Skocz do zawartości

Kody PKWiU

przemeks

Rekomendowane odpowiedzi

Noszę się z zamiarem założenia DG. Ze względu na niskie koszty, jakie ponoszę miesięcznie stwierdziłem, że najlepszą forma opodatkowania DG będzie ryczałt (o możliwie, jak najmniejszym procencie podatku). Głównym źródłem dochodów będzie AdSense a także Dotpay.pl (dostęp do treści witryny za pomocą SMS). Aby stwierdzić, czy mogę być na ryczałcie, muszę podać kody PKWiU działalności. Czy ktoś z was prowadzi firmę na ryczałcie pod takie właśnie usługi? Jeśli tak, to byłbym wdzięczny za zasugerowanie kodów PKWiU i pochwalenie się, jakim poziom ryczałtu udało wam się ustalić dla swojej DG.

Z góry dzięki za udział w rozmowie.

... PKWiU działalności...

Może mało istotne ale Tobie chodzi o PKWiU usług a nie działalności. Nie ma PKWiU dla działalności. PKWiU - Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług.

Poza tym szukajka nie gryzie. Jak sobie tam wpiszesz "pkwiu adsense" to na 100% znajdziesz odpowiedź -> https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...=Search&f=0

Do tego pozwolę sobie jeszcze cytat ku przestrodze innych:

Istotnie prowadzenie stron internetowych w celach zarobkowych, tzn. w takim celu, aby ostatecznie osiągnąć zysk na działalności tego rodzaju, stanowi pozarolniczą działalność gospodarczą. I to nawet gdy dopiero rozpoczynamy przygodę z Internetem i wpływy z Google AdSense wynoszą 0,5 Euro miesięcznie, podczas gdy koszty hostingu czy wykupu domeny są wyższe, nie mówiąc już o samym utrzymaniu strony i jej kontentu. Nie ma bowiem znaczenia, czy osiągnęliśmy zysk, ale czy działamy w celu jego osiągnięcia.

p.s. nawet w naszym koszu o tym pisali :) -> https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...mp;#entry195717

Dzięki, racja nie pomyślałem o wyszukiwarce =) A co do PKWiU to rzeczywiście źle dopisałem "działalności" =)

To jeszcze raz się zapytam, czy ktoś z tu obecnych zarabiając chociażby na AdSense rozlicza się na ryczałcie? Bo tyle, co szukałem to trafiałem na informacje, że w przypadku działalności reklamowej nie ma mowy o AdSense...

Usługi reklamowe dyskwalifikują ryczałt.

Ustawa z dnia 20.11.1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne Załącznik nr 2. Wykaz usług, których świadczenie wyłącza podatnika z opodatkowania ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych, oznaczonych według polskiej klasyfikacji wyrobów i usług poz.17 grupa 74.4 Usługi reklamowe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności