Skocz do zawartości

Portal + 2 wersje językowe

dumiti

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Jestem w trakcie tworzenia dużego portalu fotograficznego, klient chce mieć dwie wersje językowe tej strony, jednak na początku zaznaczył żeby nigdzie nie było możliwości zmiany języka na stronie pl/en oraz nie było linków na stronie typu pl/en, nie chce po prostu aby ta strona była kojarzona zagranicą z językiem polskim :) taki pomysł... a cały system językowy ma działać na zasadzie pobierania wersji językowej przeglądarki tj. jak użytkownik ma ustawiony język przeglądarki pl wtedy ładuje mu się polska wersja językowa w innych językach ładowana jest wersja angielska.

Teraz pojawił się problem, klient chce jednocześnie aby w angielskich googlach pojawiał się opis strony angielski a w polskich opis strony po polsku... z tego co wiem google przy tym mechanizmie językowym nie rozpozna języków na stronie. Najlepszym rozwiązaniem byłoby zrobienie dwóch domen .pl i .com i tam podawanie wersji językowych tylko czy ktoś może ma jakiś pomysł na to jak zrobić takie coś:

Klient z polską wersją językową przeglądarki wchodzi na stronę .com i widzi język polski a google widzi język angielski

Klient z polską wersją językową przeglądarki wchodzi na stronę .pl widzi język polski a google też polski

Klient z inna wersją językową przeglądarki wchodzi na stronę .com i widzi język angielski tak samo jak google

Klient z inną wersją językową przeglądaki wchodzi na stronę .pl i widzi język polski google też widzi język polski

(chodzi mi o podobne rozwiązanie jakie jest na facebooku wpisując facebook w googlach.pl widzimy dwie strony pl.facebook z opisem polskim i facebook.com z opisem angielskim, mimo to jak wchodzimy na facebook.com pojawia nam się jezyk polski... )

Czy to robi się tak, że sprawdza się w wersji .com czy odwiedził nas google bot i wtedy ładuje mu się wersję strony angielską? nie wpływa to w jakiś sposób na pozycjonowanie? czy ktoś ma jakieś inne rozwiązanie albo pomysły...

Byłbym wdzięczny za jakieś uwagi.

Pozdrawiam

Ja bym zrobił tak:

Dwie domeny .com i .pl. Dwie różne strony, z tym samym contentem tylko, że na .com angielski na .pl polski i problem z głowy. Najłatwiejsze rozwiązanie i moim zdaniem najlepsze.

Zawsze możesz sprawdzać czy ktoś wszedł z google.com/co.uk i innych czy z google.pl i wtedy ładować odpowiednią wersję strony. Ale to też bezsensu.

Nie wiem czy da się sprawdzić który bot google wchodzi, i czy jest różnica między botem, który indeksuje polskie strony, a tym który indeksuje zagraniczne strony. Wtedy jakbyś to wiedział, to mógłbyś ładować odpowiednią stronę botowi. Tylko nie wiem czy to przypadkiem nie podejdzie pod cloating.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności