Skocz do zawartości

Dwie strony - stara i nowa - jak najlepiej pozycjonować?

vereb

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Stanąłem przed problemem, który chciałbym rozwiązać jak najlepiej, ale moja wiedza nie jest w tej kwestii zbyt duża więc, wierząc w inteligencję zbiorową, zwracam się do Was z prośbą o wskazówki.

O co chodzi?

Mam dwie strony - nowa strona jest to sklep postawiony na nowym silniku (VM) z zawartością ze starej strony (osCommerce). Na nowej stronie jest więcej produktów, treści informacyjnych, plików do pobrania, itd. Stara strona to tylko sklep.

Jak najlepiej pozycjonować, zlinkować obie strony, aby odnieść jak największą korzyść przy pozycjonowaniu? Stara strona jest około 50-60 miejsca w Googlach na najważniejsze dla mnie słowo kluczowe. Nowa strona jest daleko (około 200 miejsca) ale pnie się powoli. Stara strona jest w sieci od około 6 lat, nowa od 6 miesięcy.

Nowa jest SEO-poprawna i SEO-zoptymalizowana, podpięta do licznych katalogów, podpreclowana.

Pozdrawiam

Tworzenie stron internetowych- tania strona internetowa,

Grupa pasjonatów systemu Joomla! na Śląsku: Joomla! User Group Silesia,

Nieoceniona pomoc w dziedzinie Joomla: Forum Joomla

Tu nie chodzi o wybór strony. Chodzi o wypozycjonowanie nowej strony i pytanie jak to zrobić wykorzystując starą (że tak powiem).

Zrób przekierowanie 301. Ja miałem podobnie jeszcze tydzień temu: starą subdomenę na pierwszej stronie wyszukiwania i nową domenę gdzieś tam w kosmosie gdzie po dwudziestu minutach klikania znudziło mi się jej szukać w Google. Zrobiłem przekierowanie całego ruchu ze starej subdomeny na nową domenę i w dwa dni nowa domena zyskała PR taki jak miała stara subdomena i znalazła się w TOP-10. Polecam 301.

Tutaj masz jak to wykonać:

https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...howtopic=129171

A jak wygląda sprawa Duplicate Content? Jeśli będe miał starą i nową domenę wskazującą na tą samą stronę wujek Google nie doczepi się, że dwie domeny mają identyczną treść?

zdobycie pozycji 50-60 nie stanowi problemu dla żadnej frazy ...., ale zdecydowanie 301

dla Twoich okien najlepsze markizy - dla wszystkich adwokat - lub książka telefoniczna - oferty różnego typu, taniej nie będzie

Dzięki za odpowiedzi, w sumie temat zamknięty- podane rozwiązania są trafione. Mam jednak jeszcze jedno pytanie - czy widzicie sens w utrzymaniu dwóch stron (starej i nowej) i walkę o wypozycjonowanie nowej (przy zmianie treści starej strony na wizytówkę firmy)? Czy lepiej może rzeczywiście zrezygnować ze starej strony i zrobić przekierowanie?

czy widzicie sens w utrzymaniu dwóch stron (starej i nowej)

Ja widzę i to konkretnie wymierny finansowo.

Przykład

top1, top2 należące do jednej firmy.

Pozdrawiam,

Mariusz

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Jak chcesz wykorzystać starą to zrób 301, ale mądrze czyli podstrona do podstrony a nie podstrony do głównej domeny. Najlepiej w htacess.

Kak wyglądałby taki htaccess z przekierowaniem 301 dla przykładu:

strona.pl/index.html - strona2.pl/index.php

strona.pl/produkty.html - strona2.pl/produkty.php

strona.pl/kontakt.html - strona2.pl/kontakt.php

Zrobiłem wg porady Rzezniczka, czyli zrobiłem przekierowanie 301 na nową domenę. Zobaczymy co się stanie z pozycjonowaniem- dzięki :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności