Skocz do zawartości

Czy ktoś zna takie polecenie dla CMD.exe?

bardyt

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znalazłem na internecie zbytnio nic co mógłbym wpisać, otóż mam sobie na komputerze 500 plików o nazwie np. "a.txt" i chciałbym, żeby wszystko się naraz otworzyło przez NotePad++, bo zamierzam zautomatyzować nieco proces, a muszę podmienić pewne linijki na inny tekst...

bo myślałem, że wystarczy podać "Notepad a.txt" ale otwiera program z komunikatem, że brak pliku, mimo że jest w 2 kopiach, tylko, że w innych lokalizacjach, więc pewnie bym musiał lokalizacje podać bezpośrednią, jak coś znajdę, albo wymyślę to dam znać

Jak masz xxxxx plików tekstowych i w każdym musisz zamienić ciąg znaków "aaaa" na "bbbb" to w linuxie na kosoli (jak nie masz, livecd):

replace "aaa" "bbb" < plikzrodlowy.txt > plikwyjsciowy

wrzucasz to do calca, kopiujesz xxxxx razy (ile masz plików), w konsoli idziesz do folderu z plikami, listujesz je (ls -1), kopiujesz listę plików z kosoli (ctr+shift+c) wklejasz w calcu w kolumnie plikzrodlowy.txt, a w miejscu plikwyjsciowy robisz pokolei 1, 2, 3, 4, itd

Tani, szybki i niezawodny hosting, już od 35zł rocznie  - Webhosting1st

Sklep z częściami do laptopów.

Nie

Mam folder "nazwa" a w nim podfolder "nazwa1" , "nazwa2" itd, i w każdym z tych podfolderów jest plik o takiej samej nazwie, więc zaznaczenie sziftem odpada, sama zamiana znaków na inne to wiem i że istnieje opcja zamień we wszystkich, jednak z otwarciem jest problem i tylko z tym

Czy wersja trial to potrafi, a jak już to czy otworzy mi 500 plików naraz? Bo 120 euro za program to trochę drogo. Myślałem, że załatwię to od trochę innej strony, mianowicie skorzystałem z windosowskiego wyszukaj, co prawda znalazł wszystkie pliki, jednak nie ma opcji tam otwórz, normalnie porażka :)

EDIT:

Tzn. jest opcja otwórz, ale dla pojedynczego pliku, nie dla wielu

Nie

Mam folder "nazwa" a w nim podfolder "nazwa1" , "nazwa2" itd, i w każdym z tych podfolderów jest plik o takiej samej nazwie, więc zaznaczenie sziftem odpada, sama zamiana znaków na inne to wiem i że istnieje opcja zamień we wszystkich, jednak z otwarciem jest problem i tylko z tym

to robisz szukaj w tym folderze i dajesz np. *.txt i nie widzę problemu :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności