Skocz do zawartości

Nielegalne oprogramowanie na kompie + policja :(

novy*

Rekomendowane odpowiedzi

Powiedz co na prawdę robiłeś ze cię obserwowali i ze jesteś pod odstrzałem.

Unikach pytań co robiłeś !!!

Biorąc pod uwagę ze teraz większość ma cos nie legalnego indywidualnymi osobami się nie zajmują chyba ze maja dowody (no wlanie na co na ciebie, za co ) Mam kontakt z policjantami i wiem ze wyrzyscy oni maja nawet nie legalne oprogramowanie, praktycznie każdy ma dlatego najbardziej szkodliwi są ci którzy je rozprowadzają bo i inaczej mogli by iść w takiej sytuacji klatka po klatce i tiry sprzętu by wywieli.

I na pewno nie jesteś czysty (musiałeś dość mocno handlować lub cos podobnego i tego jestem pewien na 100%) Nic się nie dzieje bez przyczyny.

Jak nie chcesz powiedz przyczyny to powiedz chociaż cześć aby innych uchronić od takiego błędu.

• Odpowiedzi 183
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

NOVY ja wiem ze są

ale nie zmienily sie

mozesz kupic WINDE bez MYSZKI ale wlasnie masz wiele ograniczen

ale nadal mozesz kupic WINDE z MYSZKA i masz OEM

Wiec w tym co napisalem nic sie nie zmienilo a jedynie doszła dodatkowa opcja bez koniecznosci zakupu myszki

Ale lepiej kupic myszke za 10 zl i miec wiecej praw wynikajacych z umowy

Może mi ktoś zacytować paragraf mówiący że policja ma prawo wejść bez nakazu? Bo pierwszy raz o tym słysze. A jeżeli tak jak mówicie w momencie kiedy zachodzi obawa o czyjeś życie to jeżeli policja nie udowodni że taka obawa zachodziła (nie mieli podstaw prawnych na wtargnięcie z butami do Twojego mieszkania) to cała sprawa powinna zostać unieważniona, dysk nie może posłużyć jako dowód bo został zebrany niezgodnie z prawem.

Prawnikiem nie jestem więc jeżeli się myle to proszę mnie poprawić.

oj szook niezle mieszasz...

od bodajze wrzesnia zmienila sie licencja OEM microsoftu i jest tak jak pisla novy.

jak chcesz miec winde na starych zasadach to musisz znalezc kogos jeszcze ze starymi pakietami OEMow a nie wybierac sobie kupic z myszka czy nie.

to raz, a dwa: jakich ograniczen? jako user koncowy nie masz tylko prawa do pomocy technicznej, a badzmy powazni: kto dzwoni na infolinie MS z prosba o pomoc? :lol2:

Co do stwierdzenia mamy IP możemy wsio sprawdzic to nie taka hey sprawa.

Musza zwrocic sie do Providera a to moze trwac od tygodnia do 6 msc zanim takie dane dostana.

Pozatym musza providerowi przesłać informacje i powiadomić o zabezpieczeniu dowodów.

na podstawie nakazu prokuratora wszelkie dane provider udostepnia od reki i nie ma mowy tu o żadnych procedurach trwajacych dluzej niz 24h

to raz, a dwa: jakich ograniczen? jako user koncowy nie masz tylko prawa do pomocy technicznej, a badzmy powazni: kto dzwoni na infolinie MS z prosba o pomoc?

ja kiedys zadzwonilem :lol2: zapytac wlasnie o licencje (zmienialismy dane firmy i nie wiedzialem co mam zrobic czy pisac jakies umowy sprzedazy) - uslyszalem ze nie interesuje ich dowod zakupu (!) ale fakt posiadania legalnej certyfikowanej wersji oprogramowania, na pytanie co jest tym certyfikatem, padla odpowiedz - oryginalna plyta cd. Wniosek: microsoft nie jest zainteresowany czy ukradles czy kupiles system - byle byl oryginalny ...

na wszelki wypadek jednak spisalem umowy kupna / sprzedazy

{ Sprzedam ten link}

pasja: no mylisz sie bo wejscie na tzw. legitymacje jest praktykowane w przypadku "podejrzenia" a przeciez pod to mozna podciagnac wszystko. w mojej sieci spisali wszystkie ip ludzi siedzacych na DC hubie, od providera uzyskali adresy i po kolei wszystkich złupili z komputerow. jest podejrzenie? no jest, to zabieramy... szkoda gadac. mozna byc zupelnie legalnym i tez ci moga zruinowac zycie bo gdzies tam figurujesz (np. kupiles cos na allegro od goscia ktory tez handlowac nielegalami).. po prostu szkoda gadac...

@nowyuzytkownik: i dobrze zrobiles bo podstawa jest oryginalna plyta + nalepka na budzie z kluczem + dowód zakupu. dziwne, ze ci takie glupoty na infolini powiedzieli.

W przypadku ujawnienia oprogramowania nielegalnego, organ przeprowadzający przeszukanie ma prawo zabezpieczyć nośnik oprogramowania jako dowód rzeczowy. W praktyce, zabezpieczenie oznacza zabranie przez policję komputera, dysku twardego lub płyty CD. W szczególnych przypadkach funkcjonariusz prowadzący przeszukanie lub prokurator może zezwolić na skopiowanie ważnych danych księgowych. W większości przypadków jednak może być bardzo duży kłopot z odzyskaniem danych, co prowadzi do ogromnych komplikacji w działalności firmy. Przy fatalnym zbiegu okoliczności przedsiębiorstwo może w ogóle zostać pozbawione sprzętu komputerowego, który traktowany jest jako narzędzie do popełnienia przestępstwa (czyli dysk lub komputer, na którym znajdują się pirackie programy)

wiec:

1) trzeba byc legalnym

2) robic sobie czesto bakupy danych aby w razie policyjnej kradziezy moc jakos funkcjonowac.

dobrze ze napisales chyba. prawo oczywiscie nie zostalo zlamane. polica ma prawo wejsc ci do mieszkanie a takie podejrzenie moga miec zawsze. a ty najwyzej mozesz napisac skarge do prokuratora ktora:

a) jesli nic nie znajda to ja oddala

:lol2: jak znajda to podejrzenia byly uzasadnione

tak czy inaczej lipa

Policja ma prawo wejść bez nakazu w wypadku podejrzenia iż doszło do przestepstwa i zachodzi zagrozenia zycią bądź zdrowia.

dodam też że mogą wejść w wyniku bezpośredniego pościgu za sprawcą.

także wg mnie nie jestem taki pewien że wszystko było ok.

Same podejrzenia nie dają podstawy do wejścia w takim wypadku do prywatnego mieszkania.

Na podstawie podejrzeń prokurator wydaje odpowiedni papierek i dopiero z tym papierkiem wejście jest w pełni legalne. Inna sprawa, że jak mają do czynienia z osobami młodymi to przeważnie biorą ich na "huki" :rofl:

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

beerbant: no wlasnie, ze moga moga. jako ze z kompa w kilka sekund mozesz wszystko skasowac wiec ten przepis jest zawsze interpretowany jako podejrzenie zniszczenia dowodow :lol2: i po sprawie... :rofl: a potem maja 7 dni aby ci dostarczyc nakaz.. a w tym czasie juz ci cos znajda na hdd...

oki wyedytowale sie zeby duzo nie pisać.

Lepiej wydać 300 zł na WINDE i spać spokojnie.

Nie kupować nic w miejscach nie pewnych.

Ja akurat naklejkę od WINDY mam tak bo mając na obudowie wrazie zniszczenia nie mógłbym przenieść a tak mogę włożyć do obudowy.

winda.jpg

Co do Corela to ich cerytikat jest bardzo mało profesjonalny wygląda jak kawałek tekturki

corel.jpg

Tak czy tak lepiej kupić legale niż się martwić.

Warto jak ma się legale mieć wszystkie licencje ładnie poukładane - podczas takiej kontroli wykazujemy płytki - licencje - fakturki zanim jeszcze panowie postanowią robić kontrole.

Następnie informujemy iż nie wyrażamy osobom trzecim na używanie naszego sprzętu komputerowego i jego używanie jest naruszeniem prywatności i zastrzeżonych informacji w firmie tym samym takie działanie może narazić firmę na duże straty tym samym Panowie wykonując dalsze czynności biorą całkowitą odpowiedzialność za dalsze czynności i straty wynikłe z kontroli.

Mając pewność że masz legala - dajać w rączkę licencje Panowie 3 razy pomyślą zanim odpalą Twój komputer bądź go zabiorą.

Można zadbać o własny audyt oprogramowania i sprzętu - w firmach powinno być to normą.

U osób prywatnych jak sądze nie.

Ja bynajmniej lubie i sprawia mi to przyjemność jak wypisanie zawartości swojego kompa od podzespołów do oprogramowania.

Pozdrawiam i zmykam

Ja tam bym sie nie cackal jak by przyszli to bym nie wpuscil drzwi nie wezma z kopa przeciez... :lol2: ciekawe czy w mundurkach przyszli?

moim zdaniem bez nakazu przeszukania moga sobie nafikac chyba, ze w jakims wyjatkowo uzasadnionym przypadku, ale tez wszystkiego pociagnac pod to sie nie da. Jesli by do mnie przyszli bez mundurow to bym ich popedzil jeszcze :rofl: z reszta ja tam niczego nie mam :rofl:

Giełda Domen Internetowych - najlepsze domeny w sieci

LOL :lol2: operacyjni to w mundurach chodza w świeta... :rofl: a nie na wynoszenie sprzetu :rofl:

@novy:

https://tinyurl.com/d493w

Prokurator zarzadal 1000zl grzywny i 1 w zawieszeniu na 4 jesli sie

doprowolnie poddam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności