Skocz do zawartości

Wizerunek w SERPach a ustawa o nieczciwej konkurecji

artche

Rekomendowane odpowiedzi

W nawiązaniu do dzisiejszych seocampowych poagaduch, chciałem zapytać o poradę. Dostałem parę dni temu żądanie następującej treści:

Witam

W związku z wpisem znajdującym się na administrowanej przez Pana stronie, który to wpis godzi w markę Adseo i niszczy jej wizerunek na rynku, co przekładać może się na straty finansowe firmy prosimy o natychmiastowe usunięcie wpisu https://www.uroda-i-zdrowie.pl/42134,adseo-...jacy-sie-na-seo. W przeciwnym razie zmuszeni będziemy do interwencji prawnej z uwagi na ustawę i zwalczaniu nieuczciwej konkurencji, którą Pan, publikując wpis, ewidentnie narusza.

Liczę na Pańską współpracę w tym zakresie.

Pozdrawiam

---------------------------------

Anna S.

SEO Director

Na chwilę odblokowałem wpis aby osoby, które mogą pomóc zobaczyły o co chodzi. Wynik w serpach obecnie jest na 9 pozycji, wcześniej był na 3 na zapytanie "adseo". Pytanie jest o faktyczne łamania ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji takim wpisem?

Ja się zgadzam z tym artykułem i zaryzykuje stwierdzenie, że również sporo innych osób. Natomiast pytanie czy tą opinię podzieli sąd jeżeli rzeczywiście będzie pozew, czy jesteś na taką batalię przygotowany i czy generalnie "gra jest warta świeczki" ?

PS. co ten artykuł ma wspólnego ze zdrowiem i urodą ? :P

Niestety wpis w takiej formie na stronie firmy konkurencyjnej jest podstawą do "interwencji prawnej z uwagi na ustawę i zwalczaniu nieuczciwej konkurencji". Gdyby artykuł był generalnie o firmach SEO, błędnie stosowanych taktykach, spamie itp.. i tam zawarte byłyby przykłady wzięte z kilku firm, które stosują złe lub błędne taktyki pracy, to mogliby pomarzyć o wyroku na ich korzyść. Ale ten artykuł to jawny atak na "dobre imię" Twojej konkurencji.

Osobiście radziłbym trwale usunąć i napisać kolejny wpis, w którym "wskażesz nieprawidłowe praktyki" niektórych firm SEO na przykładach... Osobiście nie polecam w takim przypadku używania brandu firmy, o której piszesz :P

dymna.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności