Skocz do zawartości

Nielegalne oprogramowanie na kompie + policja :(

novy*

Rekomendowane odpowiedzi

Jastrzębscy policjanci zarekwirowali w ostatnich dniach prawie sto komputerów z nielegalnym oprogramowaniem. Pukają do drzwi na osiedlach, pokazują nakazy prokuratorskie i konfiskują sprzęt. Komputery tracą uczniowie, studenci, zdarzają się też handlarze pirackimi płytami. Na czarną listę trafiło ponad stu kolejnych mieszkańców, którzy w ostatnim czasie zainstalowali sobie "piraty". Wkrótce policjanci zapukają także do ich drzwi.

https://jastrzebiezdroj.naszemiasto.pl/wydarzenia/672892.html

o tym samym piszą dziś w GW

zaczynam się zastanawiać, czy te informacje o nalotach nie mają na celu zwiększenia ilości zakupionych legalnych łindołsów w regionie przez posiadaczy pecetów, a co za tym idzie obniżenie poziomu piractwa wsród ludu ;-)

"Ale kochany! Nie ma żadne "tylko"! Nic! Żadnej roboty nie wezmę, nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!"
1% dla Antka

Ania M.

• Odpowiedzi 183
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Przeczytałem calutki topic :D , śledzę nowe posty od 3 dni :)

Aż do dzisiaj....... miałem sen :blink: , że do mnie zapukali... odpowiedziałem że nie mam internetu... i sobie poszli.... ale w rzeczywistości może nie być tak pięknie.

Dlatego dla swoje własnego świętego spokoju i braku takich snów postanowiłem zrobić dzisiaj od rana

porządek z tym całym bajzlem. ;)

• 2 tygodnie później...

Elo . Z tego co tu czytam to widze ze jest mowa o linuxie .... to ja mam takie pytanko odnosnie tego :D jak kots ma linuxa to sie nie moga przypieprzyc ??

A jezeli chodzi o Twoja sprawe to ponoc policja nie moze sie o tak wpieprzyc komus na chate musza miec nakaz sadowy inaczej mozesz posadzic ich o napasc lub naruszenie prywatnosci ... Sakd wiesz ze te koles co Ci pokaze legitymacje i ma mundur jest policjantem ? Nie masz zadnej pewnosci a jak Ci pokaze nakaz to tam jest wszystko wypisane pzdr .. :D

Oprócz komercyjnego oprogramowania na linuxie masz jeszcze mp3 i filmy objęte najczęściej licencjami niekoniecznie opensource :D

ale ryzyko mniejsze- jak mnie trzepali kompa z chaty i z firmy to stwierdzili wprost, że to ich nie interesuje. No tyle że to kryminalni byli, może ci z gospodarczego inaczej reagują, ale AFAIR to oni współpracują z BSA czy innymi reprezentantami producentów oprogramowania a póki co z ZPAVem nie mają wiele wspólnego, choć ostatnio ZPAV się mocno odgrażał - https://www.idg.pl/news/101127.html

A jezeli chodzi o Twoja sprawe to ponoc policja nie moze sie o tak wpieprzyc komus na chate musza miec nakaz sadowy inaczej mozesz posadzic ich o napasc lub naruszenie prywatnosci ... Sakd wiesz ze te koles co Ci pokaze legitymacje i ma mundur jest policjantem ? Nie masz zadnej pewnosci a jak Ci pokaze nakaz to tam jest wszystko wypisane pzdr .. :peace:

ło co za bzdura. w razie potrzeby "wjeżdża" się bez nakazu, na tzw. legitymacje, a nakaz "produkuje się" w ciągu najbliższych kilku dni. Takie uprawnienia ma Policja i często z tego korzysta.

w razie potrzeby "wjeżdża" się bez nakazu, na tzw. legitymacje, a nakaz "produkuje się" w ciągu najbliższych kilku dni. Takie uprawnienia ma Policja i często z tego korzysta.

potwierdzam. W razie dużej potrzeby produkuje się na bieżąco z telefonem do prokuratora przy uchu- znam z autopsji :peace: A Policja ma wystarczająco dużo narzędzi żeby wpakować się bez papierków, tak że "na twardziela" to nie jest dobry sposób bo można potem jeszcze dostać za utrudnianie postępowania.

U mnie dom ma pancerne okna, drzwi gerdy, niedźwiedź biega obok domu i czekam na nich :D

ps. nie wspominajac o tym, że jak ktoś tu wejdzie to już nie wyjdzie :]

lepiej juz cos takiego

https://sklep.komputronik.pl/katalog.php?kat=4669

sprzetowe szyfratory dysku. i to nie tylko na piraty ale tez na rzeczy jakie nie powinny wyjsc na zewnetrz ( np w przypadku kradziezy ).

To dosc szybkie rzeczy, szyfruja w czasie rzeczywistym. Wlaczasz miedzy dysk a kontroler.

pozdrawiam

Sylwester

Praca - Przetargi - Senior

U mnie dom ma pancerne okna, drzwi gerdy, niedźwiedź biega obok domu i czekam na nich ;)

ps. nie wspominajac o tym, że jak ktoś tu wejdzie to już nie wyjdzie :]

Jak to na Podlasiu :D

To bydle z Alaski przy naszych niedźwiedziach to szczenię jedno :D

Swoją drogą jak się żyje w takim Augustowie to się zastanawiasz czy w komendzie słyszeli w ogóle o komputerach - byłem tam kilka razy na przesłuchaniu (nie w charakterze podejrzanego ;) ) - maszyny do pisania; komputera tam nie widziałem ;)

Najprościej jest kupić legalnego windowsa i korzystać z oprogramowania na licencji GPL lub freeware. Może zamiast myśleć jak tu ukryć piraty przed policją dobrym pomysłem będzie wypisanie w tym temacie darmowych programów, które dorównują komercyjnym odpowiednikom. Np. odpowiednikiem MS Offica jest Open Office, który na moje potrzeby niczym nie odstępuje od komercyjnego odpowiednika.

(...) Np. odpowiednikiem MS Offica jest Open Office, który na moje potrzeby niczym nie odstępuje od komercyjnego odpowiednika.

Tak, na Twoje potrzeby - ale na moje już nie, bo ma problem z makrami w arkuszach :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności