Skocz do zawartości

Czy warto już teraz kupić dysk zewnętrzny 2,5 z USB 3.0?

Karolak723

Rekomendowane odpowiedzi

Stoję właśnie przed dylematem zakupu dysku zewnętrznego 2,5 calowego o pojemności 500 GB. Co do firmy wiem już na pewno, że wybiorę WD a mój dylemat wynika z USB.

Ten oto model - tańszy ma 5400 obrotów i USB 2.0

https://allegro.pl/okazja-dysk-zewnetrzny-w...1773668538.html (przykładowa aukcja żeby pokazać jak wygląda). Dysk ten jest nieco większy a dokładniej dłuższy od wersji poniższej z USB 3.0

https://allegro.pl/500gb-usb-3-0-wd-my-pass...1775931843.html

Pewnie gdyby chodziło wyłącznie o cenę wziąłbym ten z USB 3.0 choć tak nie do końca jestem przekonany czy w to warto inwestować. Model ten niestety ma błyszczącą obudową, na której widać odciski palców i zarysowania, za to jest zgrabniejszy, ładniejszy i ma USB 3.0

Moje pytanie więc brzmi, czy już teraz, gdy mam laptopa z USB 2.0, którego pewnie zmienię za jakiś rok czy dwa, warto kupić dysk zewnętrzny z USB 3.0?

Druga sprawa - znajomy informatyk zaproponował mi takie rozwiązanie:

Kupić dysk zewnętrzny 2,5 calowy WD, który ma 7200 obrotów i dokupić zewnętrzną obudowę, obsługującą USB 3.0. Dzięki takiemu rozwiązaniu dysk ma gwarancję 3 lata i działa szybciej, choć mój w laptopie ma 5400 obrotów. Rozwiązanie trochę droższe gotowe podane wyżej.

Tylko, że sprzedawca w Komputroniku mnie rozłożył. Powiedział, że nie ma sensu kupować dysku 2,5 calowego z 7200 obrotów, bo jego prędkość i tak będzie ograniczona prędkością USB nawet 3.0, zatem i tak na tej prędkości nie zyskam przy przesyłaniu danych przez USB. Druga sprawa - podobno, dysk 2,5 calowy z 7200 obrotów będzie wymagać zasilania zewnętrznego. Trochę to dla mnie dziwne, bo widziałem jak znajomy informatyk miał taki dysk podłączone do komputera bez żadnego zasilacza. Co o tym myślicie?

Albo się cofać albo iśc do przodu za dopłatą 20 zł. Moim zdaniem USB 3.0

Wdrażaj systemy ISO taniej, szybciej, pewniej. Oferujemy wdrożenia, szkolenia, certyfikację ISO 9001 oraz innych systemów z branży. Przedstawimy oferty związane z systemami ISO w ciągu 5 dni, a Ty wybierzesz najlepszą z nich!

Ja juz rok temu kupilem z USB 3.0, bo doplata byla 30zl, a jak kiedys bede mial juz takowe USB to bedzie to znaczaca czuc w transferze.

Az spojrzalem na Twoj nick czy czasem dziewczyna nie jestes, ze tak te obudowe przezywasz...

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

A z tymi 7200 obrotów co myślicie? Może lepiej osobno kupić dysk i obudowę? Właśnie wyczytałem, że te dyski mają zintegrowany port USB i takiego dysku później nie można przełożyć do innej obudowy ani włożyć do laptopa.

Jeżeli elektronika jest z usb, tzn nie ma przejściówki sata->usb a jest od razu usb to dość kłopotliwy i drogi jest ewentualny odzysk danych z takiego dysku. Weź to również pod uwagę.

Pewnie, że rysuje dlatego kupię sobie futerał, już nawet mam kilka na oku.Napiszcie mi jak to jest z tymi obrotami 7200 w dysku zewnętrznym 2,5 cala - podobno nie warto takiego kupować, bo prędkość usb jest ograniczona i dysk 7200 obrotów będzie tak samo szybki jak 5400 obrotów, gdyż będzie ograniczony przez prędkość USB?

Po rozmowie z kolegą skłaniam się ku rozwiązaniu takiemu, żeby osobno kupić dysk i osobno obudowę bo:

- dysk nie ma zintegorwanego wejści USB, mogę go zatem przełożyć do innej obudowy a nawet do laptopa;

- jeśli zepsuje mi się kontroler, oddaję obudowę do naprawy a zachowuję sobie dysk z danymi, podczas gdy w zintegrowanej obudowie stracę dane;

- jak jesu zauważył, będzie mniejszy problem z odzyskaniem danych;

- wg kolegi USB 3.0 na razie mogę spokojnie olać, bo mało komputerów to ma i chyba windows 7 dopiero to obsługuje - jeśli będę korzystać z zewnętrznej obudowy, to sobie zmienią ją za 2-3 lata jak usb 3.0 będzie standardem.

Witajcie. No więc :

- jeśli zepsuje mi się kontroler, oddaję obudowę do naprawy a zachowuję sobie dysk z danymi, podczas gdy w zintegrowanej obudowie stracę dane

Bardzo ciekawe bo przy wysyłaniu uszkodzonego dysku do serwisu gdy padnie coś z obudowy to ją wymieniają a dysk pozostaje ten sam, bynajmniej było tak z seagatem którego reklamowaliśmy gdy klient uszkodził złącze zasilania. Wystarczy pogadać z serwisem, ale to już dobra wola sprzedawcy :D

USB 3.0 najbardziej ma sens przy dyskach o obrotach 7200 a w 5400 nie ma super odczuwalnej różnicy.

Pracuje w sklepie komputerowym już kawał czasu ale jak czytam takie bajki że dysk ma USB 3.0+2.0 to śmiech na sali - USB jest kompatybilne w dół jak SATA. Z tych dwóch bierz 3.0 lecz to pewno tylko bajer. Zapytaj się jaki model dysku jest w środku bo mi tu coś nie pasuje, obstawiam że jest tam 5400 bo cena jest dziwnie niska a black'i WD są o wiele droższe a gdzie jeszcze koszt obudowy.

Popatrzył bym nad czymś z eSATA i 7200 obroty zamiast "palić się" na USB 3.0 ale ono niestety nie jest tak popularne i uniwersalne jak USB.

Doświadczone i pewne Biuro Rachunkowe w Łodzi. Na rynku od 1995 roku! 

Blog księgowego, czyli nowe przepisy podatkowe opisane prostym językiem.

Wystarczy pogadać z serwisem, ale to już dobra wola sprzedawcy :hello:

To w końcu z serwisem czy ze sprzedawcą?

Choć mnie się zdawało, że sprzedawca sprzedaje a nie serwisuje...

Popatrz sobie na prędkości:

pl.wikipedia.org/wiki/Pamięć_USB

pl.wikipedia.org/wiki/Universal_Serial_Bus

Sprawdź prędkość dysku i porównaj z możliwościami USB2 i USB3.

Jak system nie obsługuje USB3 to można sterowniki doinstalować? Czy to już w dzisiejszych czasach za trudne?

Jak sprzęt nie obsługuje USB3 to możesz go sobie rozbudować - o ile tego potrzebujesz faktycznie...

Pozdrawiam

Piotr

@Kalvinator - czepiasz się.

@Piotr jakiś.

To w końcu z serwisem czy ze sprzedawcą?

Choć mnie się zdawało, że sprzedawca sprzedaje a nie serwisuje...

Sprzedawca sprzedaje ale jako sprzedający ma obowiązek przez 2 lata przyjąć sprzęt i wysłać go do serwisu we własnym zakresie gdy klient z jakiegoś powodu nie chce bądź nie może tego zrobić. Nie musimy serwisować aby mieć kontakt z serwisami z Polski - koniec języka za przewodnika a zdziałać można naprawdę wiele.

Popatrz sobie na prędkości:

pl.wikipedia.org/wiki/Pamięć_USB

pl.wikipedia.org/wiki/Universal_Serial_Bus

Sprawdź prędkość dysku i porównaj z możliwościami USB2 i USB3.

Mamy już SATA III która ma przepustowość 6.0 Gb/s a dyski z SATA III nie osiągają nawet części tej prędkości i z tego co widać to rośnie tylko przepustowość a szybkość dysków dalej kuleje więc jest to tylko chwyt marketingowy który ogłupia ludzi. USB 3.0 można spokojnie równać ze starym złączem eSATA które niestety nie jest tak popularne jak USB o czym pisałem wcześniej. Pomińmy w wypowiedzi wydajność SSD na złączu SATA które cenowo są masakryczne dla przeciętnego kowalskiego ale one dopiero potrafią wykorzystać zaletę nowych magistrali.

Jak system nie obsługuje USB3 to można sterowniki doinstalować? Czy to już w dzisiejszych czasach za trudne?

Tylko na płycie musi być fizycznie port USB 3.0 i wskazany system minimum XP lecz zalecany "7".

Jak sprzęt nie obsługuje USB3 to możesz go sobie rozbudować

W przypadku MOBO kontroler pod PCI.

Jeśli są błędy w wypowiedzi to wybaczcie ale padam już, w razie czego jutro poprawię, miłej nocki :hello:

Doświadczone i pewne Biuro Rachunkowe w Łodzi. Na rynku od 1995 roku! 

Blog księgowego, czyli nowe przepisy podatkowe opisane prostym językiem.

A ja podłubałem trochę w necie i napisze Wam tak... Jak źle to poprawcie.

USB 2.0 ma przesył 60MB/s z czego praktycznie wg wikipedii tylko 40 MB/s, za to

USB 3.0 ma przesył teoretycznie aż 600 MB/s

co jednak z tego, jak dane te przesyłane na wolny dysk twardy, których prędkość w zależności od obrotów 5400-7200 wynosi w praktyce około 66,6 MB/s do 84 MB/s.

Rzeczyiście nie opłaca się kupować USB 3.0 z dyskiem 5400 obrotów, bo jego prędnośc i tak będzie ograniczona do około 66,6 MB/s., tymczasem przy dysku 7200 obrotów można już liczyć na około 84 MB/s co i tak jest niewiele więcej. Tak na przyszłośc można sobie taki dysk kupić i usb 3.0 ale na pewno nie warto kupować moim zdaniem WD z 3.0 i 5400 obrotów - jak już to 7200.

Tymczasem kupując tańszy WD z usb 2.0 i 5400 obrotów i tak nie wycisne z dysku pełnej prędkości, bo ograniczy mnie prędkość USB, która w praktyce wynosi 40 MB/s.

Udało mi się znaleść WD z 5-letnią gwarancją i 7200 obrotów, tylko czy taki zestaw osobny dysk twardy i osobna obudowa jest mi rzeczywiście potrzebny skoro jest droższy:

- ja ten dysk chcę używac do tego, by zrobić backup dysku z notebooka 60 GB + wrzucić na niego filmy,muze, Jak stracę muzę czy filmy trochę będzie szkoda i tyle. Najważniejsze dane będą zabezpieczone na 1 z dwóch dysków;

- bardziej chyba dla mnie liczy się pojemność niż szybkość i zamiast kupować osobno obudowę i dysk 500 gb, moge kupić gotowy zestaw wd ten tańszy ale o pojemności 1 Tb za ponad 300 zł;

- tyle, że bardzo liczy się dla mnie też niezawodność, w końcu nie chciałbym stracić danych więc wolę dopłacić np. 50 zł i mieć coś pewnego a to oferuje mi zakup dysku osobno i obudowy, dysk będzia miał 5 lat gwarancji a nie 2 jak w gotowym zestawie i bedzie go można zawsze wyjąć, przełożyć do innej obodowy.

Cholera nie wiem już co myśleć i co wybrać. Wolałbym oczywiście wydać ok 200 zł niż 300

No właśnie problem na tym, że ciężko tę maksymalną prędkość przesyłu osiągnąć...

Prędkość obrotowa nie jest bezpośrednim wyznacznikiem szybkości zapisu/odczytu dysku - sprawdź specyfikację techniczną.

Masz gwarancję na sprzęt - nie na dane.

Jak się uszkodzi dysk w czasie gwarancji to tracisz dane, a dysk wymienią Ci na inny.

Przykładowy fragment specyfikacji dysków WD Scorpio Blue:

wdspecs.th.png

Pozdrawiam

Piotr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności