Skocz do zawartości

Dobry pozycjoner

krzys2

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem coś takiego na sprawnymarketing.pl:

3 przykazania Pozycjonera (za Pajmon.com Sprafrazowane wypowiedzi z forum PiO):

Zasada pozycjonera no.1 brzmi:

Pozycjoner tyle warty, co jego zaplecze

Zasada pozycjonera no.2 dotyczy samego zaplecza (gdyż zaplecze jest ciałem pozycjonera):

Dobre zaplecze, to sto stron na stu różnych IP.

Ze wskazaniem na “różnych IP“.

Zasada pozycjonera no.3 jest najbardziej przykra, ale jak najbardziej prawdziwa:

Pozycjonowanie jest drogie.

Nie masz pieniędzy – nie będziesz dobrym pozycjonerem.

Jest to fragment artykułu Cezarego Lecha z 15.05.2007

Jak zmieniły sie te zasady w przeciągu ostatnich 4 lat. Jak można opisać DOBREGO POZYCJONERA.

Proszę o wypowiedzi.

Krzysztof

• Odpowiedzi 31
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Nie wiem czemu pozycjonowanie ma być drogie dla pozycjonera, chyba chodziło że dla Klienta :)

Żeby być skuteznym, to trzeba coś reprezentować. Pozycjoner, który korzysta tylko z systemów wymiany linków, to żaden pozycjoner.

Kosztowne, to dlatego bo posiada sie własne zaplecze, które trzeba cały czas pozycjonować, uzupełniać o teksty, rozbudowywać.

;) chyba zera się pogubiły

To jest tekst sprzed 4 lat :-). Ile stron zapleczowych według Ciebie powinien mieć pozycjoner?

Pytanie czy aby być uznanym dobrym pozycjonerem trzeba być samowystarczalnym? Powyższe zasady traktują SEO'wca jako operatora i zarazem właściciela zaplecza, wydaje mi się, że takie określenie jego kompetencji jest błędne albo dotyczy - w najlepszym wypadku - jedynie freelancera.

Dziś dobry pozycjoner ma świadomość w jakim kierunku branża ewoluuje, poza wiedzą o SEO w sensie stricte ma chociaż ogólne pojęcie o innych metodach marketingu w internecie. Nie wystarczy duże zaplecze czy skuteczność podejmowanych aktualnie działań - dobrego pozycjonera charakteryzuje świadomość i zdolność przewidywania przyszłych trendów, nie zadowoli się dobrymi efektami dziś, tylko stara się dociekać jak będzie wyglądało SEO jutra.

Poza wiedzą z zakresu pozycjonowania i optymalizacji, dobry pozycjoner potrafi zatem skutecznie analizować i przewidywać trendy marketingu internetowego. Takie jest moje zdanie na ten temat.

Na emeryturze po SEO zajmuję się R&D.

Nie wystarczy duże zaplecze
nu jasne że nie ja przynajmniej nie napisałem ze to decydująca rzecz, znam parę polskich seowców co wcale nie maja zaplecza, lub tylko maja zamiar jego budować ale oblegają całkiem przyzwoite TOPy.

Zgodzie się, że umiejętność przewidywania to bardzo i to bardzo ważna cecha w tez branży.

Freelancer i firma z 4+ pracownikami to tez bardzo rożne strategie, w drugim przypadku na pewno więcej planujesz, po drugie odpowiadasz za ludzi których się zatrudnia. Ogólnie temat rzeka ;)

No to Czarek Lech powinien wrócić do korzeni...

Wg tych definicji jestem nic nie wart...

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Więc tak w skrócie to mamy:

1. 1000 + stron zaplecza

2. za zapleczem stoi posiadanie funduszy

3. wiedza pozycjonerska

4. śledzenie, wdrażanie i przewidywanie nowych trendów w pozycjonowaniu

Czy coś jeszcze?

Bez pieniędzy też można pozycjonować. Wprawdzie masz wtedy mniejsze "możliwości" co nie oznacza, że nigdy nie uzyskasz satysfakcjonujacych rezulatów. Także ostatnia zasada warta jest tyle co skóka od banana na śmietniku.

Ładowanie strony w 2 sekundy, polecam: Lh.pl . Test

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności