Skocz do zawartości

Nielegalne oprogramowanie na kompie + policja :(

novy*

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 183
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

hm,

Panowie widac trafiaja :-) dziwnie,

Rozwiązanie:

Komp legal - super free :-)

Komp MP3, sex, niewiem VIDEO, Adobe, Corel, Winda wszystlo lewe, sieci P2p i inne syfy.

Nasza sieci + 2 karty sieciowe radiowe.

Łączenie się po sieci lokalnej jako zdalny puplipit i komfort jak pracowanie na własnym kompie.

Mała szansa by szukali ci kompa którego nie widać np gołych okiem - tu musieli by już dokonać przeszukania a nie tylko wejścia.

Swojego czasu do celów zawodowych oczywiście z Przemkiem z Site uzywalismy zdalnych pulptiow - u mnie stał nasz wspolny komp na łączy 1 mb - z relacji przemka wynikało iż mimo łączenia sie nie po lokalnej sieci sterowanie odbywało się na poziomie 80%. Gdy ja się łącze z kompem zdalnie mam full wypas - uzywam to oczywiscie by nie musiec posiadac 2 monitorow ale :-) jak ktoś chce to może właśnie uzywac do mp3 itp spraw by spac spokojnie ze jak zostana odwiedzeni to na ich master kompie nic nikt nie znajdzie

novy to moze to nie przypadek.

Pan z sekcji do zwalczania Piractwa wracał od swoje xxxx która ma na boku, lekko się zabawił :-) stanełeś mu na drodze rozwalił AUTO, żona się dowiedziała że znowu był w okolicach gdzie miał kochankę a obiecał że już więcej się z nia nie spotka.

Facet stwierdził że: rozbił auto bo wlazłeś mu na drogę, zwaliłeś mu święta bo żona kazała mu iść do hotelu lub kochanki a kochanka ma męza wiec musi spedzic je w pracy.

Tym samym postanowił ci uprzyjemnic zycie :-)

@szook: to nie prawda, ze jezeli jestes legalny to mozesz spac spokojnie.

wystarczy zestawienie twojego adresu z jakąs sprawą, u nas to był Hub DC, znam osoby które kupiły coś LEGALNEGO na allegro i były w bazie usera który sprzedawał tez jakieś piraty. no i juz jest podejrzenie i jestes okradany i możesz się powiesić.

Juz tam pie** te dyski, ale że oni wynosza z domu dosłownie wszystkko, nawet czyste cd, kopie, backupy, legalne programy.. wszystko co jest cdkiem...

aha, znalazlem info i pisma z prokuratury od nas z zeszłego roku, mozna sobie pooglądać:

https://infojama.pl/article.php?sid=2661

WEBTRONIC do mnie przychodzą ;-) bez nakazu czasem :-) moja Pani też jest służbowa więc czasem odwiedzą na piwo czaesem spotka się ich u kogoś na piwie.

ALe nawet gdyby to najpierw musieliby minąć zaporę w postaci kochającego i oddanego husky który moze i pozwoli wejsc ale wyjsc juz napewno nie.

Normanos pod tym wzgledem zupenie sie z toba zgadzam ze to moze byc takze przyczyną.

Dobrze ze nie wspoldziele łącza, dobrze że nie jest to ani łącze osiedlowe ani jakieś tam kablowe

Prawie dokladnie rok temu znajomemu z sieci ( na niego zarejestrowany jest DSL ) zrobili rano nalot. Sprawa powiazana z Gorzowem jak dobrze pamietam. Mieli logi na sciaganie z lewych FTP przez to IP ( siec 150 ludzi ). Komputer zabrali, ale domowy ( pomylili sie chcieli serwer ;p dzieki Bogu ;p ). Komputer probowal odzyskac przez 4 miesiace, nawet dosc intensywnie kilka razy w tygodniu dzwonil, odwiedzal ich ... nic to nie dalo - zbywali go. Jak sie sprawa skonczyla nie wiem dawno z nim nie rozmawialem. Wkazdym badz razie radze ostro walczyc o swoje bo mozesz miec problemy z odzyskaniem sprzetu.

@novy a ja mam do ciebie pytanie zwiazane z samym przeszukaniem -> bo tutaj relacje osób z mojeog miasta sa raczej spojne tj. podobno zabieraja jak leci ale nikt nie skarzyl sie zeby mu chodzili po WC czy kuchni z szukaniem nielegali. a u ciebie?

tak sobie pytam bo w koncu te backupy musze gdzies pochowac. niech se wezma tego linuxa, niech sie udławią ale setki moich bezcennych danych to niech mi nieruszają... schowam w doniczne w kuchni, tak na czarna godzine...

(pewnie niejeden pomysli, z epanikuje. moze. ale jeszcze nie znalem osobiscie takiej masy ludzi złupionych przez policje. rok temu skosili pół miasta a teraz znów slychac o jakis (tym razem pojedynczych) nalotach. i to bez wzgledu czy legalny czy nie). sprobowalem wyobrazic sobie siebie bez wszystkich moich danych, danych klienow, aplikacji, projektow, etc etc etc. normalnie to daje mocno do myslenia...

za duzo tego jest. sporo GB, oj sporo. na serwie to moge sobie najwyzej jakies aplikacje www pobakupowac.

no nic, nagram bakupy na DVD i schowam w *** oraz w ***. moj kot nawet tam nie siega wiec :D

za duzo tego jest. sporo GB, oj sporo. na serwie to moge sobie najwyzej jakies aplikacje www pobakupowac.

Tylko najważniejsze rzeczy tak powinno sie trzymac. :D

Michał, w Stanach też tak jest?

Nie wiem, nie spotkalem sie z nikim kto by mial takie problemy, ale w sumie to malo kogo spotykam.... ;)

Michal ma racje na zdalnym serwerze.

Normanos zdalny serwer nie oznacza zakupu gdzies nie wiem gdzie maszyny.

Zrob jakąś składankę siec radiowa w domu, nikt nie bedzie szukal 2 komputera nie widzac monitora.

Bo dokladnie oni biora jak leci zgodnie z relacją jak ci ludzie powiadają.

Wiec taki zdalny serwer to zwykly zdalny pulpit na kompie wzbudzanym siecią np w piwnicy :-) bądz w szafie, mozesz praktycznie nim sterowac całą dobe,

Tak robię obecnie nie z uwagi jak pisałem że się obawiam ale z uwagi iż tamten komp służy do innych celów i jest w podsieci korzystając z udostępnienia łącza internetowego więc przechodząc przez switch->router->udostepnienie polaczenia sieciowego->druga karta sieciowa skonfigurowana do modemu DSL, modem DSL i dopiero net.

Tak czy tak normalnie ten komp jest nie do znalezienia :-) bo go nie slychac i nie czuć jego obecności.

Więc może zrób sobie normanos właśnie coś takiego jak komp sterowany zdalnie i poczujesz się lepiej.

Jak chcesz poczuć się jeszcze lepiej :-) wstaw go w obudowe drukarki komputerowej czy :-) np wieży z CD :-) to unikniesz już całkiem obawy że jak będą szukać to znajdą :-) przeciez nie rozkręcą ci szpętu który posiadasz w domu.

Zrobienie takiego zestawu nie jest drogie :-)

DYSK 80 GB - 200-250 zł

PLYTA z prockiem 200-400 zł

ZASILACZ - zwykly 50-80 zł

RAM - 256 styka na takie rzeczy

OBUDOWA PO STARYM HP duzym :-) 50 zł

karty graficznej niet bo to zdalne

karta sieciowa radiowa :-) -100 zł

wiec około 650 zł i sprzęt cacy do zdalności

Tak sobie czytam i jestem przerażony tym co widzę...

Mam sobie legalne oprogramowanie, ale nie mieszkam sam i zakładając, że współlokator ma nielegalne oprogramowanie to przychodzą z kontrolą ... i co? Mój komputer też zabierają mimo, że mam wszystko legalne? A co z prawami autorskimi wszystkich moich gier i prac wykonanych np. we flashu - przecież nie mogą sobie tego przywłaszczyć z powodu tego, że współlokator ciągnie nielegalne programy z internetu.

Czy nie można w takim razie domagać się odszkodowania w takiej sytuacji?

Zmierzam do tego, że ktoś pisał, że jak ma się legalne to można spać spokojnie - ale z tego co większość tutaj pisze wcale nie można spać spokojnie, bo np. mając rozpoczęty jakiś projekt tracąc chodźby tylko dysk ... i już nie zdążysz wykonać projektu zgodnie z terminem umowy - i co wtedy?

Ten świat jest jakiś dziwny... mam nadzieję, że nigdy nikt mnie nie będzie podejrzewał o jakieś nielegalne oprogramowani czy inne tego typu rzeczy, bo na samą myśl można się przerazić :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności