę, a później kupie vps-a i postawie trochę mniej ważnych rzeczy i poczekam czy przetrwa :)

Z tego co widzę, przy serwerach z opcją managed zazwyczaj jest kilka godzin pracy admina w cenie, wiec mogę poprosić o konkretna konfiguracje i luzik :) gdyby się okazało ze sharedy których używam już wymiękają.

Whitepress - Liczy się tylko content marketing

Biznes-Host - serwery które polecam

VPS to jest genialna sprawa, instalujesz i konfigurujesz sobie wszystko jak chcesz (np. można sobie na firewallu ustawić, żeby nie wpuszczać Turków :)). A dzięki dedykowanemu IP masz pewność, że google nie uzna go za śmieciowe lub że ktoś wyśle spam (o ile sam do tego nie dopuścisz np. przez dziurawe skrypty) i przez to nigdzie nic nie wyślesz :)

Minusik taki, że jak padnie, to nikt go Tobie sam z siebie raczej nie postawi (co na hostingu shared jest normą).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności