Skocz do zawartości

Komu zlecacie pisanie specjalistycznych artykułów

Eldoka

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

1. Komu zlecacie pisanie specjalistycznych artykułów na wasze "podstawowe" strony www?

tzn. zlecacie to zawodowym pisarzom czy zatrudniacie jakiegoś specjalistę z danego kierunku lub np. studenta na kierunku związanym z tematyką do pisania tekstów?

2. Ile wynoszą stawki artykułów specjalistycznych np. z dziedziny medycyna?

3. Czy moglibyście kogoś polecić z tematyki zdrowie, uroda, medycyna bo ogłoszenie na forum nie za skutkowało tzn. ludzie byli nieodpowiedzialni...

forum zdrowotne - dodaj ogłoszenie za darmo!

naprawiasz elektronikę? - dodaj ogłoszenie za darmo!

masz kwiaciarnię? - dodaj ogłoszenie za darmo!

No ja bym na twoim miejscu poczytał na różnego rodzaju forach medycznych i napisał priva do osób którzy widać znają się na rzeczy...

Bardzo często udzielają się na takich farach fachowcy i nie jeden chętnie napisze jakiś artykuł nawet za darmo... No oczywiście jeśli reprezentujesz jakąś ciekawą stronę, bo jak na zaplecze to daruj sobie.

A w wolnej chwili forum-budowa.pl ew. praktycznie Uwaga awaria!

A to: portal branży budowlanej

3. Czy moglibyście kogoś polecić z tematyki zdrowie, uroda, medycyna bo ogłoszenie na forum nie za skutkowało tzn. ludzie byli nieodpowiedzialni...

A przypadkiem ta nieodpowiedzialność nie wynikała z faktu, że nikt za 2,5zł nie chciał pisać?:)

Ad2.

My za artykuł tematyczny z medycyny (prawo, ekonomia) bierzemy standardowo 10-12zł, jeśli napisanie tekstu wymaga dodatkowo zajrzenia do prasy obcojęzycznej, aby zdobyć tam przydatne informacje to cena wzrasta to 18-20zł. Jeśli tekst ma opisywać zaś diety, jakieś kosmetyczne maseczki, to stawka jest oczywiście niższa niż profesjonalne opisanie kolejnych etapów choroby nowotworowej.

Btw, to że ktoś studiuje medycynę, prawo, rachunkowość albo kształci się na architekta nie znaczy, że będzie umiał napisać ciekawy artykuł (a może się nawet zdarzyć, że popełni błędy ortograficzne, interpunkcyjne czy logiczne). Teraz pełno jest przykładowo "anglistów" po UJ, z pięćdziesięcioma certyfikatami, co tłumaczą teksty z Google Translate albo polonistów po kursach, którzy w portfolio umieszczają "pżykładowe teksty" ;)

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

Zgadzam się z Sindrusem w 100%.

Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest zatrudnienie profesjonalnego copywritera. U mnie stawka za tysiąc znaków specjalistycznego tekstu na oficjalną stronę kosztuje 10 zł/1 tysiąc znaków, ale płacąc tyle ma się pewność, że artykuł będzie rzetelny i wiarygodny.

Ostatnio piszę o finansach na obcasach.

Co do punktu 3 zgadzam się, proponowałem kiedyś swoje usługi w odpowiedzi na ogłoszenie, a do osób nieodpowiedzialnych na pewno nie należę. Kwestia ceny- za 2,50 rzeczywiście można oczekiwać co najwyżej tekstu zapleczowego bez starań o jakość. :P

Ale na wartościowe zaplecze ze specjalistycznych tematyk piszemy juz od 6 zł/1000 znaków. W przypadku stron ze specjalistycznymi artykułami- no, tutaj już cena może znacząco iść w górę, minimum 10zł/1000 znaków, zwykle jednak więcej. Copywriter nie musi być specjalistą w danej dziedzinie, ale musi umieć znaleźć odpowiednie materiały, na podstawie których stworzy treść, a to wymaga czasu, wiec i musi kosztować.

https://scribum.pl- wypełnimy treścią strony www, napiszemy artykuły tematyczne, zrobimy strony

blog.ciekawa-dalmacja.pl- subiektywnie i ciekawie nie tylko o Dalmacji

ciekawa-istria.pl - też można poczytać

@Eldoka

Powiem Ci jak to wyglądało "u mnie". Moja siostra pisywała teksty dotyczące ekologii/zdrowej żywności itd. Wyglądało to mniej więcej tak:

• wymyślenie tematu artykułu,
  • rozplanowanie tekstu (o czym napisać, jak to podzielić, itd.),
  • wyszukania materiałów (w tym zdjęcia, wykresy, schematy),
  • drobne samodzielne poprawki (dotyczące głównie prawdziwości i sensowności),
  • oddanie tekstu do korektorki.

Jak można się domyślać nie zajmuje to 30 minut ani godziny - stąd nie licz, że za 10zł dostaniesz taki tekst.

Możesz to porównać do tekstów związanych z prawem - zobacz ile adwokaci biorą za poradę prawną, napisanie pisma itd.

Jeśli zależy Ci tylko na zmieleniu wikipedii i tekstów innych ludzi to musisz znaleźć kogoś kto zrobi research i na podstawie wyników skleci coś własnego. Tobie pozostaje się modlić, żeby przypadkiem nie przepisał jakiegoś głupstwa :P

Może uda mi się zrobić coś dobrego

;)

Ja tam wiele razy pisałem że za dobry tekst płace do 100 zł :P i tej ceny się trzymam. Teraz czekam na dosłownie kilka w miare rozsądnych artów za 100 zł - z prawa.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Ja tam wiele razy pisałem że za dobry tekst płace do 100 zł :D

Wiesz, czym innym jest "dobry tekst" z prawa, wyjaśniający zawiłości prawa handlowego, a czym innym "dobry tekst" z prawa opisujący np. ścieżkę sądową w naszym kraju :D Oba są z prawa, oba z tej samej tematyki, a jednak jeden pisze się szybciej i przyjemniej (wykształciuch nawet napisze go z pamięci), a z drugim trzeba się męczyć nawet i kilka godzin.

Przykład z własnych przeżyć - pisząc na studiach pracę zaliczeniową, która porównywała prawo kanoniczne w zakresie związków małżeńskich i rodzin z naszym polskim prawem (w tym kodeks rodzinno opiekuńczy) musiałem jeździć do Lublina, żeby jeden z tamtejszych wykładowców mi wyjaśnił niektóre kwestie. Kolega pisząc pracę na temat ustaw i dyrektyw europejskich i ich wpływu na nasze prawo pracę napisał bazując na informacjach z internetu.

Temat tematowi nierówny, nawet jeśli oba zaszufladkuje się do prawa, medycyny, ekonomii.

Jeśli zależy Ci tylko na zmieleniu wikipedii i tekstów innych ludzi to musisz znaleźć kogoś kto zrobi research i na podstawie wyników skleci coś własnego.

Przypomniał mi się gość z ZPN, który za "przeredagowanie tekstu" chciał 50gr/stronę - tyle wyszło po przeliczeniu stawki za całość na ilość stron. Aukcję oczywiście wygrał, ale jak czytałem potem w jego (negatywnym) komentarzu - redakcja polegała na zmianie kolejności zdań :D

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

Eldoka, bardzo dużo osób proszących o tekst "medyczny" nie ma pojęcia o co prosi. Encyklopedię jednostek chorobowych, zasady udzielania pierwszej pomocy, czy porady dotyczące tego jak się pozbyć cellulitu stworzy każdy, gorzej kiedy chodzi o kwestie praktyczne.

Ja za tekst z działu medycyna czy kosmetologia biorę od 15 zł za 1000 znaków i z tego co wiem jest to stawka nie do przyjęcia dla zdecydowanej większości osób szukających współpracowników na zleceniach czy PiO. I nawet ich już nie szukam bo szkoda tracić czasu. Jeden z moich pracodawców był moim pacjentem, dwóch pozostałych "dopadło" mnie na forum poświęconym "odchudzaniu".

@-->->----

Dla jednych 10-15 za DOBRY tekst jest nie przyjecia, ale inni nawet przy szukaniu tekstow majacych lądować na zapleczówkach nie zagladaja do ofert ponizej 5 zl, gdzie 90% zleceniobiorców mimo zapewnień o "poprawnej pisowni" zdaje się nie znać czegoś takiego jak podzial na akapity, o merytorycznosci już nie wspominając.

EDIT: Co ciekawe, jeden z wypowiadających się wyżej "copywriterów" piszących o koniecznosci cenienia się też z tego co widzę pisze bezakapitowce...

Darmowe programy
Potrzebujesz tekstów w krótkim czasie? Sprawdź tutaj.

Wartościowe zaplecze ;) Jak to w ogóle brzmi.

[..] czy porady dotyczące tego jak się pozbyć cellulitu stworzy każdy

Tym się będzie różnił taki tekst stworzony przez "każdego" na "wartościowym zapleczu" od tekstu na portalu medycznym, że będzie stekiem bzdur napisanych przez jakiegoś studenta który w życiu nie widział cellulitu (no dobra, może widział ale z nim nie walczył :) ). Gościa oderwanego od rzeczywistości (bo wiadomo jak wygląda nauka na studiach... jak ktoś się nie kształci we własnym zakresie i nie ma praktyk to najlepiej od razu na bezrobocie).

Dobre specjalistyczne teksty: prestiż albo kasa. Przy cenach niższych niż za głupie tłumaczenie pol/ang (które student już lepiej bądź gorzej wykonać umie) żaden specjalista nie napisze czegokolwiek. Tylko nie mówcie o dywersyfikacji, bo równie dobrze np. lekarz który bierze minimum 50 pln za 10-15 minutową wizytę mógłby dywersyfikować przychody grzebiąc w koszu na śmieci.

Jak dla mnie, znaleźć w miarę inteligentnego licealistę/studenta i powiedzieć mu: znajdź parę artykułów o tym i o tym, zerżnij z tego i zrób tak, żeby nie było widać.

Ja musiałbym nad porządnym artykułem który coś tam wyjaśnia posiedzieć 3-4h, żeby mi się opłaciło to wziąć jakieś 50-100PLN/h a i tak bym nie wziął takiego zlecenia na jeden czy dwa artykuły. Ale mógłbym jakiś tekst napisać za darmo na swojego bloga gdybym go miał i lubił prowadzić. Jak z tym konkurować? I to jest IT... czyli średnio a co dopiero prawnik bądź lekarz? Pewnie sądzę po sobie ale jeśli ktoś umie na przykład dobrze tworzyć witryny internetowe to będzie tworzył witryn internetowe a nie pisał teksty za równowartość paczki fajek (wesja lux) albo lizaka. Albo się zaczepi w jakimś portalu branżowym dla kasy albo samego prestiżu.

Ja tam wiele razy pisałem że za dobry tekst płace do 100 zł ;)

Dokładnie - konkrety kosztują.

Polecam https://mindfizzer.pl/ - profesjonalnie, terminowo, fachowe doradztwo, zadowolenie klienta.

Jeśli chodzi o teksty typu 5-10zl za tekst to na przyzwoite zaplecze :)

Pozdro

Jak dla mnie, znaleźć w miarę inteligentnego licealistę/studenta i powiedzieć mu: znajdź parę artykułów o tym i o tym, zerżnij z tego i zrób tak, żeby nie było widać.

A to dobre ;)

A sam mógłbyś napisać artykuł za 100zł, tylko Ci się nie chce ;)

Pozycjoner, który potrzebuje tekstów na swoje 200 stron zapleczowych, nie kupuje ich po 10zł, to jasne. Ale są ludzie, którzy pozycjonują tylko swój sklep lub stronę i chcą mieć strony zapleczowe z odpowiednio merytoryczną treścią, co nie znaczy, że za jeden artykuł mogą zapłacić 100zł. Oni kupują teksty do czytania i z konkretnymi informacjami, ale bez pogłębionej specjalistycznej wiedzy za 15-20zł.

I to dla mnie było wartościowe zaplecze.

A cena tekstu na strony zależy od potrzeb konkretnego zleceniodawcy- tutaj widełki są szerokie, im większe oczekiwania, tym wyższa cena, to oczywiste. Trzeba tylko umieć pisać, co wbrew pozorom nie każdy potrafi, pomimo takiego tłumu adeptów pisania za 1,50- 2,50.

https://scribum.pl- wypełnimy treścią strony www, napiszemy artykuły tematyczne, zrobimy strony

blog.ciekawa-dalmacja.pl- subiektywnie i ciekawie nie tylko o Dalmacji

ciekawa-istria.pl - też można poczytać

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności